21 okt. 2009

Rena Kläder - Syr kläder för småpengar...

Trots att jag vet mycket om modeindustrin och många gånger räknat baklänges för att försöka få fram hur lite sömmerskorna tjänar när billiga plagg massproduceras...så är jag ändå chockad! Rena kläders senaste rapport om minimilöner i klädindustrin Rapporten Syr kläder för småpengar - varför levnadslön måste ersätta minimilön.

Det konstiga är att jag i helgen funderade på om det skulle gå att göra en reklamkampanj (alltså kedjeföretagen) där kunden får möjlighet att betala lite extra för en rättvis lön för sömmerskan som har sytt plagget och tänkte mig typ; +5 - Betala 5 kronor extra så får sömmerskan en rättvis lön! Jag tyckte fem kronor per plagg var ganska lite, kanske för lite för att de skulle få en rättvis lön men inser nu att det är mycket... Pinsamt dåligt!

Sömmerskorna, skräddarna tjänar mindre än 14 kronor om dagen, minimilönen i Bangladesh är ca 155kr medan levnadslönen är ca 448kr. "Inom textilsektorn beräknas det att lönekostnaderna i produktionen utgör mellan 0,5 – 3 % av de totala omkostnaderna"
Det betyder att om ett plagg du köper kostar 199kr får de som syr högst 6 kronor...ibland så lite som 2 kronor...

Vilka enorma vinster! Tänk om alla skulle ha lite sunt förnuft!

Levnadslön i uppförandekoden (code of conduct) NU!!!!

2 kommentarer:

Åsa sa...

Det är alldeles fruktansvärt och man undrar varför man snöat in på det här med modebranschen...men man får tänka som så att när man väl är inne i svängen har man chansenatt göra något åt det, eller iaf arbeta för en förändring även om skillnaden kanske inte syns på många år.

Code of conduct och väl utförda kontroller av att de följs...men det är väl främst de stora kedjorna som har makten att styra.

Sofia sa...

Man blir riktigt illa berörd när man får det så i klarttext. Din idé med +5:- var ju riktigt lysande, ingen "big deal" för slutkunden men absolut för sömmerskan...