3 nov. 2009

Världens Bästa Shopping! - Allt om resor...

Dagens funderingar...(läs dagens irritationsmoment;)

Jag läser i det senaste numret av Allt om Resor och deras artikel "Världens bästa shopping" - där de tipsar om de bästa fynden i världens största shoppingstäder, en av de i (mitt) Barcelona!

Och jag undrar bara om redaktörer och journalisten gör någon research alls? Kollar de upp sina källor? Dubbelkollar? Rådfrågar någon som bor där kanske?

Jag anser att man som redaktör som "tipsar" borde vara objektiv, inte tipsa om sin personliga stil eller smak utan försöka ge bra tips som kan passa massor av olika läsare...

Råd till dig (redaktör eller journalist) som ska skriva en shoppingguide - shoppingtips;
- Tipsa inte om de stora kedjeföretagen, dit hittar alla ändå!
- Tipsa inte om en enda designers butik, tipsa hellre om en butik som säljer flera olika märken (i detta fallet en butik som säljer spanska eller katalanska designers)
- Dela gärna in tipsen i olika kategorier så alla läsare kan hitta nått tips (t.ex. Second Hand/Vintage, Designers, Barn, Lyx, Kedjor, Inredning, Marknader, Shoppingcenter, outlet etc)
- Tipsa inte om lyxmärken då väldigt få har råd att köpa dessa märken, tipsa då hellre om den lyxiga shoppinggatan där man kan fönstershoppa och inspireras!
- Tipsa gärna om områden/gator/torg med många olika butiker så alla i familjen, kompisgänget, paret kan hitta intressanta butiker...(I Barcelona - Borne, Gracia, Barrio Gotico, Raval - ge gärna de största gatunamnen/torgen så man absolut hittar rätt!)
- Använd internet, det finns massor av bloggar och siter som bara skriver om tips angående de största städerna, använd dem - maila och fråga!;)
- Tipsa gärna om små mysiga unika smultronställen... - men fråga någon som bor där och se till att tipsen är intressanta, allmänna, objektiva och korrekta;)

Nej, jag skäms, tycker det är riktigt pinsamt dåligt...
speciellt en del av "Bästa Tipset" - Köpa en Chanelväska i Helsingfors? WHAT? QUE? eller att inte ens veta vart saker ligger, använd google maps! PLEASE;)

Trevliga allmänna tips från ParisLisa som att handla spanska delikatesser, en flaska cava eller spansk musik...;) Dock undrar jag varför ParisLisa tipsar om Barcelona och inte om Paris?

Sist men inte minst; På min gamla blogg finns massor av shoppingtips, flera stycken inlägg om Barcelona shopping...

1 kommentar:

Sanna sa...

Härligt så glad jag blir en onsdagmorgon när jag tittar in till dig och läser ditt inlägg till journalisterna. Så många gånger jag har tänkt detsamma. När jag reser till en ny stad vill jag ju inte bara se de dyra fina märkena utan jag vill framför allt hitta allt som de lokala köper :) Så tack för ditt inlägg en kall höstmorgon :)