14 okt. 2010

Köpberoende - shoppingberoende?

Kanske ett konstigt tema på min blogg. Men jag kan inte låta bli. Programmet LYXFÄLLAN. Jag fastnar varenda gång. Med öppen mun.

Hur kan man missköta sin ekonomi så? Hur kan man ta sms-lån? Köpa allt från tv till kläder på kredit/avbetalning? Hur kan så många (vuxna människor) inte veta hur räntor fungerar? Lär man sig inte grunderna i hushållsekonomi i skolan? Jag trodde man bara lånade pengar till hus och bil, typ?

Hur kan man fortsätta shoppa när man inte har pengar?
Får man inte dåligt samvete???

Sen de fallen där man startar eget företag utan att kunna minimum om moms, skatt etc. Där det egna företagets pengar hamnar direkt i fickan till personlig konsumtion. Det finns alldeles för många exempel: Företagsekonomi nästa...

Jag blir mörkrädd! Lyxfällans deltagare är inte "fattiga" människor utan vuxna med fast inkomst som är köpberoende. Det som var kul i det senaste avsnittet var att se vilken kick de fick av att sälja. På loppis. På blocket. Tjäna pengar! (trots att de gick back mot inköpspris)

Jag vill med detta absolut inte förespråka att alla slutar shoppa. Men att börja handla medvetet. Medveten konsumtion. Att rensa lite i röran hemma. Röja i garderoben, på vinden etc. En in - en ut. Att skänka bort. Sälja. Att inte handla för att söka lyckan. Inte bli beroende av att köpa, shopping... Bara för köpandets skull!

Nu vet ni vad jag gör ikväll 21.00;)

UPDATE: Ja, jag vet att det är tv. Att det klipps och sätts ihop för att skapa bra tv. Men.

PS: Jag kanske borde behandla mitt tv-beroende?
Kollar även på Arga snickarn, Biggest loser, Greys, Skavlan etc

Inga kommentarer: