14 okt. 2010

Spaniensvenska - genusfrågor

Jag vill gärna skapa, vara kreativ tillsammans med mina framtida barn. Pyssla. Lära dem allt jag kan;) Låta barnen lära sig ha kul utan att behöva köpa nya leksaker hela tiden. Skapa själva. Måla. Sy.

- Jag smygdrömmer om en flicka (tror det är en pojk i magen:) för att sy söta klänningar, pyssla, lära henne sy etc. En mini-mig!
- I smygdrömmer om en pojke (tror det är en flicka) för att leka med lego, flygplan, bilar, båtar etc. En mini-honom!
Pinsamt men sant. TABU? Vi önskar oss båda bara en frisk bebis men nyfikenheten och drömmarna försvinner inte för det...

En tjejkompis irriterar sig lite på vår (hans?) traditionella genussyn.

Jag skulle inte köpa rosa till min lille nyfödde pojk (däremot blått till flicka). Men det som märks tydligast nu är hur stor skillnaden är mellan mig och I, i genusfrågor. Pga av uppfostran och kulturskillnader. Mellan Sverige och Spanien.

Han kan absolut inte se sin pojk i feminina färger (rosa/lila). Vill gärna klä en flicka - flickigt och en pojk - pojkigt. Vad det nu är? Väldigt typisk spanskt där man inte kan hitta nått annat till nyfödda än puderrosa till flickor och ljusblått till pojkar. Om det blir en flicka blir det iallafall inga örhängen. Hur mycket den spanska släkten än tjötar...

Jag trodde faktiskt inte, att det i Sverige, skulle vara så uppdelat på barnavdelningen. Rosa vs blått. Jag tycker inte om 70-tal så inget unisex i brunt, grönt, orange etc för mig. Just nu är det mesta jag köpt vitt, beige, grått... Det jag sytt själv är mörkblått och vitt;)

Jag är även lite förvånad att så många gör så väldigt feminina, gulliga, rosa bebisrum till sina flickor. Är vi, svenskar, mer traditionella i vår genussyn på nyfödda bebisar än vad vi vill verka???

Jag är medveten att detta inlägg kanske kan skapa lite debatt men det är det som är det roliga;) Så tyck till!!!

2 kommentarer:

Emma sa...

Genus ja. Jag tror att jag skulle ha upplevt det hela annorlunda om jag hade fatt en pojke. Tror att det är viktigare för folk att, som du säger, inte klä pojken i rosa. Att däremot klä flickan i blatt gar ju oftast bra. Sa är det ju även för vuxna. Kvinnor gar i byxor och kostymliknande dräkter. Män gar sällan i kjol. Och jag är nog lika dan. Skulle inte sätta pa min lilla pojke rosa volanger. Däremot har lilla O fatt bära de rosa presentklänningarna fran släktingarna. I Spanien blev jag ju ifragasatt för att jag inte gjorde hal i öronen pa lilla flickan - och folk kallade henne lilla gubben även om hon bar rosa volanger...

Det där med att önska sig en flicka eller pojke är ju tabubelagt. Man far inte medge det. Osvenskt av dig. Jag tror faktiskt inte att jag medvetet önskade mig det ena eller det andra den här gangen, kan vara sa att jag omedvetet ville ha en liten flicka. Lätt att vara efterklok nu när det ju blev en flicka. Men andra gangen känner jag kanske att "det vore kul med en liten pojke" Alla undrar ju om vi inte ska göra "la pareja" snart.

Bella sa...

Ja, det är nog sant. Blått och lite "pojkigt" på flicka går bra (iallafall i Sverige) men inte gulligt, rosa o volanger på en pojk.

Ja, tabubelagt. Men det betyder ju inte att man inte fantiserar, drömmer och funderar. Jag är nästan helt säker på en pojk. Finns nästan bara bebispojkar bland mina syskon, kusiner och på hans sida med. Få se om vi får veta på UL på fredag???

La pareja. Ja, i Spanien är det ultimata "paret". En av varje.
Jag är faktiskt förvånad att så många redan nu, tycker vi ska köpa en dubbelvagn eftersom nästa kanske kommer snart. Jag vill gärna ha några år mellan syskonen men i Sverige får visst alla nästa barn inom tidsramen för fortsatt mammaledighet. Lite konstigt att regeringen bestämmer det så, enligt mig.

Jag och I önskar oss bara att bebisen är frisk med tio fingrar o tio tår men... som sagt, det tar inte bort drömmarna. Jag har alltid sett mig själv som en mamma till pojkar. Vet inte varför?

Kram