5 jan. 2011

Less is more - en minimalistisk livsstil!

Jag läser inne hos Köpstoppsbloggen om Bemorewithless.com "Minimalist Fashion Project 333" (att bara använda 33 plagg ur garderoben under 3 månader...)

Det slår mig att jag använder väldigt få plagg just nu. Mammakläder. Gravidkläder. Vill inte köpa för mycket nytt utan lever i mina gravidjeans, långa mamma t-shirt o stora tröjor/koftor. Gravidmyskläder hemma. Har börjat använda I:s större vinterjacka... Tror inte ens jag kommer upp i 33 st.
Så kommer det troligen förbli de kommande 3 månaderna.

Ja, jag vet. Jag är modedesigner. Skapar ett eget klädmärke. Har en egen klädbutik. Lever på att (försöka) sälja min design. Men. Trender är intressanta samhällsfenomen, kanske grunden till en ny affärsidé???...

Köpstopp, slit o släng-hysterin, handla second hand, rensa i röran, less is more intresserar mig. Jag har alltid haft idéen att skapa en liten kollektion. Där allt du behöver finns. Jag skapade flera rese-kollektioner under mina modestudier. Där kunden köpte en resegarderob där allt kan kombineras. Less is more. Minimum. Klassiska kvalitetsplagg som håller länge...

Jag fastnar framför Tim Gunn Guide to Style. Speciellt hans inköpslista! 10 grundplagg i garderoben. (Little black dress, trenchcoat, dress pants, classic shirt, jeans, cashemere sweater, day dress, jacket/blazer, sweatsuit alternative)

Det är lite så jag tänker när jag designar en kollektion. Att skapa flera kombinerbara outfits med några få plagg som kunden kan använda vid flera tillfällen. Skapa favoriter i garderoben. För jag tror inte man behöver så många plagg utan rätt plagg.

Det kan nog vara en smart idé att rensa i garderoben och lägga undan alla utan t.ex. 33 plagg och använda bara dem. På prov under 3 mån. För jag tror många har garderober fyllda av plagg de aldrig använder. Som inte passar längre. Som känns fel. Då är det bättre att sälja dessa, skänka till välgörenhet. Leva ett mer minimalistisk liv. Med bara de få sakerna du använder, älskar och vill ha nära dig.

Jag har aldrig känt mig så tillfredsställd, befriad, som efter att ha rensat i röran först hemma hos I, sen hos mina föräldrar och sist i min garderob och bland alla mina flyttlådor. För dig som är intresserad rekommenderar jag boken "Rensa i Röran av Karen Kingston".

Project 333 är lite som Klädutmaningen 2.0

4 kommentarer:

Tess : Fröken Fjäril sa...

Tack för din fina kommentar =) Bröllop blir det nog om några år. Inget vi planerat ännu. Men det kommer =)

Den där utmaningen var ju intressant, fast jag tror inte ens jag använder 33 olika plagg varje månad. Använder inte samma plagg 2 dagar i rad men kan lätt använda samma topp 2 ggr så länge jag ändrar nederdelen.

När är det planerat för bebisen att komma ut?

Bella sa...

Nej, jag tror de flesta använder väldigt få plagg. Man använder plagg i perioder, favoriter just nu...

Bebisen, lille Daniel, borde komma i mitten av mars. Bara 10 veckor kvar...

Ann-Christin sa...

Jag tror att man använder mer kläder än vad man tror - i alla fall var det så för mig när jag skulle välja ut vilka 33 plagg/skor/accesorier som skulle få vara med i experimentet! Men det ska bli spännande att se hur det går!

Bella sa...

Jo, om man räknar med ytterplagg, accessoarer, skor etc!

Men när man är gravid (i v.30) får man inte på sig så mycket;) Vilket gör att jag använder väldigt få plagg. Jag räknade faktiskt lite och kommer upp i:
5st hemmaplagg (mysdress, 2shirt, tofflor),
10st vardag (4t-shirt, 2 byxor, 4koftor/tröjor),
5 ytterplagg (jacka, mössa, vantar, halsduk, skor)...
Det är 20st...

Ska bli spännande att följa!!!;)