28 feb. 2011

SMiD i Göteborgs Posten!


Notera i kalendern att I skulle landa 19.40 och Dani föddes 15.32...

Läs inlägget från dec, dagen fotografen var hos mig - jag undrar om lille Dani kanske redan kommer vara hos mig när artikeln kommer ut trots grav. vecka 36-37...


Var det nån som läste om mig, det egna klädmärket SMiD och den tuffa vägen fram till drömmen i GP - Göteborgs Postens bilaga "Mina Pengar" igår söndag??? Vilken vecka;)))

När Gabriella Jonson startade klädmärket SMiD för fyra år sedan var det en dröm som gick i uppfyllelse. Men att driva företag visade sig vara svårare än hon trott.

2006 var Gabriella Jonsons liv en bergochdalbana. Hon hade fått jobb som designassistent på Massimo Dutti i Barcelona och svävade på små rosa moln. Ett och ett halvt år senare hade hon gått in i väggen.
– Jag jobbade häcken av mig, pendlade två timmar om dagen i rörig Barcelonatrafik och tyckte att jobbet mest gick åt till att kopiera andra designers. Jag var inte mig själv, och det slutade med att jag sa upp mig.
Tankarna om ett eget klädmärke började ta form. Gabriella Jonsson startade SMiD.
– Jag var full av idéer. Jag har alltid velat ha ett eget klädmärke, designa själv, lägga upp min egen tid. Jag kände att jag kunde ta över världen.
Det var en stolt Gabriella som visade sin första kollektion på modemässan Fresh Fish under 2007.
En stor utmaning var distributionen, att få ut kläderna i butiker. När den första kollektionen skulle produceras kontaktade Gabriella 500 butiker.
– Nu kommer jag igång på allvar, tänkte jag.
Men bara tre butiker svarade. Fabriken Gabriella hade kontakt med i Kina ville producera i större volymer.
– Jag hade fått en fin kontakt med dessa tre butiker. Men det var för få. Jag fick kalla fötter.
Det var ett bakslag. Gabriella visste inte hur hon skulle gå vidare.
– Men jag kände att det fanns kunder som ville köpa det jag gjorde. Då började jag fundera på om jag skulle öppna en egen butik.
Så Gabriella lämnade pojkvännen i Spanien och flyttade hem till Sverige igen.

Butiken ligger på Vasaplatsen. På väggarna sitter stora foton på Gabriella klädd i egen design. På galgarna hänger egenritade klänningar, jackor och kjolar. Nyligen fyllde butiken två år. Det är två år av både upp- och nedgångar. Men framförallt är det en sak som Gabriella har lärt sig: det är inte helt lätt att driva modeföretag.
Sedan SMiD startades har Gabriella Jonson läst hundratals framgångssagor om personer som börjat på noll och sedan gjort succé med sina företag. För det är alltid de lyckade exemplen som hamnar i böcker och tidningar. Entreprenörer hyllas som hjältar.
Det tycker Gabriella Jonson är bra. Samtidigt är det viktigt att vara öppen med allt det som är slitigt och svårt med företagandet. Att prata om de där dagarna ingen kommer till butiken och när man ligger på natten och ältar sin ekonomi. För det kan vara svårt att få det att gå ihop.
– Jag tänker till exempel på alla de som syr barnkläder som de säljer för 200 kr plagget.
Gabriella tror inte att det går att få det att fungera ekonomiskt.
– Det kan aldrig gå runt, du måste ju räkna med din egen timkostnad. Då måste du ha ett annat jobb eller leva på någon annan.

Gabriella har ändå haft det ganska väl förspänt när hon har startat företag. Hennes mamma driver ett inredningsföretag, och istället för att starta egen firma har Gabriella gått in i mammans firma. Det innebär att hon slipper oroa sig för sitt SGI ( sjukpenningsgrundande inkomst) eller om hon har råd att ta semester. Men hennes lön bygger på det hon skulle kunna dra in på SMiD.
– Jag har inte riktigt nått upp till den prognosen, så nu jobbar jag extra på inredningsdelen i företaget.
Gabriella har insett så är det hur mycket pengar hon måste tjäna för att både driva butiken och kunna ta ut en vettig lön.
– Det är ju inte så att jag kan ta ut 20 000 i månaden om jag tjänar 20 000 kronor. För att driva ett enmans modeföretag och få ut en normal lön krävs det att du drar in nästan en miljon om året.
Det är väldigt mycket pengar.
I början kände Gabriella att hon kunde leva på väldigt lite för att komma igång och få syssla med det som hon ville allra mest. Pengar var inte så viktigt.
– Jag har fortfarande inte något behov av en jättehög inkomst. Men det har blivit viktigare med en ekonomisk trygghet, kanske kunna köpa en lägenhet och spara lite.
Gabriella känner att hon har satt sitt liv på paus för att driva SMiD. De senaste två åren har hon bott hemma hos mamma och pappa medan pojkvännen är kvar i Spanien och jobbar. Allt har handlat om SMiD.
– Nu känner jag att jag måste få tid till livet också.
I vår ska Gabriella Jonsson få barn. (min lille Daniel föddes den 23 feb;) Det har lett att hon börjat fundera över framtiden.
– Jag vill gärna kunna vara mammaledig men vet inte hur det funkar med SMiD.
Det finns ganska mycket annat också att fundera över. Pojkvännen är kvar i Spanien och de har inte riktigt bestämt sig var de ska bo.
– Jag kommer att fortsätta att driva SMiD. Men jag kanske startar en webbshop istället för att ha kvar butiken. Jag vet att det finns kunder som gillar det jag gör.

Att starta och driva ett eget modeföretag är en dröm Gabriella haft länge. Samtidigt blev det inte riktigt som hon tänkte sig.
– Jag har alltid älskat att sy. Men sedan jag startade SMiD har jag slutat sy för att det är kul. Allt skulle bli säljbart, skulle generera pengar. Jag tappade det som tyckte var så kul innan, att pilla och sy.
Även om åren med SMiD har varit slitiga så trivs hon med att vara sin egen.
– Jag älskar friheten med företagandet, att få bestämma över min egen tid och vad jag ska göra. Men just nu vet jag inte hur jag kommer att arbeta i framtiden.
En sak är säker. Gabriella Jonsson har lärt sig massor om hur det är att driva modeföretag. Hon har tagit fram egna kollektioner, gjort budget, haft kontakt med producenter, jobbat med marknadsföring. Det har varit en jättebra skola.
– Det vore kul att komma ut och föreläsa om allt jag lärt mig.

7 kommentarer:

Emma sa...

Grattis! Skummade igenom artikeln härifrån Bs As och hajade till vid "milla Daniel föddes den 23:e Februari!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! men länken ledde ingenvart.

Stort grattis, så glad för er skull!

Stella sa...

Jättebra artikel och intressant läsning! Jag är typ i samma sits som du var i för ett par år sedan, att 3 nappade av 500 företag lät ju inte alltför positivt! Grattis till sonen och hoppas allt faller på plats!

Stella

Anonym sa...

en stilla undran.. om det är 3 som nappar av 500 känner man då inte att man kanske inte har tillräckligt bra grejer? tillräckligt kommersiella grejer? Håller själv på att startar upp och är grymt nervös inför säljstarten! Men om inte handeln gillar så satsar jag nog på annat.
Har följt dig ett tag (tom hälsat på i butiken!) och tycker bloggen är grymt bra! Grattis till lillkillen!

Bella sa...

Stella / Anonym:
Det var bara 3 butiker som ville köpa in när jag gjorde ett första utskick av ett pressbrev. Artikeln är en kort sammanfattning och det skrivs t.ex. ingenting om mässan i Köpenhamn.

Självklart! - Jag var påväg att skita i allt. Fick kalla fötter. Jag sökte job som designer etc men så ledde den ena saken till den andra och jag bestämde mig för att försöka själv med egen butik...

Nu efteråt ser jag att det kanske inte var det bästa beslutet men man lär sig av sina misstag.

Jag vet nu, idag att jag inte kan leva bara på SMiD. Att jag inte får butiken att gå runt. Därför har jag valt att låta ELiza driva butiken. Inte producera några nya kollektionen. Försöka sälja det jag har och få tillbaka pengarna jag satsat.

Jag ska fundera de närmaste månaderna på hur jag ska fortsätta för drömmen finns kvar, trots att den inte fungerar i verkligheten!

smäm sa...

Vad kul. Grattis till lillkillen :)

Tack så mycket. Det är en hel hög olika färger. Botten är akryl, sedan är det blandat med vattenfärg, akryl, kol, photoshop typ :)

Emma sa...

Och nu har jag läst artikeln igen -blev så bortkollrad av lille Dani sist. :-D En mycket intressant erfarenhet du har att dela med dig av. Hoppas få se dig föreläsa framöver! (youtube om inte annat;)

Emma sa...

P.S Söt du är förresten! Fina bilder på dig:-D