27 mars 2011

Mammatankar - rutiner...

Jag försöker sakta skapa rutiner för lille Dani. Den nya matrutiner fungerar ganska bra. Han äter ungefär var fjärde timma. Först bröst, sen ersättning. Ibland får han tröstbröst, napp emellan om han vill. Han har stort sugbehov. Läser att en bebis (0-6mån) behöver 150ml * sin kg-vikt per dag. Vi delar in de i sex matningar. Svårt att veta hur mycket bröstmjölk han får i sig men tyvärr inte tillräckligt..

Nästa steg är sömnen. Han sover mycket och bra (18h/dygn). Jag klagar absolut inte. Förutom mellan 03-05. Precis som i magen - Fascinerande! På natten är vi tysta, det är mörkt. Förutom den röda nattlampan. Vi byter bara blöja, ger mat och lägger honom igen. Vi försöker lära honom att somna om själv på natten (då han vill vara vaken 2-3h varje natt). Funkar sisådär;) - Jag lägger mig nära, sjunger samma vaggvisa om och om igen o smeker... Han samsover med mig men ligger på en egen kudde (hemmaskapat babynest) med en egen tunn filt. På dagen sover han ljust i liggdelen på vagnen, på en kudde i soffan eller i famnen. Med prat, tv, ljud etc.

Jag googlar nyfiket... Sovrutiner för bebis. Igår var han självvalt vaken en stund på kvällen och inatt sov han 4h - mat - 4½h - mat - 3h. Underbart!

Jag läser att vi borde skapa en godnatt-rutin (lugn lek, kvällsbad, massage, mysig pyjamas, ny blöja, välling, läsa en saga, sjunga en vaggvisa, godnattpuss.) Samma ordning. Samma tid. Varje kväll.

Jag förstår om alla inte har samma idéer om bebisuppfostran, mat- och sovrutiner etc. Jag låter lille Dani bestämma rytmen. Sova när han vill sova (han somnar i famnen hos mig, I eller mormor o morfar). Äta när han är hungrig. Hållas i famnen, vara nära, suga om han är orolig. Men vi försöker ju även anpassa oss. Vilket skapar nya rutiner för hela familjen...

PS: Kuddar är för övrigt ett bra tips att köpa. Inköpslista bebis! Mjuka, sköna i olika storlekar. Lille Dani sover gärna på en tunn kudde, sitt/ligger med stöd av kuddar, kuddar är bra som stöd när man ammar, sitter i soffan etc.

UPDATE: Jag vill vara övertydlig med att Dani själv har bestämt rutinerna. Vi anpassar oss efter honom. Med detta inlägg vill jag berätta att jag nu börjar se mönster i hans dygnsrytm och ser möjligheten att skapa rutiner...

Inga kommentarer: