2 apr. 2011

Mammatankar - barnets utveckling...

Lille Dani sover. I tar en promenad. Jag sov tillräckligt bra inatt och behöver inte ta igen sömn. Ingen siesta = tid att göra nått. Jag tittar igenom min graviditets låda. Ja, jag sparade allt som hade med graviditeten att göra i en låda. Böcker, information, UL-bilder, mina anteckningar etc. Hittar ett ex. av tidningen Vi föräldrar (special nummer Första året nr 6 2010).
Barnets utveckling!

Under graviditeten läste jag nästan bara om just den. Graviditeten. Hur fostret utvecklades i magen. Hur stor han var just nu. Vad som var speciellt för veckan jag var gravid i. Etc. Jag hade nog svårt att tro, vågade inte, kunde inte föreställa mig hur det skulle vara när lille Dani väl var född.
Att förlossningen inte är slutet utan faktiskt början...

Nu i efterhand ångrar jag lite att jag inte läste mer om nyfödda bebisar, den första tiden, barnets utveckling, vad som är "normalt"... Ja, för de första veckorna flyger förbi och man hinner inte. Först nu börjar jag fundera och undra: Är det ett leende eller har han bara magknip? Han tittar på mig men ser han mig? Varför och åter igen varför gnyr, skriker eller gråter han??? (Närhet, hunger, magont, blöja, rädsla, trötthet?)

- En paus: Dani gnyr lite... -

BOKTIPS om barnets utveckling? Där man kan läsa om vad som är typiskt för de olika månaderna, saker att tänka på, vad som händer etc.

Jag läser Bebishandboken 0-1 år, 233 vanligaste frågorna på BVC. Den ger svar på det mesta jag undrar över men nu skulle jag vilja läsa mer om utvecklingen. Nyfiken på 1-2 månader: Gurgla, sprattla, träna nacken, ögonkontakt, sov- och matrutiner etc. Just nu googlar jag det mesta...

Inga kommentarer: