10 apr. 2011

Mammatankar - vilken sorts förälder blir jag?

Min mamma sa till mig igår när jag "klagade" på att Dani var lite grinig, klängig och visste inte riktigt vad han ville (eller jag förstod inte): - Jag tror inte du vet hur det är att ha en nyfödd bebis... Lite komiskt med tanke på att jag är nybliven mamma. Men hon har kanske rätt...

Dani är en ängel. En glad nöjd lugn livsnjutare. Han tycker om det mesta från att bada, äta, sova, ligga i vagnen, på golvet, sitta i babysittern och han älskar att bli buren, vaggad, ligga nära, i famnen, bli smekt och pussad på. Säger direkt till när han inte är nöjd och jag släpper allt och springer och tar upp honom. Min tjejkompis skrattade åt mig (när jag lämnade middagen stående) och sa att det är säkert typiskt för förstagångsföräldrar. Nästa barn låter man skrika en stund (med ursäkten att det är bra för lungorna?).

Jag tror att om Dani inte får lära sig att han måste gallskrika för att någon ska komma utan att det räcker med att gny, ropa till (han låter som en kattunge), så lär han sig, förhoppningsvis, aldrig att han behöver gallskrika på mamma (pappa, hjälp). Han blir ett tryggt lugnare barn!?

Mamma berättar för någon släkting på telefon. Hur jag är som mamma... Att vi ger honom allt (vi kan), gör allt för att han ska vara nöjd. Inatt började jag fundera på vilken typ av mamma jag kommer att bli? Vilken jag vill bli? Hurdan pappa I kommer att vara? Vilken sorts förälder vi är / blir?

Jag vill att Dani ska känna sig trygg hos andra. Kunna vara nöjd hos mormor, morfar, spanska släktingar etc. Men än så länge vågar jag bara lämna honom några minuter i taget. Jag tittar till. Dani fortsätter sova lugnt i mormor/morfars famn medan jag är den som är orolig... Pappa undrar om jag blir svartsjuk? (Njä, men känslan "han är MIN" sprider sig i kroppen;)

Jag är lite orolig att jag kommer bli som min mamma. Skämma bort mina barn. Ge de allt de pekar på. Curlingmamma? Jag tror I kommer vara den strängare föräldern (med sin spanska striktare uppfostran?) men samtidigt en lekpappa som spenderar timmar i leksaksbutiken, bygger lego, tittar på barnfilm etc.

Man kanske ska tänka åt fel håll. Jag förklarar mig. Hur vill jag att Dani ska bli som vuxen? Trygg i sig själv, kärleksfull, självständig, självförtroende, jämställd (laga mat, tvätta, städa etc), hjälpsam, hänsynsfull, kreativ, uppfinningsrik, allmänbildad, empatisk, do:er etc. En livsnjutare!

Självklart funderar jag över hans personlighet...

Googlar barnuppfostran - Rutiner, sätta gränser, sysselsätta sig på egen hand, aktivt leka med barnet, barnet står i centrum, barnet får utforska på egen hand, ge ditt barn närhet, kärlek, näring, ord, tid...

Aftonbladets föräldraTEST

PS:Funderar på att börja avsluta varje blogginlägg med en Danistatus: Ex. Nöjd i nyinköpta babysittern. Dani har vaknat, blivit ammad, bytt blöja, legat en stund hos I i sängen och sitter nu i babysitter medan jag skrivit det här inlägget med 15 DANIpauser...

Inga kommentarer: