31 maj 2011

Mammatankar - spanska bebistips och rad...

Internet fungerar daligt och Dani är vaken nästan hela eftermiddagarna sa jag har inte sa mycket tid att blogga. Jag vill försöka fa till ett inlägg om dagen. För min egen skull. För Dani. För framtiden. Min tanke är ju att spara ner och skriva ut bloggen till honom...

Jag försöker ge honom sa mycket som möjligt av min uppmärksamhet när han är vaken. Prata, sjunga, busa, ramsor, härmas etc. Han har utvecklats natt enormt den senaste veckan. Följer oss med blicken. Känner igen vara röster. Ja, när han blir lite orolig bland alla släktingar räcker det ofta med att säga Mamma är här sa ser han mig och lugnar ned sig... Om jag inte finns i närheten är I näst bäst. Han verkligen älskar när I pratar med honom... sprattlar, skrattar och blir helt till sig. Jag är lugnet, maten, platsen att somna pa. Dit Dani vill när han är hungrig, trött, gnällig, orolig... Jag är mamma!

Eftersom I och jag pratar spanska, släktingarna pratar spanska, vi lyssnar pa spansk tv. Försöker jag prata sa mycket svenska jag kan med Dani. Anstränger mig för att använda sa manga olika ord som möjligt. Berätta nya saker. Förklara. Beskriva.

Alla släktingar ger massa olika rad. Det jag hört mest är. Ta inte av honom strumporna. Han kan vara naken eller i blöja men lat honom alltid ha sockarna pa sa blir han inte förkyld eller sjuk. Vet inte om det stämmer men jag lyssnar pa de som har uppfostrat barn i det här klimatet. Försök undvika drag är ett annat. Vilket later klokt.

Sen undrar alla om jag ammar och tycker det är saaa bra. Här nere, i södra Spanien, verkar amma vara mer vanligt än i t.ex. Barcelona. Nästan ingen av mina vänner eller gamla arbetskollegor i Bcn ammar. Medan här gör visst alla det... Sen far jag höra att jag visst har mycket mjölk (Dani är tjock) trots mina sma bröst... orkar inte ens argumentera detta;)

Jag pratade med en av I:s kusiner som pluggat barnpsykologi och han sa det jag läst mig till i alla böcker om att man inte har sa manga manader pa sig att göra ett barn tvasprakigt. Att spädbarn under de första manaderna är som en tvattsvamp och suger upp alla intryck som sedan ska organiserar. Han sa även natt om att de delarna som inte behövs försvinner. T.ex om barnet inte behöver kunna uttrycka ett visst ljud som bara används pa kinesiska sa kan barnet aldrig lära sig det helt flytande senare...???

Det är därför det är sa viktigt att prata och kommunicera mycket med barnet. Sa de lär sig sa mycket som möjligt...

Sen kom I:s kusin förbi med flera kassar barnkläder. En del helt ok men en del lite äckliga med stora fläckar etc. Där gar min gräns för second hand. Krösmagad som jag är. Vi fick även en typ av babysitter- babygym som Dani älskar. Den är väldigt stor och barnslig. Skulle aldrig köpt en sadan sj¨lv. I:s stilrena singelhem börjar se ut som ett dagis;) Näe... man ska nog inte vänta sig kunna ha ett designerhem när man har barn... alla bebisprylar tar liksom över även fast man inte vill. Jag försöker köpa saker jag tycker om. Väljer färger som passar, matchar. Vet inte om det har att göra med att jag är designer men eftersom jag kan välja väljer jag nästan bara svart, blatt, turkost, vitt, gratt och rött. Mina färger...

Jo, jag far höra att jag absolut inte ska samsova - de kom t.o.m hit med en vagga - som star oanvand med sina spetsar, sanghimmel etc. Jag hatar gulligull. Tufft ska det va om jag far bestämma!

Jag har även fatt massa rad angaende barnmat. I Spanien börjar man visst med frukt som smakportioner. Jag och I pratar om att
även laga spansk barnmat sa lille Dani vänjer sig vid den med. Tanken är att sa fort som möjligt lata Dani äta samma mat som oss utan salt etc. Sa han vänjer sig vid min mat och hela familjen kan äta samma... Jag har sagt till I att han far laga de spanska rätterna. Min paella smakar aldrig äkta spansk....och han saknar sin mammas mat...

UPDATE: Gammelmormor säger: Lat dem bara pussa honom pa hjässan. Tvätta honom sen... Ja, i Spanien pussas ju alla pa kinderna och man försöker även fa sma bebisar att pussa vuxna. Eller sa pussar man pa kinderna... kanske inte det bästa mot alla bakterier och virus. Att försöka fa I att inte pussa Dani överallt i hela ansiktet är nästan omöjligt....

2 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Det lâter som ni har det jättebra! Här i Malaga ammade alla, kanske är det en storstadsgrej att inte amma?
Nu är ju vädret perfekt, sedan i augusti blir det jättevarmt och lite jobbigt för tjocka bebisar. Jag följde râdet att bada i svalt vatten med lite bikabonat, och att köpa specialtalk pâ apoteket sâ att alla vecken (speciellt halsen) inte belv irriterade av att vara svettiga jämt.
Att man inte kan bli tvâsprâkig senare, tycker jag bara är trams. Jag är tvâsprâkig och flyttade hit när jag var 20. Säkert blir det svârare, men inte omöjligt.

Bella sa...

Bra rad om alla vecken...

Självklart kan an bli tvasprakig. Jag pratar själv nästan helt flytande spanska men de säger att det aldrig blir ett perfekt modersmal med uttal etc.