14 juni 2011

Mammatankar - barnmatsträsket?


Jag gar igenom alla kokböcker som finns i sommarhusets hyllor...

Snart fyller Dani 4 manader och jag funderar över smakportioner. Jag fick en bok pa BVC och tänkte mer eller mindre följa den svenska puremodellen med potatis o grönsaker först, frukt och sist kött o fisk. I Spanien börjar man med spannmal...

Självklart, som glutenintolerant, oroar jag mig för gluten men jag har bestämt mig för att försöka att inte lata oron ta över. Försöka lata Dani smaka pa sa manga olika produkter som möjligt men ta det lite lugnt med allt som innehaller gluten. Inte utesluta. Men inte ge glutenvälling, gröt etc. direkt utan introducera gluten i sma mängder genom att lata honom smaka när han blir nyfiken... och under tiden jag ammar.

Jag funderar över de nya mattraditioner som kommer när man far barn. Min tanke är att försöka fa Dani äta min hemmalagade mat. Att han ska äta samma mat som jag lagar till resten av familjen. Jag läste nagonstans om att ha en kastrull med vatten bredvid när man lagar vanlig mat och slänga i det som passar till honom sa vänjer han sig redan fran början...

Jag vet att jag lagar hälsosam mat men jag kan inte lata bli att undra över näringslära (vilka saker innehaller olika vitaminer, mineraler etc), att Dani ska äta sund bra mat. Jag är väl medveten att han om nagra ar kommer leva pa... vad det nu är (jag at BARA fil o risgrynsgröt)... men medan han är liten sa bestämmer ju faktiskt jag!

Jag vinner vuxenpoäng genom att redan nu planera framtida veckomenyer, fisk 3ggr i veckan, 2 kött, 2 fisk. Grönsaker. Frukt. Ja, jag skrattar lite at mig själv när jag märker att Dani kommer äta bättre än mig. I följer ju sin nya livsstil med dietmat sön-tors. Men jag vill absolut inte bli en san mamma som lagar mat till sina barn men inte äter själv. Jag vill ha hela familjen runt matbordet.

Jag funderar över margarin vs olivolja med den där tsk fett man ska tillsätta alla barnmatsprotioner. Det kanske far bero pa maten. Potatis o smör är ju sa gott! Jag använder mycket kryddor och tycker om att laga mat sa jag ser fram emot att laga bebismat. Kanske inte den första puresmakperioden men sen...

Jag vill verkligen försöka undvika att hamna i barnmatsträsket. Barnmatsburkar med konstiga säljande nya smaker. Att under de kommande 10 aren leva pa snabbmakaroner och falukorv... Inget ont om er som redan sitter fast;)

Hur tänker ni? Vad lagar ni för vardagsmat som kan barnanpassas? Jag letar inspiration pa vardagsmatsrecept bland de 30 kokböckerna mamma har. I har lovat laga nagra spanska rätter varje manad sa Dani även vänjer sig vid spanska smaker...

2 kommentarer:

Carola sa...

Hej!
Jag driver Barnboksbloggen.se och där har jag recenserat en hel del böcker under kategorin Mat och Recept, både vanliga kokböcker och receptböcker inriktade på barn och familj. Jag har också recenserat flera receptböcker för gluten/mjölkallergiker eftersom vi har båda dessa allergiker i vår familj, så kolla gärna igenom hela kategorin Mat och recept.

Men när det gäller att göra egen barnmat bör du definitivt titta lite extra på dessa inlägg:
http://www.barnboksbloggen.se/?p=3671
http://www.barnboksbloggen.se/?p=976
http://www.barnboksbloggen.se/?p=780

En annan bok som ofta rekommenderas när det gäller barnmat är Anna och Hugos barnmat.

Hoppas du får lite tips.

Mari sa...

Jag gjorde tvärtom; jag har sällan inspiration till att laga mat men i just den gula boken från bvc hittade jag en del som verkade gott. T ex lasagne med röda linser. Så jag gjorde en normalsats och saltade helt enkelt det jag åt och serverade resten till sonen.