20 aug. 2011

Laga egen barnmat - Tips på recept!

Åh va roligt med så många kommentarer på det förra inlägget. Dani sover som han gjorde tidigare så min hjärna är tillbaka. Sov 2½ h siesta + 12h natt (med bara 3 nattamningar). Gud va det är jobbigt när man inte får sova.

Jag lusläste boken från BVC och hittade att måtten är:
1 potatis /½ dl mackaroner / 5msk ris
½ dl grönsaker
2 msk kött, kyckling eller fisk
sås
1 tsk flytande margarin eller olja (jag använder olivolja)
+1dl frukt till efterätt

= 1½ dl mat + 1 dl efterätt. Detta för 6-8 månader. Ganska lite protein alltså. Undra hur många matskedar det går per dl. 2 msk = 1/4dl?

Jag tror Dani kommer äte fler mål men lite mindre i varje under en tid. Min mamma skrattar och säger att han är en slattare... Han får bröstet lite hursomhelst. När han ber om det. Jag tänker att han kanske bara är törstig och tar en slurk.

Jag tänkte nu vid 6 månader introducera frukost, två mål mat och gröt. Så får han i sig det han ska men i två gånger. Han ska ju ändå äta två matmål senare. 5-6 mål om dagen enligt BVC-boken.

Vi har provsmakat frukt med en taster, en stor napp med ett nät. Så Dani själv fick suga i sig frukten. Han har testat allt möjligt men var mest förtjust i melon, två olika + vattenmelon. Ananas. Persika. Tyckte kiwi var lite surt. De senaste dagarna har jag mixat fruktbitarna och gett honom fruktpure, fruktsmoothie med sked. Han älskar det och äter därför nästan 1dl till frukost. Jag vet att han borde äta frukt till efterätt men just nu funkar inte det. Ska testa och mixa och frysa in fruktpure så det är enkelt att ta fram.

Jag kan inte lämna Dani ensam på filten längre. Han är för stor för babysittern. Kan sätta sig upp rakt i den. Livsfarligt! Inuti lapptäcken har jag lagt en 5cm tjock polyeter. Skumplast? Madrass. Så den blir mjuk att ligga på. Men nu vill han helst inte ligga på rygg längre utan försöka sitta (med mitt stöd) eller vända runt och försöka krypa. Dani ligger bara still när han sover. Så just nu sitter han bäst i barnmatsstolen. Läser bok. Slänger saker i golvet. Slår och dunkar. Men det funkar ungefär en kvart sen han han tröttnat. Så iallafall. Jag har inte tid att stå för länge i köket. Varken för att fixa mat till honom eller mig själv. Därför är det bra med fryst. Som jag tinar i micron. Det kan jag göra med honom på höften.

Min tanke är fortfarande att undvika barnmatsburkar. Inget ont om er som gör det men jag är emot all färdig mat etc så då vill jag inte ge mitt barn det. Men jag funderar på hur jag ska kunna ta med min egna hemmagjorda mat när vi åker iväg någonstans. Tips? Det kanske få bli barnmatsburkar när vi åker bort. Funderade en stund och kom fram till att det kanske är bra att han då äter sånt som jag aldrig eller sällan lagar. Jag äter t.ex. väldigt lite oxkött. Vilt. Etc.

Jag försöker koka mat av samma ingredienser som jag använder till mig själv. Så rätten blir en variant på min mat. Ikväll ska jag testa lax, torsk, grönsaker i tomatsås. Vi äter den med pasta men Dani får den med potatis. Utan salt etc. Så jag lättare kan få honom att äta det jag lagar sen. Jag äter ju hemmalagad mat nästan varje dag. Köper nästan ingenting färdigt pga av min glutenintolerans, min (ibs?)tarm och att jag blir magsjuk väldigt lätt när jag får i mig konstiga bakterier...

Jo, ni som lagar egen barnmat får gärna ösa på med favoritrecepten i kommentarsfältet. Behöver lite inspiration. Kollade på flera hemsidor och länkar men vill laga vuxenmat till honom så jag kan äta samma, så småningom.

UPDATE: Jo, appropå välling i flaska så blir det väl ett måste när jag trappar ner, slutar med amningen. Att äta innan läggdags eller om han vaknar på natten, eller tidig morgon. Det är ju mysigt och han älskar ju verkligen att suga, sutta.

Inga kommentarer: