6 sep. 2011

Mitt stora feta spanska bröllop

Har ni sett filmen "mitt stora feta grekiska bröllop"?

Jag skrattade. Igenkännande. Ja, för I:s släkt är precis så påträngande. Bullrig och hög. Alla pratar i mun på varandra. Alla tycker om allt. Har åsikter. Lägger sig i. Kommenterar. Pratar bakom ryggen, skvallrar.

Min svärmor, som tyvärr inte lever längre. Önskade sig över allt annat ett stort katolskt kyrkbröllop. Där hon fick bestämma. Allt. Bjuda in gästerna. Boka kyrka. Döpa och konfirmera mig. Banketten skulle självklart hållas i marinofficerarnas sal. Menyn skulle vara spansk.

När vi pratar stort pratar vi inte med svenska mått mätt. Här är ett normal bröllop runt 150-250 gäster. Alla släktingar, grannar, föräldrarnas vänner och arbetskamrater. Jag har varit på bröllop med 500 gäster. 500!

Att I:s familj har flera brudklänningskedjor gör det hela inte lättare. Jag skulle få välja vilken klänning jag ville. Det skulle vara deras present. Under flera år har jag visats bröllopsklänningar. Spets, volanger, broderad. Har ni sett SMiD? Jag är modedesigner...

Jag totalvägrade.

Ett tag funderade vi på att gifta oss i Sverige. Då skulle ju inte de kunna bestämma. Men jag fick panik genom att bara tänka på logistiken. Att flyga hem 100 spanska släktingar som aldrig rest tidigare. Hotell. Restauranger. Buss. Lite turistande. Som sen klagar... Nej, det var inte vad jag drömde om.

Så vi lever i synd. Dani är en oäkting. Vi fick för övrigt erbjudande att döpa honom, vi behövde bara komma dit;)

Jag har organiserat flera stora fester. Och jag anser inte det är värt jobbet. Pengarna. För en enda dag.

Men. Det är ju min privata åsikt!

Frånmadridtillhimmelen kommenterade inlägget under att nu ligger de man skänker brudparet på 160-190 euro per person. Vi brukar ge 100 per person (men murcia är inte madrid) men bara till de bröllop vi gått på och som varit nära vänner. Jag brukar inte heller gå med i kyrkan. Allt resande, sittande, böner. Nej, jag är ju agnostiker - ateist. För några år sedan hade alla brölloplistor. Eftersom man inte får bo tillsammans innan man gifter sig så har man troligen köpt en lägenhet som mer eller mindre möbleras med hjälp av bröllop. I Barcelona eller Madrid är "reglerna" inte lika hårda som på "landet".

Våra vänner tyckte vi skulle göra samma sak, tjäna lite pengar på släkten. Fy fan! Jag som bad min pappa till sin 70 års fest be de inbjudna att skänka pengar till hjärt-lungfonden. Han har ju opererat sitt hjärta. Nej, inga presenter eller pengar vill vi ha. Vi vill att ni kommer.

Så, hur ska vi nu fira? Jag sa drinkar på strandbaren, dans i sanden och nattdopp. Med närmaste familj och vänner. I undrade hur släktingarna skulle reagera. Han vill gärna gifta sig på båt. På havet. Så nu funderar vi på att bjuda in spanska släkten på en båttur (turist båt) med lite tapas och vin. Sen drinkar på

Vi får se... Jag tänker inte lyfta ett finger. Kanske sy mig en vitt sommarklänning. kanske köpa en billigt. Bara njuta. För vi gör ju det för kärlekens skull. Allt som har med den stora feta spanska släkten får I ta, organisera, bestämma och fixa. Precis som med dop av Dani. Om det är det du vill, organisera, betala, bjud in så kommer jag....

I Sverige går vi nog till rådhuset en vanlig torsdag...eller tisdag...

1 kommentar:

Peter sa...

Kul skrivet! Kan inte låta bli att dra på smilbanden. :)