1 dec. 2011

Vardagsminnen...


Dani studerar adventljusen, luciatåget och I:s julkrubba...

Jag har framkallat fler foton från sommaren och hösten. Klipper o klistrar. Skapar ett bildcollage för varje månad. Till Danis bok. Skulle vilja visa men. Det blir för privat... Albumet har blivit så bra!

Vardagsminnen. Jag blir nästan nostalgisk och fylls av minnen. Från min barndom. Vi skapar historia... Ingen stor grej för världen. Men för Dani. I boken samlas vardagsminnen från hans första år i livet. Månad för månad.

Jag tittar tillbaka... Så liten! Det är kul att se att han alltid varit han. På nått konstigt sätt. Är det nu, när man ser tillbaka, så självklart. Men då, hade jag aldrig kunnat föreställa mig hur han skulle se ut, nu...

Jag minns små detaljer från min barndom. Små saker som sticker ut från vardagen. Som gångerna jag var sjuk och fick följa med mamma till kontoret. Leka med tygprover o kakelplattor. Eller när mamma var borta och pappa gjorde plättar eller korv med pommes frites. Löjligt överlyckliga! (stackars mamma som lagade hemlagad mat till oss varje dag men det pappas skräpmat jag minns bäst)

En gång, skolkade jag (o mamma) från skolan. Jag minns inte vart vi åkte. Eller exakt vad vi gjorde. Men jag minns det som en av de bästa dagarna. Jag slapp skolan och fick följa med på äventyr. En vanlig tisdag.

Minnena får mig att fundera på framtiden. På vad som är viktigt. Traditioner.

Jag överöstes med julklappar när jag var liten. Mamma fick knappt en enda som barn och ville att vi skulle ha de mest perfekta av jular och få allt vi önskade oss... Ibland orkade vi inte ens öppna alla.

Vi pratade om julafton häromdagen. En av de jag minns mest är när en vän till familjen kom och var tomte. Tomten (utklädd pappa) hade ju redan varit hemma hos oss. Men jag hade inte fått det jag mest av allt önskade mig. Ett "my little pony"-slott. Mamma tyckte det var för dyrt o plastigt. Men. Den riktiga tomten kom med det... Vilken lycka! (tomten visste precis vad jag önskade mig då mamma berättat för vänninan vad hon verkligen INTE tänkte köpa hur mycket jag än tjötade...)

Det är många år sedan vi slutade med de där riktiga jularna. Då mamma städade, lagade mat, köpte julklappar och var så trött på julafton att hon somnade i soffan. Varje år. Jag prioriterar och väljer hellre ut några saker. Var och en får önska några egna jul-måsten. Resten skiter vi i...

I år har I önskat en julgran. Så det ska vi skaffa, så tidigt som möjligt för att hinna njuta (och ta julkort). Min julfavorit - adventljus, levande ljus, ljus i granen, juleljus på stan, ljusen på Jul på Liseberg... Stad i ljus (låten!)

Julklappstips: Digital fotoram (Dani älskar den, jag använder den som "pekbok" + mormor o morfar älskar den då de får se alla bilderna på oss barn o barnbarn...)

Inga kommentarer: