8 mars 2012

Att försöka sluta amma...

Så jag kämpade för att få amningen att fungera. Det tog över två månader. Nu kämpar jag för att sluta amma. Eller iallfall dra ner på amningen. Dani har varit sjuk i flera omgångar. Tuttar halva natten. Flera gånger per dag. Tankar trygghet o närhet eftersom han är mer med pappa på dagarna. Så fort jag kommer hem, i närheten, letar han fram bröstet.

Han vägrar napp. Vill inte dricka välling i nappflaska. Har testat alla olika sorter. T.o.m tipset med lite socker. Fruktpure. Men nej... han vägrar! Dani dricker gärna vatten, i glas. Borde kanske testa en annan nappflaska. Har köpt tre olika men ingen av dem funkar. Några andra nappflask - vällingtips? Han äter gröt som kvällsmål.

Jag googlar på sluta amma 1-åring. De flesta ger rådet att sluta tvärt och låta någon annan ta över några nätter. Det är inget alternativ för mig. Jag vill inte göra så mot Dani eller I. Jag har egentligen inget emot att fortsätta amma några månader till men nu börjar tuttandet gå ut över resten av måltiderna.

Jag oroar mig för värmen i Spanien. Jag orkar inte en till sommar då Dani tuttar sig igenom nätterna. Nattningen fungerar nu utan problem tack vare boken Somna utan gråt. Det har tagit sina månader men Dani somnar nu på 15 min efter tydliga rutiner. Problemet är när han vaknar på nätterna o gråter tills han får tutten (för att sen somna om nästan direkt när han får den.) Jag försöker vyssja, sjunga, buffa, smeka - Hälften av gångerna fungerar det. Resten ger jag mig...

Jag tror på att lyssna på barnets behov. Denna veckan har det märkts extra tydlig att han söker trygghet då han är väldigt mammig. Jag har varit borta längre tider men från att jag kommer innanför dörren släpper inte Dani mig ur sikte. Vill helst vara på mig, med mig hela tiden. Stackars liten!

UPDATE: Läser på nått forum att jag inte alls ska tycka synd om barnet utan vara bestämd, bita ihop, stå emot, ha tålamod och inte ge upp... Mmh? Nej, det är jag alldeles för blödig för. Jag klarar inte att låta honom skrika sig till sömns...

Läser om amningsfria perioder. Dani klarar sig fint utan tutten när jag är borta några timmar men hur går jag till väga när jag väl kommer hem. För honom är tutten ett sätt att visa att han saknat mig och för mig att ge honom närheten, tryggheten han ber om. Ibland går det att distrahera, avleda honom. Vad erbjuder jag istället? Förutom kram, gos o mys... Han äter (pussar, suger) bokstavligen upp mig!

Jag skulle helst vilja ha en "naturlig" avvänjning men tror inte Dani någonsin kommer ge upp tutten frivilligt. Trodde det skulle vara mycket enklare att sakta dra ner på amningen tills den var ett kärt minne...

Hur slutade ni amma? När? Tips o råd?

4 kommentarer:

Katrin sa...

Jag trodde att min son aldrig skulle sluta amma.. Han tuttade titt som tätt speciellt på nätterna och när han var runt ett år började det kännas smått hopplöst. Han vägrade också ta välling i flaska. MEN rätt som det var slutade han bara själv! Då var han ca 13 månader. Efter det gick det också bra att ge honom välling i flaska dock bara en från Nestlé med päronsmak…
Har tyvärr inga tips men tror det kommer lösa sig!
Lycka till!

Hanna sa...

Åh Katrin, precis vad jag ville/behövde höra! Tack!

Med vänlig hälsning, i samma sits.

Bella sa...

Jag säger som Hanna, Tack Katrin! Jag väntar o hoppas att han en dag bara slutar av sig själv...

Klara sa...

Min dotter är visserligen bara 7 månader, så har ingen stress ang att sluta amma än - men hon började ta nappflaska samt napp för 1 månad sedan. Nuk är märket som hon tar. Annars - pipmugg? Om det är vätskebrist som oroar dig?!