6 apr. 2013

Att sälja sig själv...

Såg ni Skavlan igår? Paret Schulman var där och pratade om sig själva, att driva produktionsbolag, att sälja sig själv. De bloggar, gör webbtv, pocast, tidning etc. Den där sunda avundsjukan dök upp igen. Inte för att jag skulle vilja vara dem utan av samma anledning som min avundsjuka till UnderbaraClara, Trendenser etc. Att de hittat ett sätt att förverkliga och kombinera flera olika drömmar; iPad-magasin, böcker, styling, fotografi etc.

När jag drev eget var drömmen så stor. För stor. Att kunna producera och sälja kläder idag kräver så mycket mer än design, kreativitet och ideer. Till slut handlar allt om pengar. Alldeles för mycket pengar.

När nån frågar om jag skulle kunna tänka mig driva eget så brukar jag svara: att om det genererar pengar när jag sover. Som en app, användarinternetsidor, bloggportaler som är så inne nu eller ett produktionsbolag. Där jag säljer mig själv. Mina tjänster. Mina idéer.

Jag tycker om att vara med under hela processen, få göra alla delar. Det var därför jag älskade att starta eget klädmärke och driva egen butik. Att göra allt från logga, etikett, design, mönster, produktion, inköp, styling, foto, försäljning. Hela kedjan från idé till färdig produkt.

När man jobbar på ett stort modeföretag är man (bara) en del i ledet. Allt ska upp och bestämmas på högre nivå o ned igen. Jag tyckte verkligen om att vara en del i modebranschen igen. På ett stort företag. Där allt är möjligt. Man kan t.o.m få favoritkändisen att ha på sig kläderna i reklamfilmen.

Jag tycker om att analysera omvärlden, följa sociala trender och fundera över hur vi kommer shoppa om 20 år? Jag älskar att arbeta med färg, tyg, inspirerande bilder, collage och skapa en hel kollektion från grunden. Det var så kul att jobba med ett gäng underbara tjejer som brinner för samma saker som jag. Känna gemenskapen och vara en del i en helhet.

Ett modeföretag jag sökt jobb på har ny marknadsföringsidé. De har skapat två profiler, vars påhittade liv man ska kunna följa på instagram, blogg etc och tanken är väl att själva kunna styra och visa upp kollektionerna. Det tycker jag verkar spännande o intressant.

Tillbaka till det där att sälja sig själv. Som varumärke. Sitt liv, sina tankar, sina bilder, sina egenproducerade saker. Är det framtidens egenföretagare?

2 kommentarer:

Emma sa...

Jag såg Skavlan på Svtplay och ja, jag kände lite som du..tycker att det Schulmanklanen står för till stor del är positivt. De har gjort stora misstag och fel och allt är inte bra men de har provat, uppfunnit och banat väg för andra. De är liksom en symbol för det nya du nämner

Jag känner också igen mig mycket i företagandet när allt till slut handlar om peeeengar. Ska bli spännande att följa dig till nästa situation

Bella sa...

Kul att du kommenterar! Det blir så mycket roligare med respons!

Jag har även läst Schulman första bok om hans pappa som jag tycker är läsvärd.

Men jag läser ingen av deras bloggar eller tittar på webbtv,läser tidningen, eller lyssnar på podcast. De är inte så jag, men det är ändå häftigt att de gör det.