17 apr. 2013

Backstage i modebranschen

Flera av er är nyfikna på hur det är att jobba på ett stort modeföretag så jag tänkte ge er en inblick. När man som kund går i en butik tänker inte alla på de olika kollektionerna som exponeras tillsammans men när man jobbar från designsidan är varje kollektion en egen liten helhet med ett idekoncept, färgskala, materialval och följer en trend. På de stora modeföretagen finns olika koncept som riktar sig till olika kundgrupper.

På mindre modeföretag eller enskilda designers släpps en kollektion per säsong (+ en resortkollektion) men på kedjorna kommer det in nya kollektioner och plagg ungefär varann vecka. Allt planeras långt i förväg för att matcha löning och skapa kampanjer för att locka nya o fler kunder. Jag skulle säga att det nu är ungefär ett halvår från trendpresentation tills kollektionen är i butik.

Allt börjar med att analysera visningar, streetstyle, tygmässor, trendböcker etc. och bestämma vilka trender man ska satsa på, vilka färgskalor och siluetter. Vad kommer bli säsongens storsäljare? Kassako? Vad kommer alla vilja Köpa nästa vår? Man skapar collage med inspirerande bilder så man får en helhetskänsla.

Eftersom varje kollektion är liten så försöker man redan från början få ihop looks, vilka plagg behöver man för att kunna skapa t.ex. En femtiotalslook: Den stora vida kjolen, en söt blus, en liten kofta, en sjal, en väska etc. Sen på designsidan börjar man skissa o rita upp plagg i datorn som ska skickas till leverantören. På inköpssidan bestämmer man vilken leverantör, kvantitet, kvalitet, förhandlar pris etc.

All försäljning analyseras. Varför säljer inte den här? Varför sålde den här? Fel färg? Fel modell? Ibland förstår man varför, ibland inte alls. T.ex. Så säljer könsstereotypa barnkläder väldigt bra trots all kritik o klagomål.

På marknadssidan jobbar man med kampanjer, t.ex jul eller bad, och bestämmer satsningarna i butik och marknadsföring. Man tävlar mellan de olika avdelningarna om att få de stora kampanjerna med bilder, reklamfilm, kändis etc. på sin kollektion. T.ex. kommer snart plaggen jag var med o designade synas på en känd spansk skådespelerska och bilderna får hamna i min portfolio nu när jag söker nytt jobb.

En liten förenklad inblick för er som är nyfikna.
Jag är hemma o vabbar idag så gör min dag lite roligare med lite kommentarer...

1 kommentar:

Emma sa...

Tack för inblicken!H ar ont om tid iom resande men har snart tid igen!