26 okt. 2013

Karriär, livsstil och digitala drömmar...

Jag har under väldigt många år definierat mig genom mitt yrkesval, modedesigner. Det har varit vem jag är, den jag vill vara. Som jag beskrivit mig själv. Men nu funderar jag på att byta kompassriktning. Byta karriär. Jag dras till flashiga yrkestitlar som Art Director, Copywriter, Formgivare, Grafisk Designer. Men vad gör de på jobbet egentligen? Ungefär samma som jag gör nu?

Jag hade 4 olika jobb på gång för några veckor sedan. Var på intervjuer på olika modeföretag. Men jag blev inte utvald. Jag blev bortvald. Samtidigt som jag sökte jobben sa de upp 50 st från ett annat modeföretag. Konkurrensen blev för hård. Jag känner att jag misslyckats. Grubblar och funderar. Undrar om det har att göra med att jag är ensamstående mamma? Eller kanske att jag inte är den där "trendiga" modetjejen?

Jag minns mina vägskäl. Telefonintervjuer med Zara, Cos, Filippa K etc. Tror jag skickat mitt CV till alla mellanstora/ stora svenska modeföretag. Alla spanska. Vägar som skulle kunna ha tagit mig någon annanstans. Mitt beslut att driva eget och hur det förändrar mina chanser att få jobb. Min breda erfarenhet och min lust att jobba med design, formgivning, produktion, marknadsföring, sociala medier.

En vän blev uppsagd häromdagen. Från sitt fasta jobb. En så kallad trygg tjänst. Från den ena dagen till den andra har allt förändrats. Känslan av att vara utbytbar. Jag undrar om man i framtiden kommer behöva planera livet för att kunna leva på enbart en inkomst. Man jobbar häcken av sig några år, livrädd att förlora jobbet. Så en dag händer det.

En del av mig drömmer fortfarande om att driva eget. Den sunda avundsjukan till Trendenser-Frida, UnderbaraClara, Lovely Life-tjejerna. Skrivardrömmar. Form, bild, text. Grafisk design. Formgiva tidningar, böcker. En annan del tänker på vad det innebär - otryggheten. Sen kommer de digitala nomaddrömmarna in. Att kunna tjäna pengar när jag sover. Den där briljanta idéen. Som Blocket. Spotify. Instagram. Pinterest. Där användarna gör "jobbet".

Jag läser om digitala mediehus. Med kända bloggare. Som skapar pocasts, intervjuer, fotograferar. Det finns någonting där som tilltalar mig. Att få arbeta brett. Med lite av varje och allt möjligt. Samtidigt funderar jag på att söka ett "vanligt" tryggt kontorsjobb. Vad nu vanligt är och är några jobb "trygga" idag?

Jag funderar på vad som får mig att känna flow, vad jag brinner för? Blandningen mellan mode, inredning, arkitektur, trender, research och sociala medier, marknadsföring, grafisk design, intressanta texter, snygga bilder. Livsstil. Livsval. Ekonomi. Karriär. Relationer. Ja, jag drömmer nog om en egen digital tidning... Ett digitalt livstilsmagasin!

Kan man skapa det som en hobby? Vid sidan av en trygg välbetalt anställning;)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken fin blogg du har. Du skriver intressant, klokt och humoristiskt! Hit återvänder jag gärna för att läsa mer. Önskar dig lycka till!

Hälsning A.

Bella sa...

Kul att du hittat hit! Tack för dina fina ord, de gör att jag vill fortsätta blogga om än på mitt egna vis med en krönika i veckan. Välkommen tillbaka!

Colombialiv sa...

Jobba halvtid på något fast jobb så att du har en trygg inkomst som i alla fall kanske täcker räkningarna och frilansa dig mot dina drömmar på halvtid?

Bella sa...

Bra idé, dock tror jag väldigt få halvtidjobb skulle ge mig tillräckligt mycket för att leva som ensamstående i en stor svensk stad. Att spara pengar är alltför viktigt för mg och känna ekonomisk trygghet. Men att söka ett jobb där jag närmare mig drömmen är ett steg jag funderar på. Kanske ett mindre företag så man får bredare ansvar och vara med och tycka om det mesta.
Tack ändå!