18 jan. 2014

Hur vill du leva ditt liv?

Jag känner att jag börja få tillbaka tid. Mitt vardagsliv tas inte längre upp av mitt barn utan det finns helt plötsligt mer tid. När barnet leker själv, sover eller är med sin pappa. Till en början städade, rensade och fixade jag. Slösurfade och slötittade på tv. Men så kom lusten tillbaka, att odla min personlighet. Att prioritera ledig tid och göra något som gör mig glad. Jag har lånat böcker, läst, klottrat tankar och funderat. Njutit - tiden går liksom långsammare om jag läser en bok. Jag gör en kopp te, lite mat, fixar något och så tillbaka till boken.

Jag har googlat vegetariska recept, lånat kokböcker, kombinerar och hittar på egna. Testlagar nya rätter. En del har redan blivit nya vardagsfavoriter. Jag bestämde mig för att testa netflix. En månad gratis. Jag älskar ju film, tv- serier men har knappt tittat alls på tre år. Så jag har mycket att ta igen. Denna veckan har jag redan sett två feelgood filmer och läst tre böcker. Tittat på flera TEDtalks-föreläsningar (sök på hackschooling) och även på UR (prylar ut, kärlek in). Så mycket jag hinner med när jag väljer bort att slösurfa samtidigt som jag slötittar på tv. Jag märker hur mycket bättre jag mår.

Just nu sitter jag vid köksbordet. Med boken Lev Enklare, idéer för en hållbar livsstil på bordet. Flera ark fyllda av mina nerklottrade tankar. "Hur vill du leva ditt liv? Du väljer själv och måste stå för dina val inför dig själv. Lever jag det liv jag vill leva?"

Jag tänker på hur mycket jag tycker om hur det kommande året ser ut. Tänk om jag skulle kunna jobba 9 månader och vara ledig tre, föralltid? 6v semester på sommaren, 1 månad runt jul etc. Jobba bara 6h per dag, komma hem 16.30 med samma lön. En lyx! Under semestern förstod jag hur mycket min sköna mjuka säng betyder, att få sova bra. Även att inte behöva frysa inomhus, hemma, som är ganska vanligt i Spanien.

"Du håller i pennan, ratten, fjärrkontrollen. Du skapar din livshistoria. Välj vem du vill vara, resten av livet. "What if what you always wanted isn't what you really want?" Vad definierar dig?"

Jag funderar över 5-årsplanen jag skrev för två år sedan.

2012 var året jag började jobba igen efter mammaledigheten, tillbaka i modebranschen, skapade ett hem för mig o mitt barn i Göteborg. Det nya vardagenslivet började...

2013 var året då jag bröt ihop, bröt upp och var tvungen att samla ihop bitarna. Gå tillbaka till det enkla, trygga och var snäll mot mig själv. Börja bygga upp mitt nya jag, ensamstående mamman.

2014 är året då jag tänkte slappna av och njuta av att bara vara. Riktigt lat tänkte jag vara och prioritera mig själv. Egoistisk! Mycket fritid och semester - läsa böcker, se på film o serier, laga mat och umgås med nära. Närvarande!

2015 är det dags för nytt jobb, ny karriär. Även om jag bara senaste dagarna funderat på om jag ska bestämma företag först, ett som ligger i centrala Göteborg och har bra värderingar och sen fundera vad jag kan erbjuda dem?

2016 är det dags att börja planera nästa steg, förhoppningsvis med fast jobb. Mitt framtida hem. Lgh med eget rum för barnet, nära skola som vi kan bo de kommande 10 åren. Köpa?

Jag mår så mycket bättre när jag har tid. Tid att hinna ikapp med mina tankar och fundering. Därför tycker jag om bloggens veckokrönikor. En gång i veckan tar jag mig tid att samla ihop veckans tankar. Stannar upp en stund. Funderar över vad som varit bra o dåligt. Positivt o negativt. Vad jag vill göra mer av och mindre. Hur jag kan utvecklas, vad som får mig att blomstra och växa. Vad som gör mig lycklig.

Inga kommentarer: