13 maj 2014

10 förändringar i mitt liv

När mitt liv för 1,5 år sedan snurrade lite för fort - Heltidsjobb i modebranschen, långa dagar på förskolan, för lite sömn, för mycket stress - kom en dag beskedet att jag inte fick något förlängt vikariat som en uppvaknande käftsmäll. En vecka senare tog jag även beslutet avsluta min passionerade turbulenta relation. Jag hade nått botten. Nu orkade jag inte hålla uppe fasaden längre "Duktig flicka som klarar allt, samtidigt". Yta, prestation, status.

Jag vet att det är flera nya läsare; ensamstående mammor, som precis har tagit det stora klivet. Så jag tänkte sammanställa de 10 största förändringarna jag gjort de senaste året. Hoppas det inspirerar er!

1. Jag började prioritera min egen lycka: Vad gör mig lycklig? (i mitt fall: sömn, "bara vara"-tid, o trygghet) Jag måste må bra och vara nöjd med mitt liv annars är jag varken en bra mamma, partner, vän eller dotter. Våga vara lite mer ego. Vara snäll mot mig själv - Det är ok med good enough. Jag sänkte mina krav på mig själv till 80% (ingen annan har nog märkt det). Jag slutade stressa. Slutade försöka vara så j-vla duktig hela tiden.

2 Jag har rensat i livet. Förenklat vardagen. Till en början rensade jag ut hur mycket som helst (drev ju eget företag och butik i 5 år). Flyttade sakta hem alla saker från Spanien (rensade ännu mer) så jag nu har hela mitt liv på ett enda ställe. En fast punkt i mitt liv, med alla mina saker och en trygg plats för mitt barn att växa upp. Compact living på 55kvm utan barnrum i stan med närhet till jobb, förskola etc. Det passar MIG perfekt! (Jag drömmer inte om att bo i hus och tänker ofta på den tid o pengar jag sparar på att inte behöva ha bil, pendla, hus- o trädgårdsfix etc)

3. Få koll på ekonomin! Jag har nog alltid varit ekonomisk (aldrig konsumerat på kredit etc) men att skapa en egen budget var ett stort steg för att få koll på min lilla privatekonomi och veta exakt vart pengarna gick och vart jag ville att de skulle gå. Att få livet att gå runt på en inkomst som ensamstående mamma och fortfarande leva ett "lyxigt" liv. Jag menar inte lyxigt som i konsumtion utan i tid, upplevelser och spara pengar så vi kan åka till Spanien (till barnets pappa). Att skapa barndomsminnen!

Störst förändring var att ge mig själv en månadspeng, det har gjort att jag funderar mer medvetet på vad jag behöver och bestämmer mig vad jag ska lägga månadspengen på. De blir mycket färre saker in i hushållet.

PS: Jag inspirerades av Köpstoppsbloggen, speciellt inläggen om 50/30/20-budgeten och 60% solution.

4. Jag började prioritera sömn o återhämtning. På vardagar går jag och lägger mig med mitt barn. Jag njuter av att göra ingenting. Låter tankarna vandra, dagdrömmer o funderar... Jag ändrade på kvällplanerna så nu plockar vi undan tillsammans, diskar o fixar (så om barnet somnar tidigt så har jag nån timmas lugn egentid). Så släcker jag ner, vi sitter o myser i soffan, läser böcker eller tittar på ipaden och varvar ner. Jag mår så mycket bättre, det är bästa stunden på hela dagen. Då jag tar mig tid att lyssna, mysa o bara vara tillsammans.

5. Att prioritera om. Balans i livet. Tidshjul. Livshjul. Vart tar tiden vägen? Oj, så mycket tid jag har sen jag slutade slötitta på tv/ipaden. Läser istället intressanta lånade böcker! Jag försöker även ge mitt barn minst 1h varje dag av min fulla uppmärksamhet, då jag leker/lyssnar och är helt närvarande. Jag fotar mitt barn väldigt mycket (skickar till pappan + publicerar på instagram) men nu försöker jag medvetet bestämma mig att allt behöver inte fotas. Jag förlorar inte ögonblicket för att det inte finns på bild! Vad lägger du mest tid på? Jag älskar att ha tid att bara vara, leva, utan måsten och planer så det skapar jag utrymme för. Tackar NEJ till väldigt mycket mer idag.

6. Veckomatsedel. Att planera inköp o vad vi ska äta underlättar vardagen. Jag brukar laga extra mycket mat och frysa in, även laga extra mat på helgerna när jag har mer tid (typ storkok köttfärsås). Jag har sedan nyår försökt att äta vegetariskt halva veckan. Är en såkallad "flexitarian". Har skapat en månadsmenylista med 30 vardagsrecept som jag brukar laga. Jag försöker även handla mat i lugn o ro efter inköpslista (med en vild treåring;) och köper inte längre hem godis, chips, kakor etc. Clean eating! - en livsstil där man efterstävar att äta mat i sin renaste form. (Undviker ju redan väldigt mycket pga min glutenintolerans o känsliga mage; som alkohol, snabbmat, halvfabrikat etc)

7. Bryta mönster. Nya vanor. Jag tycker om "en månad utan"-utmaningarna och har brutit flera dåliga vanor de senaste månaderna. Speciellt matvanor. En månad utan godis, chips etc. När jag är stressad, trött lever jag på sockerkickar. Men nu köper/äter jag bara 70% choklad och klarar mig på 1-2 bitar när blodsockret faller. Äter mer naturella nötter, frön etc. En månad utan hiss gör att jag nu orkar ta trapporna utan att flåsa. Jag har även lovat mig att försöka göra en ny sak varje vecka. Ta en annan väg till jobbet, läsa en annan tidning. Läsa andra bloggar. Försöka få nya intryck och inspiration. Utmana mig själv!!!

8. Jag har aldrig varit en träningsmänniska. ALDRIG! Jag har stelopererat min rygg och skulle behöva stärka den, speciellt rygg o nacke. Så jag började bygga upp en ny bild av mig själv: HemmaträningsBella. Letade träningsövningar på pinterest och har nu skapat ett 15-minuters program till mig själv. För att bli starkare! Går även till/från jobbet varje dag (totalt 40min) och tar trapporna till 4:e våningen. Läser lite om det HIT (high intensive training). Det passar mig - Vardagsträning!

9. Frivillig enkelhet. En minimalistisk livsstil. Om ni tittar i bloggarna jag följer i högerspalten har det de senaste året kommit till fler o fler om ett enklare liv. Jag har även läst en hel hög inspirerande böcker på temat - Rekommenderar: ”Lev enklare” av Gisela Linde, ”Rik på riktigt ” av Jörgen Larsson och Fredrik Warberg och ”Växla ner” av Karin Lilja. Genom att förändra mina konsumtionsvanor har jag mer pengar över till annat, tid att leva. Frivillig enkelhet handlar för mig om att göra medvetna val. Att mina val o beslut underlättar och förenklar min vardag och gör mig lyckligare. Att prioritera det som är viktigt för mig. Just nu handlar mina medvetna val om de där eftermiddagstimmarna varje dag med mitt barn, tid med mina (åldrande) föräldrar och att spara pengar för att kunna spendera tid i vårt andra hemland: Spanien.

10. Jag har varit så ilsken, förbannad och irriterad. Jag har även varit ledsen o kännt sorg över det som aldrig blev. Tills jag bara bestämde mig. Jag tänker leva mitt liv på mitt sätt, som jag vill. Jag tror det har tagit ett år att gå vidare, att förlåta. Att återfinna balansen och känna mig stark. Må bra!

Jag läste Gretchen Rubins bok "Projekt Lycka" igen och tycker den är inspirerande med sina 12 månaders förändringsutmaningar. Rekommenderar att göra en 1 års plan. För det nya livet. Små delmål och projekt. För att sakta skapa en ny vardag. Frågorna jag ställde mig själv: Vad är viktigt för mig? Hur vill jag leva? Speglar mitt liv vem jag vill vara? Vad gör mig lycklig?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker allt låter väldigt klokt. Är själv en antiprylmänniska som sällan shoppar. Jag kan bara jämföra med min mamma som bor i ett hus fullt med saker: hon har dubbelt så många kvm som vi och använder mycket mer el, trots att vi är två pers. Men många av mina vänner lever i ett hav av saker - jag blir liksom helt yr av allt de handlar.
Här får du en utmaning av mig: åka på semester utan kamera! Jag gjorde det en gång och det var verkligen en känsla av att UPPLEVA allt utan det ständiga behovet av att dokumentera det. Ett ögonblick är inte förlorat bara för att du inte har fotat det.
/Anna Malaga

Bella sa...

Semester utan kamera! Gaaaah! Det är en stor utmaning men jag har lovar att anta den. Uppleva utan att behöva dokumentera. Jag har ju min iphone med mig hela tiden så det blir att lämna den hemma. Undvek att skaffa iphone under många år just pga beroendet och nu är även jag fast. Jag har lovat mig själv att ha en månad utan-sociala medier i sommar. Men utan kamera... jag ska börja med en dag utan foton!

Jag tror aldrig jag har varit en stor shoppare då designa, sy o skapa alltid varit roligare. Men det kan bli en dyr hobby. Men kreativitet är ju utvecklande!

Emma sa...

Hjälp! Semester utan kamera... Haha

Tack bella för ett inspirerande inlägg!! Det ser ut som att vi kommer att flytta till Paris till hösten (inte klart ännu, men efter en intervju har de bjudit honom till universitet i Paris sa det är nära) och OM det blir så känns det som att det blir där vi bygger vårt liv. Ett hem. Alla saker på en plats. Rensa. Skapa rutiner. åh vad jag vill ha rutiner. Blir glad av dina inlägg! Även de lite tyngre för du är så ärlig och eftertänksam

Bella sa...

Åh, vad glad jag blir för din skull. Att skapa ett hem, en fast plats. Rutiner. Framtiden...
Jag håller tummarna! Tror absolut det bästa är ett tredje land och ni tycker ju om Frankrike o barnen kan franska. perfekt. Ska bli spännande att följa med på resan, vart den än tar dig...

Tack! Det gör mig glad!

Jeanette Sandelin sa...

Fastnade speciellt för EN MÅNAD UTAN... :)
Jag har tidigare köpstoppat ett år 2010, slutat röka 2009, lärt mig om feng shui, prylbantat och nu gått över till lchf.
Kram fr sö Dalsland.

Bella sa...

Kul att du hittat hit! Ja, en månad utan fungerar jättebra enligt mig, jag har även haft en månad utan shopping, en månad utan ursäkter för att inte träna, en månad utan slötvtittande och nu en månad utan dåligt samvete. Jag dricker ju inte alkohol men tycker absolut det är något många borde testa. I sommar tänkte jag ta en månad utan sociala medier.

Hanneles bokparadis sa...

Mysigt! Fast jag ser bättre genom kameran...

Anonym sa...

Jag menar så klart inte att man ska åka till Egypten utan kamera, men kanske en helg i Malmö eller nåt. ;) Ni kommer att märka hur avslappnat det blir när man kan gå på muséer, torg och parker och faktiskt bara se saker tillsammans, utan att barnet ska posera bredvid dem hela tiden. Det är egentligen otroligt hur "modelldrillade" små barn är, de är aldrig någonstans utan att behöva titta in i kameran hela tiden. Byt mobilchipet till en gammal mobil som ligger i lådan, en utmaning bara det ;) /Anna malaga

Bella sa...

Anna - jag har tagit till mig din utmaning och tänker just på de där små utflykterna, speciellt att barnet inte behöver posera hela tiden , för att försöka få till en perfekt instagrambild. Jag hade en gammal mobil fram till i december. Fick en ny av Danis pappa för att han ville att jag skulle skicka bilder dagligen. De senaste månaderna har mitt beroende inte gått till överdrift men jag tar väldigt mycket kort på saker som kanske varken barnet, jag eller pappa tycker komma vilja se hundratals bilder på i framtiden. Sen tycker jag om "en bild om dagen" som är en fotoutmaning just för att det är väldigt kul att gå tillbaka. Jag står fast vid en månad utan sociala medier i juli. Tror det skulle vara bra för min njutning och vara i nuet.

Maria sa...

Vilket inspirerande inlägg! Gällande att få koll på sin privatekonomi är något som har mer positiva effekter på hälsan än man tror. Enligt Hjärt- och lungfonden ökar ekonomisk stress risken för hjärt- och kärlsjukdomar så härligt att höra du tagit tag i både det och övriga punkter på din inspirerande lista!