22 nov. 2014

Ett år med "en månad utan"- utmaningar...För snart ett år sedan bestämde jag mig att försöka bryta (o)vanor med en månad utan utmaningar. Läste då att det tar ca 20 dagar att skapa en ny vana och jag ville göra flera förändringar i mitt liv som ett delsteg till en mer minimalistisk livsstil. Ett enklare liv, en förenklad vardag med mer tid för det viktiga. Prioritera tid med mitt barn, tid att läsa böcker, tid att bara vara och spara pengar för att spendera tid i vårt andra hemland, Spanien.

Ett års månadsutmaningar:

JANUARI - utan smågodis/ chips/ ostbågar etc + hiss (ta trapporna istället!)

FEBRUARI - utan slötvtittande och slösurfande (läsa böcker eller se en film istället)

MARS - utan shopping (köpstopp på kläder, inredning och vardagslyx)

APRIL - utan ursäkter för att inte träna (15 min hemmaträningsövningar varje dag + promenera till jobbet och ta trapporna)

MAJ - utan dåligt samvete (fokusera på det positiva istället)

JUNI - utan att vara så j-val duktig, dygnet runt (Sänk kraven och njut!)

JULI - utan sociala medier

AUGUSTI - utan höststress/planering/ köphets (förläng semesterkänslan!)

SEPTEMBER - utan osunda val (hälsosamma val, detox, plant based)

OKTOBER - utan kött (men fisk - låna och laga minst 10 nya vegorecept)

My game My rules så jag bytte till en månad MED:


NOVEMBER - med rensning (plastbanta, kemikalierensa, garderobsrensning/ capsule wardrobe - skänk bort bebiskläder/saker)

DECEMBER - med goda gärningar och tacksamhet! (Eller ett månad utan julstress)

Hoppas jag kan inspirera några av er att genom mina livsstilsförändringar!

Veckans tips!
Think Organic
iorganize
Minimalisterna
Plant based lifestyle + Clean eating inspiration på min pinterestsida

Bildkälla

6 kommentarer:

Miriam sa...

Hur tycker du att det har gått? Vilken månad var svårast?

Bella sa...

Utmaningarna har blivit en del av min vardag och jag har planer på att utveckla konceptet till nästa år men då på fokus på att byta karriär, utvecklas, cv, digital portfolio, sociala medier, söka nytt jobb.

Jag kämpar fortfarande med att få in vardagsträning varje dag. Men jag har kommit långt ändå, går 4 trappor upp utan att flåsa, börjat med yoga (yoga i sängen) och promenera mycket i min vardag...

Sen dåligt samvete, speciellt mammasamvetet! Att mitt barn kommer växa upp med en pappa på långdistans pga mina livsval.

Sen var en månad utan sociala medier (pinterest, blogg, FB och instagram ) enklare än vad jag trott. I och för sig så handlade det för mig om att jag inte fick publicera något själv men efter ca 1 vecka lät jag mig själv gå in en gång per dag och titta igenom mitt instaflöde. För jag märkte att jag la mycket energi på att fundera, tänka på instagram så när jag tittat kunde jag släppa. Sen att det var mitt i semestern underlättade såklart!

Åsa Winald sa...

Vilken bra idé! På en månad hinner man märka skillnad, och ändå känns det inte som någon jobbig grej ...(:

Bella sa...

Tack! Det har varit väldigt utvecklande och fått mig lära känna mig själv bättre. Jag äter mindre skräp, rör mig mer i vardagen, är mer medveten om tiden som slösas bort och försöker vara mer i nuet!

Karin sa...

Inspirerande utmaningar! Bra att testa olika utmaningar en månad i taget, då känns utmaningen inte lika jobbig som om den är tidsbegränsad. Samtidigt lär du dig av dina utmaningar och hittar förhoppningsvis en bra balans på samtliga områden. Ett bra sätt att komma igång på!

Bella sa...

Tack karin! En månad går väldigt fort men samtidigt om det är någon man gör dagligen hinner man med mycket. Förändra vanor!