26 dec. 2014

Årssummering och nyårslöften...

För ett år sedan bestämde jag mig att 2014 skulle bli förändringens år. Året då jag ville bryta (o)vanor med en månad utan. Jag hade inte bestämt vilka vanor innan men hade några idéer som en månad utan smågodis, en månad utan shopping, en månad utan slötvtittande, en månad utan sociala medier och en månad utan kött. Jag älskade konceptet! En månad är precis lagom tid, tillräcklig tid. Här kan du läsa mer om en månad utan om du är nyfiken!

Jag brukar använda mellandagarna för att summera året. Jag fixar färdigt årets fotoalbum. Låter mig själv minnas. Häromkvällen hittade jag en ny minimalismblogg via Erika kan Berika. Hon hade en lång lista som väckte många tankar och funderingar. T.ex. Vad kommer du berätta för dina barnbarn från 2014? Mest stolt är jag över att jag orkade leva som ensamstående mamma i lååånga perioder...

Into Mind skriver även om att skapa en minimalistisk basgarderob, capsule wardrobe. Något som intresserat mig i flera år, delvis en branschskada, att finna en stil, bygga ett koncept. Jag skapade en lista, när jag flyttade hem till Sverige, mina basgarderobmåsten. Sakta har jag köpt mig en varm vattentät vinterjacka, vinterkängor, regnjacka, svarta jeans/byxor, ulltröjor. Jag gör färre men mer genomtänka köp. Jag har t.ex gett mig själv skjort/blus förbud. För jag använder dem aldrig! Jag har istället köpt jerseyklänningar när jag vill känna mig uppklädd. Pinterest har hjälp mig påvägen att definiera hur jag vill klä mig.

Det jag tar med mig från årets månadsutmaningar är att jag kommer fortsätta äta plant based. Jag väljer att inte kalla mig vegetarian då jag äter ca 1-2 ggr/vecka fisk/skaldjur. Jag försöker äta så ren hälsosam mat som möjligt, köpa mer eko, mer frukt och grönt. 80/20 principen, utan förbud eller skuld och skam.

Jag ska fortsätta kämpa med att få in 15- minuters hemmaträningsövningar varje dag. Röra mig i vardagen, gå till jobbet, ta trapporna. Under en månad utan osunda val lärde mina kusinerna mig mer om raw food, detox och yoga. Jag älskar bedtime yoga, (inga stå på huvudet övningar utan) lugna mjuka stretch- och avslappningsövningar. Sömn och återhämtning är alltid prio 1 i mitt liv.

En av de mest utvecklande förändringarna har varit att sluta slötitta på tv/datorn. Under året har jag lånat 5 böcker var tredje vecka. Mest faktaböcker. Läst och lärt mig mer om teman som intresserar mig. Rekommenderar även TED, 20 minuter korta inspirerande föreläsningar. Min 10itop TED lista! Nya mål för 2015 fann jag i boken Lyckans Verktyg häromveckan. Att sätta upp nya mål, att sträva efter flow och att njuta av livet.

Idéen: Vad har Bella lärt sig denna månaden? Ett år att vrida min karriär. 12 olika fokusområden för att om ett år söka ett nytt jobb. Januari kommer bli månaden då jag googlar mig information. Vad finns det för olika yrken som jobbar med formgivning, layout, grafisk design. Var, hur vill jag arbeta? Vad behöver jag lära mig mer? Paniken kröp sig på mig häromdagen när jag läste hur dåligt det går för tidnings- och magasinsbranschen. Men så lugnade jag mig själv med att jag älskar sociala medier. Kan noll om programmering men tyvärr så ska jag ju jobba sisådär 30 år till. Borde jag lära mig? (Den där drömmen om ett digitalt livstilsmagasin)

Vision: att arbeta kreativt med färg, form, text och bild. Sträva efter att känna flow...

Ett år, troligen det sista då jag jobbar 80%. Jag är så tacksam över att kunna spendera eftermiddagarna med mitt barn när han är liten. Jag har redan köpt biljetter för att spendera 2 sommarmånader i Spanien. Njuta av livet!


Veckans tips:
Into mind skriver om minimalistisk livstil, capsule wardrobe och nyttårsfunderingar...
Här kan du läsa mer om 2014 års "en månad utan"-utmaningar och BACKSTAGE I MAMMALIVETs mest lästa inlägg: 10 förändringar i mitt liv


Bildkälla: DesignBella Plant Based Lifestyle - här samlar jag goda, mest vegetariska, recept!

2 kommentarer:

Ann-Christin sa...

Låter som ett bra år! Tack också för bloggtipset InMind!

Bella sa...

Tack till dig!