25 apr. 2015

Slow, mindfullness och minimalism...

vad driver dig mot ett enklare liv? Jag blev intervjuad i veckan om frivillig enkelhet eller minimalistisk livsstil. Efter att ha svarat på frågor och pratat konstant i nästan 1 timma inser jag att detta är ett ämne jag brinner för, som påverkar många delar av mitt liv, min vardag, mina vanor och val.

Jag tror inte jag hade orkat leva som ensamstående mamma under långa perioder om min vardag inte varit förenklad. Att rensa bort, inte bara ägodelar utan även förenkla vardagen så den fungerar så smidigt som möjligt. Att kunna gå till och från förskolan, att promenera till jobbet, att inte ha några aktiviteter under veckorna, att kunna fokusera på mitt barn, inte behöva stressa, att ha tid, ta mig tid att titta på änder, maskar och svara på frågor utan stress. Den där baravara-tiden.

Att vägra alla måsten, sänka kraven, dra ner på ambitionsnivån och acceptera, värdera och njuta av det lilla enkla. Återupptäcka världen jorden genom mitt barns ögon.

Offline is the new luxury. Lyssnade för några månader sen på en intervju där de pratade om att ha en dag i veckan utan internet, utan sociala medier. Bara umgås. Att sluta multitasking, att koncentrera sig. Att vara närvarande. Jag försöker ha några mobilfritt timmar varje dag. Att jag inte behöver fånga allt på bild, svara direkt, ha med mig mobilen till lekplatsen. En del dagar lyckas jag bättre, andra fastnar jag i nån konversation som tar halva eftermiddagen...

Jag läser om slow fashion, om personlig stil, om att värdera kvalitet, medveten konsumtion, att saker har ett konstant värde. Om en saktare takt, för att få tid till reflektion, eftertanke och återhämtning. Jag läser om fashion revolution day, om att fråga vem som gör mina kläder, vara nyfiken, be om svar. Att pengarna du spenderar är en röst på världen du vill leva i.

Jag tänker på alla de där små stegen jag tagit mot förändring, så långt jag kommit, på ett år, två år... Jag konsumerar mindre, jag äter vegetarisk 80%, jag köper mer ekoprodukter, jag har skänk bort det mesta av småbarnssakerna, jag köper mer ekobarnkläder utan plasttryck, jag har kemikalierensat, plastbantat i köket och badrummet, jag använder en liten capsule wardrobe, jag sparar mer pengar och jag prioriterar sömn och återhämtning.

Så vad driver mig mot ett enklare liv? Att jag orkar inte stressa, känna att jag alltid ligger steget efter, att jag aldrig kommer nå målet, aldrig tillräckligt rik, lyckad, framgångsrik, trendig, vältränad, sexig... Alla dessa krav, från media, samhället, mig själv. Att sluta sträva efter mer, leta lyckan i konsumtion.

Om jag saktar ner, hoppar av karusellen, hjulet, förenklar vardagen, livet så mår jag bättre. Kan fokusera på det som verkligen är viktigt. För mig. Mitt barn. Att samla på minnesvärda små stunder, upplevelser.

Så jag har jag tid att lyssna, svara och bara vara. Tillsammans.

Veckans tips:
1. Think organic - inspiration till en grönare livsstil!
2. Slow fashion upproret - Läs mer hos Johanna N om Slow Fashion
3. Fashion revolution
4. My green closet - youtubekanal om minimalism, capsule wardrobe och konsekvenserna av fast fashion
5. Go slow World om att sakta ner och leva enklare, the slow movement och slow parenting...
6. Nästa lånebok: Under pressure – Rescuing our children from the Culture of Hyper-parenting, Carl Honore
7. Minimalistic lifestyle - kolla in min pinterestmapp för mer...

8 kommentarer:

Åsa sa...

Less is faktiskt more! Varför krångla till allt? Funderar en hel del över relationen mellan konsumtion och ångest. Tid är lyx. Varje grej man köper kostar tid och tid är ju nästan pengar...

Bella sa...

Jamen precis! Jag har alltid haft lite ångest i samband med min konsumtion, tycker om att spara till saker (resor!) men måste lära mig att unna mig själv lite mer, är lite väl snål mot mig själv ibland - det behöver inte vara saker utan kanske en hotellnatt, en restaurangmiddag. Därför har jag en "unna mig månadspeng" - som är ok att slösa, lyxa till det med!

Men sen jag började räkna på hur mycket jag måste jobba för att köpa en del saker, alltså min timlön/dagslön vs varans pris. Så tänker jag till ännu lite extra. T.ex. om jag inte handlar x saker så kan jag jobba 80%.

Linda sa...

Hej!
Jag är en ny läsare och gillar det du skriver. Det här är ju så sant! Men varför ska det vara så svårt?! Vad bra att du kommit så långt på din resa!
Keep up the good work!
kram Linda

Tuvilda sa...

"Att pengarna du spenderar är en röst på världen du vill leva i."

Så bra!

Bella sa...

Linda - kul att du hittat hit, tack! Ja, det är himla svårt i perioder men när man väl funnit fokus, ser den större bilden blir det enklare. Men självklart är det en process, speciellt när man börjar rensa, i vissa fall kanske det kommer mer naturlig vid en separation, flytt eller stor livshändelse.

Tuvilda - insåg när du skrev att det inte är mina ord, utan ett engelskt citat jag läste Från Anna Lappe " Everytime you spend your money you Cast a vote for the world you want" eller nått liknande.

JohannaN sa...

Hej! Tack för fina inlägg, bra blogg och ett extra hejarop och superstort tack för att du tipsar om Slow Fashion-uppropet <3
Johanna

Bella sa...

Tack till dig Johanna N för ett fantastiskt initiativ med Slow Fashion-Uppropet! Älskar! Jag skulle göra mer för att få fler att inse att allt håller ihop och varje person val kan göra skillnad. Spred "The True Cost" idag på Pinterest och håller tummarna att det skapar ringar på vattnet och fler får upp ögonen för CSR-frågor i modebranschen.

JohannaN sa...

<3 Om du skulle vilja gästblogga någon gång hos mig så skulle det vara superkul! Bara maila mig om ja!
Och ja, tror verkligen att inspiration, och INTE dåligt samvete, är vägen att gå. Det måste liksom bli roligare, härligare och allra helst även billigare och lättare att vara medveten än att inte vara.