16 maj 2015

Design, hållbar utveckling och beteendeförändring...

Under veckan har jag funderat kring designprocessen, att som designer bestämma mig för att försöka designa mer hållbart, att jag kan välja material, specificera miljömässigt, ta mitt ansvar när jag väljer hur saker ska produceras. Helhetssyn, kretsloppstänkande, holistiskt synsätt, tänka på produktens livscykel. Lånade en intressant bok på temat "Design för hållbar utveckling, ekologi, ekonomi, kultur" av Ann Thorpe.

Hon skriver om mänskliga behov (försörjning, skydd, delaktighet, skapande, frihet, identitet etc), att ha, att göra, att vara, att interagera. Materialism, visualitet (reklam), kommersiell kultur vs engagemang, skapa värde, varaktighet och flow. Kritiken mot den enkelriktade strömningen från visuella medier. Att meningsfulla föremål är kunden medskapare till med alla sina sinnen. Kollaborativa öppna designprocesser skänker flow. DIY.

Att vilja designa, skapa och ha ett kreativt yrke har för mig känts som ett dilemma, när jag privat läst mer om frivillig enkelhet, att göra mer medvetna hållbara val i min vardag. Men sakta börjar jag nu se en ny väg. Jag är medveten att jag känner av en global trend i västvärlden. Att fler tröttnat på hetsen, pressen, stressen. Börjar fundera på sina val, om man har ett fritt val att inte följa normen. Välja själv hur man vill leva.

Jag tycker om livsstilsförändring, mitt år med en månad utan har satt igång min lust att förändra mina vanor, mitt beteende. Jag läser om strategier för att främja beteendeförändring, skapa en mer hållbar utveckling, engagera medborgare och kunder. Jag funderar över skillnaden mellan attityder och beteenden. Mänskliga värderingar, skillnaden mellan människors strävan efter personlig status, rikedom, framgång och generositet, jämlikhet, värna om miljön. Flytta fokus från människors egenintresse. Effekten av sociala och kulturella normer.

Jag tänker mycket på mitt barn utveckling och barndom. Allt det där jag ville innan "jag nu gjort allt jag aldrig skulle göra". Jag funderar över hur jag genom mitt beteende lägger grunden för mitt barns beteende, att hylla goda gärningar, mod, engagemang, kärlek. Att motivera mitt barn att äta hälsosamt, mycket frukt och grönt genom att själv vara en positiv förebild. Jag blir så glad när mitt barn s svenska förskola har en dag när de städar i närmiljön, de odlar på gården, de återvinner tillsammans, de åker spårvagn och lånar böcker på biblioteket. Jag känner ett stöd a la "it takes a villige to raise a child". Även att umgås över generationsgränserna, med hela spanska släkten i Spanien. Det offentliga rummet, de sociala mötesplatserna. Sen jag fick barn värnar jag mer om de gröna ytorna i stadsutvecklingen. Att växa upp i stan. Barn i stad.

Jag läste en bok om slow parenting, att inte stressa sitt barn med aktiviteter, att de inte behöver sysselsättas, underhållas hela tiden. Att leka själv främjar kreativitet och fantasi. Jag funderar mycket kring att växa upp i en digital tid, hur det blir ännu viktigare att stimulera upptäckarlusta, få experimentera, testa, pyssla, skapa. Att stimulera barnets alla sinnen. Att det inte behöver vara så perfekt, att låta det bli lite fel, eller sänka kravnivån. Att det viktiga är att vi gör saker tillsammans. Tålamodsprövande för mig. Men jag lär mig sakta våga vara operfekt. Leva helhjärtat!

Veckans tips:
1. Boktips: Design för hållbar utveckling - ekologi, ekonomi, kultur av Ann Thorpe
2. Möjliggöra hållbara val i vardagen, 12 strategier för att främja beteendeförändring Malmö stad (via Camino)
3. Boktips: Under pressure - rescuing our Children from Culture of hyper-parenting, Carl Honore (även hans bok Slow- lev livet långsamt)
4. Boktips: Våga vara operfekt, Brene Brown

Hej alla nya läsare, som hittat hit via Trendenser-Frida... Välkomna! Jag slowbloggar, skriver bara ett krönikeblogginlägg per helg. Jag har skapat två nya etiketter: "bloggkrönikor" (här finns de två senaste årens krönikor) och "minimalism" (här sparar jag mina tankar kring frivillig enkelhet, "en månad utan"-utmaningar 2014 och förändringar i min vardag mot en mer minimalistisk livsstil.)

2 kommentarer:

Tuvilda sa...

Hej Bella!

Jag sitter här och laddar ner radioprogram till min ipod från 2007 (på tal om att inte konsumtionshetsa och köpa nyaste när min gamla funkar), och jag hittar ett program av Kropp och Själ som heter "Bryt vanan". Jag har inte lyssnat på detta avsnitt än men jag har hittills gillat allt jag hört av Kropp och Själ. Här är länken: http://t.sr.se/1zEFBkO

Jag gillar det du skriver. Särskilt det om materialval - att det ligger hos designern. Det är inte bara konsumenten som ska välja hela tiden utan producenten har ju stor makt också.

Tips: Sara Granér har skrivit och ritat ett seriealbum som heter All I want for Christmas is Planekonomi. Den finns på bibblan: http://encore.gotlib.goteborg.se/iii/encore/record/C__Rb1756412__SAll%20I%20want%20for%20christmas%20is%20planekonomi__Orightresult__U__X6?lang=swe&suite=pearl

Boken om Slow Parenting låter intressant. Finns den bara på engelska?

Bella sa...

tack för tips, ska se om jag har tid att lyssna på "bryt vanan" (tack för tips om podden;) och låna boken...

Ja, boken om slow parenting finns bara på engelska, än så länge, vad jag kan se... men om du är nyfiken så tipsar jag gärna om böcker om nära föräldraskap, attachment parenting som har lite liknande tänk.