15 juni 2015

Sänkta krav, återhämtning och lek...

Så istället för att njuta av första dagen i mitt paradis för den här sommaren är jag kvar i Sverige, instängd hemma med ett barn med vattkoppor. Så efter 4 veckor ensam letar jag fram tålamodet för att underhålla en sjuk men pigg 4-åring utan att kunna gå ut. Jag sänker kraven, skiter i regler, bjuder på popcorn, glass och choklad och mutar med klubbor. Aldrig har jag handlat så mycket snacks, godis som när min mamma kom förbi igår så jag kunde springa iväg och fylla på ett tomt kylskåp. Det blir extra tydligt att jag är ensam när vi inte ens kan gå och handla. Som tur har jag mina föräldrar. Livet står på paus en vecka.

Dagarna går sååå sakta. 3 dagar känns som en vecka och halva tiden kvar. Om vi har tur. Tur i oturen att vi ska vara borta länge och utresan är ombokad. Om en veckan är vi förhoppningsvis framme. Livet fortsätter rulla och jag får tid för mig.

Men jag kan inte låta bli att fundera över hur lugn och avslappnad jag känner mig när jag vet att vi inte ska, kan, måste göra någonting. Min enda viktiga uppgift är att ta hand om mitt barn. Självklart klättrar jag i omgångar på väggarna. Djupandas på toaletten. Äter alldeles för mycket choklad. Osthjärtan! Slötittar på tv halva dagarna. Serier på netflix när barnet somnat.

För mig är baravara-tid väldigt viktig. Oplanerad tid. Återhämtning.

Jag läste om sommarens trender i Kupé, om att sänka kraven, ha tråkigt, skippa sociala medier, utmana perfektionisten i sig själv, lära sig någonting nytt, spontanutflykter och äta mer vego.

Under tågresan till Stockholm häromveckan läste jag "en helt ny värld" Daniel H Pink, skriver om att vi går från ett informationssamhälle till ett konceptsamhälle och att vi alla måste börja använda vår högra hjärnhalva mer. De sex sinnen som i allt större grad kommer att styra våra liv framåt är:
Design. Berättelse. Symfoni. Empati. Lek. Mening.

Jag lyssnade även på Stuart Brown föreläsning PLAY, han berättar om hur viktigt lek är under barndomen, ostörd ensamlek som triggar fantasin. Han undrar vilket som är ditt mest glädjefyllda lekminne? Att det minnet är nyckeln till vad som gör dig lycklig även som vuxen. Han har studerat olika sorters lek, även djur leker för att lära och öva sig. Intressanta!

Vårens ord kreativitet, flow och lek.

I Brene Browns bok "våga vara operfekt" skriver hon om att sluta mäta självkänsla och egenvärde i prestation, trötthet, stress, status, jobb, upptagen... Hon skriver om livsråd för en helhjärtad livsstil. Värna om tacksamheten och glädjen, om intuitionen, om skapandet, om leken och vilan, om lugnet och stillheten, om det meningsfulla arbetet och värna om skrattet, sången och dansen.

Hon skriver härligt om att frigöra sig från behovet att verka cool. När jag får dansa i köket och sjunga, högt o falsk, löjla mig så mitt barn gråter av skratt. Bästa stunden!

Jag minns förändringarna i mitt liv de senaste åren och hur mycket bättre jag mår när jag prioriterar sömn och återhämtning, mina promenader till och från jobbet, att äta mer vegomat och köpa mer eko, Tid att läsa böcker och studera, leka och lyssna på mitt barn, försöka vara närvarande...

Så även om det verkligen har varit tålamodsprövande att avsluta denna intensiva vår med att vara instängd hemma med ett sjukt barn, att inse ens kunna gå ut på gården och leka. Så glad att vi har balkong! Så har nog det här dagarna fått mig att inse att jag tycker om att ha tid att inte göra någonting alls. Behöver dem. Dagar utan stress, krav, måsten.

Kanske jag skriver ett inlägg om kulturkrockar från Spanien, troligen. Annars så har jag bestämt mig för ett sociala medier uppehåll i juli, precis som förra året. Så ha en riktigt underbar och härlig sommar så hörs vi i augusti.
Kram
/ Bella

Sommartips:
1. Sänk kraven och njut!
2. Prova ett sociala medier uppehåll, det behöver inte vara en månad. Utmana dig med en dag, helg, en vecka.
3. Utmana perfektionisten i dig själv.
4. Ät mer vego
5. Skratta, sjung o dansa!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas du skriver!
Önskar er en jättefin sommar!
Marie

Casa Annika sa...

Vilken otur med sjukdomen!
Hoppas att det kommer ett inlägg om kulturkrockar.
Ha en toppensommar!