29 juli 2015

Glutenintolerant flexitarian...

Under förra hösten utmanade jag mig själv med "en månad utan osunda val" och en månad utan kött men fisk" efter att ha sett dokumentären "forks over knives". Jag har under många år haft problem med min mage, IBS syndrom trots att jag äter strikt glutenfri mat (är glutenintolerant sen 20 år). I perioder har magproblemen nästan styrt mitt liv, jag har fått låta bli och äta ute, fått gå hem från jobbet, spenderat nätter på badrumsgolvet...

Jag kontrollerar allt jag köper, lusläser ingredienserna. För några år sen läste jag "äkta vara" och började försöka äta mindre E-nummer, renare mat. Som glutenintolerant vänjer man sig vid att inte kunna äta, att tacka snällt nej och förklara att jag vågar inte chansa. Det är liksom inte värt det.

Jag var på semester med mina "raw food"-kusiner i september. Vi åt hälsosam ren mat varje dag. Fruktfrukost, salladslunch och varm vegomiddag. Vi gjorde gröna drinkar och smoothies. Tog långa promenader på stranden och pratade om raw food, detox, minimalism, yoga och livet. För första gången kunde jag prata om mina matvanor med några som förstod mig. Som också valt bort alkohol, kolsyrat, Kaffe, snabbmat, läsk etc. De gjorde mig säkrare på mina val. Att lyssna på min kropp.

Fler och fler vill äta vegetariskt både för hälsan och miljöns skull. Mig passar livet som flexitarian bäst vilket känns som en hållbar livsstil som är lätt att följa. Jag äter ca 80% vegetariskt, jag lagar vegomat hemma nästan alla dagar i veckan. Äter vegetarisk lunch på jobbet. Men ibland när jag är bortbjuden eller går på restaurang och det inte finns några glutenfria vegetariska alternativ på menyn så väljer jag fisk. Eftersom jag bor i Göteborg så äter jag även färska räkor nån gång per månad.

Min syster med spansk pojkvän äter enligt "vegan before six" eller iallafall vego fram till middag" vilket är en ny trend bland kända amerikanska skådespelare då det sociala trycket på att vara en bra förebild är stort. Att vara vego eller vegan är ju väldigt trendigt just nu. Själv försöker jag sakta ta steget och reducera yogurt, ost (dricker ej mjölk och inga soja alternativ), äter heller ingen tofu, quorn, sojaprodukter utan försöker äta så ren mat som möjligt. Clean food!

Jag mår så mycket bättre, känner att jag har mer energi och har äntligen blivit av med min Svullna onda IBS mage.

Jag tycker alla borde fundera över sin slentrianmässiga konsumtion (allt från mat till kläder) så man kan handla mer medvetet (ekologiskt, fairtrade, närproducerat etc)

Veckans tips!
1. Matdokumentäre: Forks over knives, fat sick and nearly dead, supersize me, food inc (finns på netflix, youtube) Lyssna även på how to live to be 100+ Dan Buettner, why I'm a weekday vegetarian graham Hill och Jamie Oliver "undervisa alla barn om mat" på TED talks.
2. Jag samlar receptinspiration på min pinterest DesignBella. Att finna nya vegetariska vardagsrecept har varit en process. Jag äter mycket grytor och soppor men det vägrar tyvärr fyraåringen så han får ofta "tapas" (plockmat). Jag lagar fortfarande köttfärssås/ köttbullar till honom (köper bra kött på saluhallen).
3. Peppe (livet & LA) har skrivit bra och intressant om både köttkonsumtion och alkohol / semester. (Ska försöka fixa länkar via ipaden.)
4. Låna några vegetariska kokböcker och skapa en egen liten kokbok med nya recept. Jag har köpt /fått Bonniers vegetariska kokbok, Mera vego, green kitchen stories, Hello green, Veggivore, eat clean etc. Har även hittat goda recept i matbutikerna kundtidningar och på matkasseföretagens hemsidor.
5. Googla: vegoburgare, zuchinibiffar, quinoanuggets, chili sin Carne, kikärtscurry, grönsakswok, ratatouille, vegolasagne, vegorisotto, ugnsrostade grönsaker...

PS. "Men har du inga guilty pleasure?" Undrar många: jo, choklad! Äter några bitar 70% varje dag (Tidigare åt jag mjölkchoklad). Älskar även glass! Annars har jag försökt byta ut och finna nya alternativ. Låter bli att köpa hem allt det där jag inte borde äta (chips, ostbågar, smågodis etc).

Läs även http://backstageimodebranschen.blogspot.com.es/2014/09/clean-eating-och-plant-based-lifestyle.html

4 kommentarer:

Simone sa...

Vad tråkigt att du har drabbats, men jag är så glad att läsa om någon som går igenom samma sak som jag!
Är själv flexitarian och minimerar mitt köttintag till restaurangbesök, men det är nästan helt eliminerat ur min kost pga av IBS-symptom. Har kollats för glutenintolerans men det har jag inte och läkarna har inga svar egentligen utan vidare undersökning (vilket jag dessvärre inte har kunnat göra pga flytt mellan fyra länder på ett år).
Min kost består nästan enbart av ris och kyckling, fisk och en del grönsaker. Av frukt kan jag bara äta äpple, apelsin, melon och bär. Undviker laktos och gluten så gott det går och mår bättre, men är så himla less på att inte veta exakt vad som är fel och vad jag kan och inte kan äta.
Som sagt, tråkigt att du lider av detta, men skönt att äntligen läsa om någon som lider av samma sak som jag.

Bella sa...

Flytt mellan fyra länder på ett år??? Kul att du ska flytta till Spanien, här är ju sjukvården väldigt bra så jag håller tummarna att du får hjälp. När det var som värst för mig och jag gick till läkaren fick jag råden att sluta äta, alltså att reducera. Så jag levde på vitt ris, vit fisk och yogurt typ. Jag äter nästan heller aldrig ute.

I Spanien trädde en ny lag i kraft vid årsskiftet och nu måste butiker/restauranger skriva ut allergier på menyn så för första gången börjar jag se glutenfritt tecken men även vegetarianmärkning. Vi handlar mest på mercadona där nästan allt är märkt med sin gluten. Om jag minns rätt så är mercadonas chefs dotter glutenintolerant. Jag tycker tyvärr det är komplicerat att vara vegetarian i Spanien, det finns väldigt få vegoalternativ på många menyer om man nu inte vill äta bara sallad. Jag beställer nästan alltid verduras a la plancha. Men annars får det bli fisk, typ dorada eller lubina a la sal. Så mycket olja mår min mage inte heller bra av så jag undviker stekt (kokat;) i olja.

Men färska grönsaker och frukt finns det ju gott om och är billigt! Det är nog även bra med att vara väldigt tydlig och fråga flera gånger om någonting har gluten eller verkligen är vego.

Förstår att du är less på det. Jag med! Jag försöker lyssna på min kropp och undviker som sagt väldigt mycket... Men för mig är det värt det! Lycka till med spanienflytten och hoppas du finner en lösning!
Kram

Linda sa...

Intressant läsning! Skönt att du hittat ett sätt som fungerar för dig. Själv slutade jag äta kött (äter fortfarande fisk och skaldjur ibland) för ca 10 år sedan då jag fått problem med mina leder. Jag fick tips om att det kunde hjälpa och upplevde en stor förbättring. Nu har jag varit kärnfrisk i många år, men äter på tok för mycket socker! Det här peppade mig att ta tag i den biten också.

Ha en fortsatt skön sommar!
Kram
Linda

Bella sa...

Kul att kunna inspirera dig! Ja, socker är många som vill reducera. Jag tycker det funkat väldigt bra att bara bestämma mig att sluta köpa hem. Byta ut mjölkchoklad mot 70%, nu äter jag mycket mindre choklad...

Intressant att det hjälpt mot ledproblem!