28 aug. 2015

Spara pengar, drömmar och resa med barn...

Häromdagen när jag åt lunch bläddrade jag i några magasin. Kontoret prenumerar på flera arkitekt och inredningstidningar och min mamma på flera magasin. Jag fastnade för en artikel i Amelia "så får du råd med dina drömmar" genom att spara i vardagen. En del självklara som att sluta röka, snusa, dricka alkohol, kaffe på stan men även en del bra som att sluta slänga mat, äta mer rester, rensa skafferi och frys, äta mer vego och min favorit "breakfast for dinner".

Spara pengar för att kunna resa. Jag har ett sparkonto (om jag vill köpa en bostad i framtiden) och ett drömkonto. Drömkontot använder jag för att köpa resor, jag planerar långt i förväg så jag får billiga priser. Redan i maj köpte jag jul/nyår/reyes- resa till Spanien. I år kommer vi fira alla högtider i Spanien med spanska släkten. Jag vet att jag inte klarar av en lång vinter i Sverige. Jag behöver ljus och älskar att kunna vara ute nästan hela dagarna även i december/januari. I Cartagena brukar det vara 18-20 grader mitt på dagen. Kalla nätter, kallt inomhus.

Jag satt på kontoret och hörde regnet smattra mot fönstret. Höstkänslorna vällde över mig och jag kunde inte låta bli att titta på resor... Den här gången till Barcelona. Mitt älskade Barcelona! Så sunt avundsjuk på dig ExpatLisa som flyttar dit. Jag kunde inte låta bli. Har väntat länge på att mitt barn ska kännas tillräckligt stor för Barcelona. Eller för att vi ska kunna åka dit ensamma. Jag tänker inte då på själva flygresan utan allt annat. Att våga ensam. Att utmana mig själv. I november åker vi, jag och min 4,5-åring, på en långweekend... Har bokat lgh i Gracia, mina gamla kvarter. Jag tror jag känner att jag måste dit för att känna av, om det är i Barcelona framtiden finns...

Väskan är packad, imorgon tar jag med mig barnet till Stockholm. Hans första långa tågresa. Första besöket i Sthlm. Jag tänker på hur skönt det är att slippa vagn, skötväska etc. Att nu börjar en ny period av föräldraskapet. Jag behöver inte ha kontroll hela tiden längre. Han leker och roar sig själv, på spanska! Jag har sen jag blev mamma levt med en inre oro och stress som äntligen börjar släppa... Känns även som jag äntligen sovit ikapp två års sömnlöshet. Att prioritera sömn och återhämtning var nog den viktigaste förändringen jag gjorde när jag började förenkla vardagen. Under flera år gick jag och la mig med mitt barn kl. 20. Mitt sätt att överleva småbarnsåren ensam.

Nu kan jag läsa en bok,tidning medan han leker själv. Jag försöker att inte känna att jag behöver vara den roliga lekmamman hela tiden. Varför denna stress att de måste ha roligt hela tiden? Jag försöker vara närvarande, försöker låta bli att titta på mobilen under några timmar på eftermiddagen. Digital detox utmaning som Ebba skriver om. Mobilförbud i sovrummet har jag redan. Jag har tid att gå ner i varv, göra yoga och sover mycket lugnare.

Barnet brukar få packa en egen liten ryggsäck, välja vilka leksaker som ska få följa med. Jag brukar stoppa i några pixiböcker, färgpennor och ritblock. En liten present brukar jag också låta barnet få. Han brukar tycka processen är rolig och funder och väljer noggrant. Stora presenter säger jag att han får önska sig i julklapp. Annars så brukar mitt bästa resetips vara en klubba, tex vid start och landning eller när barnet frågar stup i kvarten när vi är framme. På tåget hoppas jag att Wi-Fi-nätverk fungerar så kan han titta på film på ipaden.

Jag försöker att inte boka in för mycket aktiviteter, besök eller utflykter utan tycker mest om att strosa runt och upptäcka lekplatser, torg, promenera runt... I helgen tänkte jag gå till Junibacken, mina föräldrar ska gå till Skansen medan jag börjar min kurs. Åh, så fantastiskt roligt det ska bli. Att få utveckla ett magasin. En av mina stora drömmar.

Hur får jag livet att gå runt? Med jobb, studera och ta hand om min 4,5-åring ensam under långa perioder... Sänka kraven! Att vara ensam gör att jag måste ifrågasätta måsten och prioritera. Det betyder att jag ibland skiter i att diska, plocka undan och istället ser en film när barnet somnar. Släppa kontrollen! Utmana perfektionisten...

Vart drömmer du om att resa? Vad skulle du vilja visa ditt, dina barn under uppväxten?

Veckans tips:
Spara pengar så du kan förverkliga drömmar...

6 kommentarer:

Emma sa...

Bra att du ger dig ut med barnet. Han börjar bli så stor, du ska se att det blir allt mindre ett hinder utan tvärtom - en dag blir du besviken när han inte längre vill följa med. Är ju stor skillnad på att resa med blöjbarn - som är betydligt mer bångstyrigt.

Jag var på Skansen med barnen i somras. Både bra och ej. Karusellerna lockade så jag var tvungen att bråka med lillebror för att storasyrran skulle få rida på sin häst innan de slutade för dagen. Dessutom ovan vid tiderna - de stängde klockan 18 - för efter det finns väl inga barn ute. Oj...att jag ännu inte vant mig vid mitt eget lands normer!

Tuvilda sa...

Vad roligt att läsa det här! Det låter så fint! Jag förstår att du har det tufft, även om jag inte har en aning om hur det är egentligen att ens ha barn.

Jag drömmer om att resa till Gotland med mina framtida ev. barn. Och till Hälsingland och visa dem var jag hade mina somrar som barn! Och Spanien.. ja. Det blir nog bra!

Bella sa...

Emma: Ja, jag tänker ofta på hur få år vi egentligen har innan han hellre hänger med sina kompisar än med mig. Kanske inte längre vill följa med? Jag som älskar planera tänker gärna på vilka resor jag vill hinna med innan dess... Troligen blir det inte Paris till våren utan Legoland. För priset av parisresan får jag in fler kosrtare resor och utflykter. Vi får se om det blir Paris längre fram eller om vi får försöka ses i Barcelona istället.

Håller tummarna att det går bra för mina föräldrar på Skansen idag, mamma har ju svårt att gå och Dani är ju lite vild och har väldigt mycket spring i benen. Ja, kan tänka mig att svenska tider är svåra att vänja sig vid. Jag älskar de spanska men har samtidigt svårt att ställa om, speciellt på vintern när jag är van från Svergie att vi stannar inne redan när det blir mörkt vid 16. I Spanien leker Dani på lekplatsen, parken till 20...

Bella sa...

Tuvilda: tack! Jag känner en enorm lättnad och frihet att jag klarat av småbarnsåren mer eller mindre ensam. Det har varit det svåraste, jobbigaste och största utmaningen i mitt liv. Speciellt pga sömnlösheten, att inte få sova en hel natt på två år. Mitt bästa råd är att bestämma tydliga sovregler mellan föräldrarna för många bråk sker nog pga av sömnbrist.

Jag är så glad att mitt barn börjar bli så stor att vi kan resa utan alla småbarnsaker. Att vi utvecklar en ny nivå i vår relation, att få visa världen, lära honom om olika kulturer, länder, mat etc.

Visa barnet där man själv växte upp är nog en typisk känsla. Där man själv varit lycklig...

Tuvilda sa...

Mitt bästa spara-pengar-tips:

Flytta de pengar du har kvar på lönekontot från förra lönen till ett annat konto när du får din nya lön.

Hur gör man för att ha pengar kvar? Drick ingen alkohol, köp inte så mycket nya kläder, ät inte mat ute så ofta...

Bella sa...

Det gör jag! Jag både sparar i början av lönen och allt som är kvar till drömkontot. Väldigt bra tips!

Jag dricker inte alkohol, äter inte ofta ute, köper inte mycket nytt över huvudtaget...
Det sparar man mycket pengar på... Jag äter ju även mycket billig vegetarisk mat, soppor, grytor dom är billigt. Sen är ju glutenfri mat dyr, spaghetti, bröd så där går det en del pengar men jag dricker ju även ingen läsk, kaffe eller ens kolsyrat vatten så...

Bra med tips! Jag försöker ha köpstoppsvardag då jag inte köper någonting alls från måndag till fredag förutom mat. Även så är ju jag hemma mycket med mitt barn på helgerna då han hatar gå i affärer så finns liksom inte tid att spendera pengar...