4 sep. 2015

Livsstil, moodboard och att skapa ett eget magasin...

Jag vaknar alldeles för tidigt av en mardröm med mitt barn sovande tätt intill. Jag känner mig ytlig som postat en nyklippt selfie bland alla hjärtskärande budskap. Eller att jag igår köpte livstilsmagasinet Kinfolk för 259kr. Pengar jag kunde skänk till UNHCR eller liknande hjälporganisation... Jag går upp, gör frukost och njuter av lugnet mellan 05-06:30 genom att skriva ner mina tankar här...

I lördags medan mina föräldrar tog med barnet till Skansen var jag på Berghs för att börja höstens onlinekurs Redaktionell Design. Precis som i våras höll Jana Söderberg en motiverande inspirationföreläsning om personliga läromål. Hur man når sina mål! Jag fastnade för att försöka acceptera det jag inte kan påverka (som att jag är ensam med mitt barn och har begränsat med tid) och fokusera på skattkistan av inre engagerande målbilder. Tid för reflektion är en annan sak som börjar bli viktigare för mig. Att ta mig tid att bara vara, låta tankarna vandra... Då brukar jag komma på de bästa idéerna.

Kursens mål är att skapa ett eget magasin. Drömmen! Första uppgiften är att lämna in ett koncept, moodboards och en sidplan. Jag har inspirerats av min pinterest DesignBella så det blir ett peppande innovativt miljömagasin med fokus på grön arkitektur, framtidens boende, compact living, hållbar design och inredning men även några plocksidor med vegetarisk mat, stadsodling, resor, Recycle-DIY förutom reportage, intervjuer etc. Min tanke är inte att ge ut tidningen utan skapa en snygg portfolio för att söka jobb, om nått år....

Jag har funderat en del över hur man skapar ett livsstilkoncept. Helheten med röst, bilder, typografi. Peppe länkade till en intressant artikel om kvinnorna som skapar sin egen berättelse t.ex Gwyneth Paltrow via GOOP eller Lena Dunhams Lenny letter. Som skapar sitt eget varumärke och tjänar pengar på sig själva. Att beskriva en hel livsstil, sina åsikter, tankar och idéer. Skapa en egen liten värld.

Trots att jag var kritisk till det dyra trendiga livstilsmagasinet jag köpt som kurslitteratur fångar det mig redan på omslaget "living a life based on the Essentials is less about minimalism and more about celebrating who and what we value most". Jag har beställt Greg McKeown bok Essetialism på biblioteket. Jag tror det är hit mitt rensande, förenklande har lett mig. Till det som är verkligen viktigt för mig.

Jag kommer aldrig ha ett vitt minimalistisk hem, för färg gör mig glad. Jag tycker om att omge mig själv med saker som påminner mig om min barndom, mina föräldrar, resor, tidigare kapitel av mitt liv, mitt barns teckningar och förskoleprojekt etc. Saker jag skapat (som tavlorna jag målade som 14-åring), saker som inspirerar mig (har skrivit ut bilder från Pinterest och skapat ett moodboard med washitejp)... Foton - Alla minnen som gör mig så glad...

Det fanns även en intervju med Marie Kondo "The Life-changing Magic of tidning up" om att städa, rensa och röja hemma med frågan om saken, plagget skänker dig glädje och positiva känslor. Om inte, skänk bort (trots att det var dyrt eller du fått det i present).

Två nya böcker jag ska försöka läsa när jag har lite tid. Läsa böcker gör mig glad så det försöker jag prioritera istället för att slötitta på tv eller mobilen som mest ger mig ångest...

Näe, nu ska jag väcka mitt barn, njuta lite extra av morgontröttheten, att han fortfarande vill vara liten, krypa upp i min famn och gosa. Älskade unge!

Veckans tips:

1. Intressant läsning om livsstilssiter, Kvinnorna som skapar sin egen berättelse
2. Läs intervju med Greg McKeown i Kinfolk här
3. Fråga dig själv vad som verkligen är viktigt i ditt liv, vad som göra dig glad och lycklig. Prioritera det.
4. Tipsar igen om TED föreläsningen "How to live to be 100+" där Dan Buettner pratar om hur viktigt det är att ha ett "ikigai". Plant based diet, 10% gener och 90% livsstil, röra sig i vardagen, familj, vänner och kärlek. Ikigai (Why I get up in the morning?).


Bild via Husligheter

1 kommentar:

Tuvilda sa...

Det magasinet vill jag läsa/arbeta med!! Det som du beskriver att du skulle vilja göra alltså... :)