28 dec. 2015

Do whatever brings you to life

"Create whatever causes a revolution in your heart. Do whatever brings you to Life" Elizabeth Gilbert, Big Magic creative living beyond fear. Att göra kreativa saker bara för att de gör dig glad. Att lyssna på sökandet, att följa inspirationen, passionen, lusten att skapa.

Jag har alltid vetat att jag ville bli designer. Hade en rejäl identitetskris när vad jag trodde var mitt livsverk, mitt egna klädmärke och butik inte fungerade. Att drömmen att leva på min design inte blev verklighet. Näe, jag kunde inte försörja mitt barn, leva som ensamstående egenföretagare. Jag dödade min kreativitet genom att den skulle betala mina räkningar. Jag överanalyserade.

Elizabeth skriver att förälska sig i sin kreativitet, din kreativitet ska vara som en passionerad älskare, att du finner tid att vara tillsammans, att tiden försvinner i flow... Hon ger exempel på kvinnor som skrivit sin böcker på kvällar, nätter vid sidan av sitt jobb och familj. Hon berättar om kvinnor som genom kriser hittat tillbaka till sina barndoms drömmar. Om än bara för att göra sig själva lyckliga.

Perfektionism = I'm not good enough.
Vart kan kvinnor ha fått idéen att de måste vara perfekta för att bli älskade eller vara lyckade? Tolkat att leva upp till idealen fel "Du måste vara allt, samtidigt".Friheten att bara vara, duga precis som jag är.

Jag sitter osminkad i gamla myskläder i solen på sommarhusets terass med utsikt över Medelhavet. Här, där jag alltid finner lugn, där jag alltid bara är. Jag funderar över om jag skulle flytta hit, till mitt paradis, om jag skulle vinna på lotto eller på El Nino (Spaniens stora jullotteri) och svaret är nej.

Jag drömmer fortfarande om att skapa något. Driva något. Om pengar inte var en fråga så skulle jag våga igen. Där får jag svaret. Min kreativitet driver mig.

"Always find time for the things that make you feel happy to be Alive" (fann på pinterest @DesignBella)

Igår spenderade jag och mitt barn några timmar på en folktom strand, solen värmde, vinden var sval. Han lekte glatt i sanden och jag satt där och lät tankarna vandra...

Så mycket som pågår bakom kulisserna. Så många hårda arga ord. Irritation. Ibland känner jag att hela samhället är emot mig. Machokulturen. Jag vill bara fly v, skita i att vara den som tar ansvar. Det tunga mammaansvaret. Vill slinka undan och låtsas som jag inte förstår vad de pratar om. Den duktiga flickan som vill göra rätt, tänka på alla, andra. Jag har försökt mitt bästa, kämpat för att den här separationen skulle vara så otraumatisk som möjligt. Men. Nu är mitt snälla tålamod slut.

Jag har vridit och vänt på mig själv. Jag kämpar som en galning backstage för att sen få kritik från dem på front row. Jag lovar mig själv att vara ärligare, öppnare. Berätta sanningen, för hela spanska släkten.

Jag höll på att drunkna i alla känslor. Jag som tagit mig igenom det stormande havet och står blöt men på land kände hur strömmen drog mig med ut igen. Så för att rädda mig själv tog jag med mig barnet till sommarhuset. En del av mig ville lämna barnet hos sin pappa men mitt mammahjärta sa nej när han grät. När han bad om att få följa med, mig.

Det blev en fin jul trots allt. Trots att barnet var sjuk, trots att jag inte sovit. Trots bråk och disskutioner. Vi firade jul tillsammans. För vårt barns skull.

Veckans tips

1. Story of stuff Annie Leonard
https://m.youtube.com/watch?v=9GorqroigqM

2. Det enda könet, Katrine Kielos (googla och läs lite om den här boken, ni som följer mig på instagram har ju redan kunnat läsa en sida). Jag vet inte om jag kommer kunna skriva om den men den har lämnat tankar och funderingar.

3. Husligheters gröna nyårslöften fick mig vilja göra nått liknande. Fortsätta äta vegetariskt hemma, finna fler recept som mitt barn äter. Minska mjölk, yogurt, ost etc. Få in fler veganrecept i vardagsmaten. Slänga mindre mat (svårt med småbarn). Lära barnet mer om återvinning a la förskolans grön flagg. Byta till ekosmink, parfym, hudkräm etc. Ett grönt 2016!

Nyårslöften?

5 kommentarer:

Bortugal sa...

Man behöver bli bättre på att bara duga, sämre på att känna av andras krav och förväntningar på en. Det är svårt. Din situation är inte helt lätt. Du är bra!

Linda sa...

Bra kämpat, trist med bråk och irritation! Det är viktigt att välja sin egen väg och inte ta åt sig av de hårda orden. Det är såklart lättare att säga än att göra.. Oavsett hur jobbiga småbarnsåren är och dessutom dubbelt upp eftersom du är ensam så mycket så ska du känna dig stolt över att ditt barn har en sådan stark förebild i dig!
Mina nyårslöften är att laga mer mat utan mejeriprodukter (jag är vegetarian, men barn och man äter en del kött), slösurfa mindre och ställa bilen lite oftare.. Jag såg en bra lista inne hos Ekoenkelt: http://ekoenkelt.se/2016/01/04/hallbara-mal-att-anamma-under-2016/

Bella sa...

Tack Åsa! Jag känner alldeles för höga krav på mig själv - sänka kraven igen och igen...
Att studera, jobba och vara ensam är väldigt mycket (men kul o lärorikt) men jag har ingen som plockar upp bitarna om jag går sönder..,

Bella sa...

Tack Linda! Jag blir extra glad att han har en stark kvinnlig förebild i mig. Måste bara bli lite bättre att inte serva honom hela tiden utan börja kräva lite mer... 5 år kan man ju börja hjälpa till mer hemma.

Bella sa...

Jo, äta mer vegansk, speciellt mindre ost och försöka slänga mindre mat ska bli februaris utmaning.

Ska kolla ekoenkelts lista! Tack!