19 dec. 2015

Jultraditioner, grön julmat och strandlängt...

Det känns som förändringens vindar blåser, medan jag söker trygghet. Det är svårt att ignorera nyhetsflödet, att skapa en bubbla kring oss, så mitt barn får sin trygga barndom. Julen, barndomens magiska minnen. Hur skapar man de?

Jag funderar en del kring traditioner, vilka jag vill föra vidare? Vilka jag kan förändra, skapa nya alldeles egna. Vilka samhället omkring oss skapar? Jag har aldrig tyckt om julmat,äter fortfarande barnjulmat typ köttbullar, prinskorv. Den gröna trenden växer sig starkare och jag fick lust att försöka skapa ett vegetariskt julbord. Som vanligt hittar ni min inspiration på pinterest DesignBella. Det fick mig att tänka på att jag nu har möjlighet till förändring, när jag inte sårar någon annans julönskningar.

Om några timmar åker vi till Spanien och är borta hela jul/nyårshelgen + Reyes. Den spanska traditionen jag tycker mest om, tre kungar kommer till Cartagena med båt, hela stan är uppladdad för fest med karuseller etc, och på kvällen är det cabalgata de Reyes. Googla om du inte vet vad det är! Förra året var magiskt, mitt barn var euforisk utan att det handlade om presenter, det var den kollektiva glädjestämningen. Alla människor på gatorna, alla barn trots att klockan var 20-21.

Jag har entusiastiskt packat ned 8 böcker. Jag brukar läsa en på en dag om jag får några timmar för mig själv. Internet fungerar dåligt och det finns ingen centralvärme så perfekt att stanna halva dagen i sängen. Att frivilligt välja bara vara tid. Det är väl det bästa med jul enligt mig. Jag är en hemmaperson men att leva instängd med sitt ex i en liten lägenhet när vädret är dåligt är som att söka bråk. I Spanien kan han ta med barnet till parken, hamnen, hälsa på nån släkting. Förra året åkte barnet karusell och lekte i parken mellan 18-20 varje kväll.

Jag drömmer om stranden, som alltid. Havet! Inte för att sola utan bara vara. Umgås. Leka. Sitta på en uteservering. Köpa med picknick, jordgubbar, chips och äta på stranden. Vi pratade om att turista lite i närområdet. Åka på små utflykter och upptäcka nya stränder. På sommaren brukar det vara för varmt.

Att åka bort under jul kanske får bli vår tradition. Jag känner att jag fått julkänslorna av en mysig december, mitt barn har sjungit julsånger (även om han vägrar luciatåg/klä ut sig), vi har varit på jul på Liseberg, jag har kokat risgrynsgröt, ätit köpta glutenfria pepparkakor, Rocky road och mitt barn har firat jul med sina morföräldrar, fått julklappar han önskade sig (polistema), en vän var utklädd tomte och barnet blev rädd - check!

Så nu skänker jag bort minijulgranen, julblommorna till en vän och åker till ett soligt Spanien.
God Jul / Feliz Navidad

Veckans tips!

1. Lady Dahmer skriver konsumtionssamvetet - vår nya jultradition. Jag funderar en del på mina priviligerade medelklassåsikter, om statusmarkörer som "leva enklare, köpa medvetet och kvalitet, handla ekologisk mat etc". Eller att jag väljer att fokusera på "minimalistiska livsstil" istället för att skämmas och ha känna ångest för att jag inte hinner ikapp medelklassens ekorrhjul...?

Jag håller med om att julen inte är tiden att dra ner på sina vanor utan då brukar jag var extra snäll mot mig själv och unna både mig och barnet lite extra.

2. Mitt barn mer eller mindre drunknar i leksaker. Han har ärvt från sina kusiner, han har en mormor som ÄLSKAR göra honom glad (hur jag än försöker förhindra nya presenter, överöses han) och en pappa som älskar LEGO/BRIO. Jag har skänkt bort massor (bebiskläder/leksaker), både till vänners barn men även till Göteborgs stadsmission. Jag försöker att få honom medveten, att vilja skänka bort de saker han inte leker med längre. Berättar att leksakerna kommer göra ett annat barn väldigt glad...

Har ni upptäckt RETOY?

Hur tänker ni kring traditioner och att skapa en magisk jul för barnen?

1 kommentar:

Linda sa...

Hej Bella!
Jag läser ikapp mig på inlägg, då jag inte varit så aktiv under helgerna. Hoppas ni haft en fin ledighet.
Man vill ju gärna att barnen ska få med sig fina minnen från jul, men jag tror att det allra viktigaste är att välja ut vad man vill satsa på så att man också hinner njuta och bara umgås. Vi valde få rätter på julbordet och firade bara med de allra närmaste, barnen fick två paket var och de vuxna spelade julklappsspel (fast vi egentligen lika gärna kunde spelat ett vanligt spel eftersom det var umgänget i sig som var höjdpunkten).
Vi har bara tagit det lugnt, varit i naturen och hemmavid hela jullovet.