15 dec. 2015

Samhällstrender 2016 och att drivas av nyfikenhet...

Så efter en intensiv vecka då jag skapade ett eget grönt hållbart miljömagasin som slutuppgift, var jag äntligen påväg till Sthlm. Första egentiden borta från mitt barn sen i juni. På tågstationen gick jag in i en bokhandel, sökte en annan bok då expediten tipsade mig om "Big Magic, creative living beyond fear" av Elizabeth Gilbert (hon som skrev Eat, Pray, Love). Jag tipsade om hennes TED Talk, att vårda kreativiteten och de omöjliga saker vi förväntar oss av konstnärer/artister/författare/designers etc som verkligen är ett igenkännande, personligt föredrag om sin skaparkris och att alla har kreativitet. Om ni inte redan lyssnar på TED talks - börja!

Jag har bara läst första kapitlerna men tankar som att försöka drivas av nyfikenhet, istället för rädsla, att ha mod att försöka trots rädsla. Att leva ett kreativt liv, med en kreativ livsstil behöver inte vara att starta eget företag, driva eget, prestationer etc utan att göra kreativa saker som gör en glad. Skapa, pyssla, dansa, skriva, läsa etc. Att finna det där tillfällena när man känner flow, är helt uppe i det man gör. Jag får det ruset av att skapa med färg, form, text, bild. Glädjen när jag finner mitt personliga formspråk, får inspiration till en idé, läser något intressant som får tankarna i rullning... då mår jag som bäst.

Det var så skönt med egentid. Jag behövde verkligen det. Jag måste bli bättre på att tänka på mig själv. Att be om hjälp, att kräva mer av barnets pappa. Att våga lita på att barnet har det bra utan mig. Att inte oroa mig så mycketför att skapa trauman. Jag behöver tid för mig för att orka, måste fylla på med tålamod. Vara Bella, inte bara någons mamma.

Jag fick ingen hög glädjeberusning av att bli godkänd. Kändes lite mer som om jag la mig ner efter mållinjen och ligger kvar där än och andas lugnt. Försöker gå ner i varv. Börjar summera 2015. Utvärdera. Bästa minnet? Sämsta? Nej, jag kommer inte studera mer till våren... Vad vill jag ha mer/mindre av under 2016?

Min egna lilla samhällstrend och omvärldsanalys inför 2016
- Hippt att vara vegetarian: Gourmetmiddag på baljväxter? Fusion cooking – ta det bästa ur världens kök och kombinera fritt. Bjuda hem vänner på vegovardagsmiddag. De blå zonerna där människor lever längst: Lyssnade ni på "How to live to be 100+?
- Ägodela - byta bostad, bilpool, odla på gården, låna verktyg etc.
- Faktabaserad kunskap - t.ex. Hans Rosling och Ted Talks.
- Sömn/Sova är det nya svarta, hög status att unna sig tid att sova ut...
- Resurssmart miljömedvetenhet, att återvinna, skänka, ge bort, att rensa, leva enklare.
- Spara är det nya slösa!

Trendordet: "Disruptiv" (omskakad värld) Hur kommer världen förändras de kommande åren? Tänk att snart alla, hela världen, kommer finnas online, på sociala medier etc. Crowdsourcing, crowdfunding kommer bli större, att provlansera sina idéer direkt. Konsumentbeteende, konsumtionsvanor. Tänk globalt! Snart kan vi kommunicera med alla via direkttolkning?!!
"Work from anywhere, learn from everywhere"

Inspirationsföreläsning på Berghs pratade Johan Svensson om Business Model Canvas, ett nytt sätt att skapa en affärsplan och om de någorlunda nystartade företagen (FB, Google, Ebay, Airbnb, Uber, Amazon, Netflix, LinkedIn etc) som har en "disruptive" (omskadad) affärsmodell - ger personlig service (gratis via reklam) genom att du själv skänker dem information genom dina internetvanor och dina köp.

Veckans tips:

1. Liztigt inlägg: Oordning på känslorna? "Jag vill inte leva i rädsla och titta misstänksamt på varenda människa jag möter på stan" och ett spanskt barnbokstips "El monstruo de los colores".

2. Tipsar om Good News Magazine (följ på FB) - ibland behöver jag lite medveten optimism: Som att lika många flickor som pojkar börjar nu skolan eller om konsten att bara vara eller läs Daniel Mendoza FB-inlägg

3. Det verkar som att flyga är lite "elefanten i rummet" som ingen pratar om eller? Att resa med mitt barn, att han får förståelse för världen, för andra kulturer, människor, språk etc. är jätteviktigt för mig. Jag drömmer fortfarande om att resa med honom, men kommer nog vänta några år tills han blir lite äldre innan vi åker långt bort. Mim dröm med en långresa i 40-årspresent till mig själv (om 5 år när han är 10) finns kvar. Om det blir Tokyo/Singapore/Bali eller Costa Rica/Mexiko/Karibien får vi se... Johanna N som ska jobba på distans från Bali under vintern tipsade om den här artikeln Kan naturturism rättfärdiga flygresor?

4. "Spara är det nya slösa menar de och tror att fler kommer att välja att dela bostad och bil för att minska kostnader och öka flexibiliteten... Till sist kommer vi enligt Kairos Future att söka självfrälsning genom att äta rätt, hålla sig frisk och leva ett enklare liv.
– Utifrån ett nationellt perspektiv är vi i Sverige extrema med att tycka att tiden aldrig räcker till, vilket beror på att vi har så höga ambitioner med allt vi gör. Därför kommer behovet av att skärma av och växla ned tempot nu att öka."
Kairos Future framtids- och trendspaning 2016 i DN

UPDATE: Johanna N kommenterade: "Ja, att flyga är verkligen elefanten i rummet. Hur tänker du där? Sjukt svårt dilemma. Hela jag älskar ju att resa, så att inte göra det innebär att jag gör avkall på det som är jag. Men kanske är det bara ett lyxproblem? Dvs att inte vilja avstå något för sin "rätt" att självförverkliga?"

HUR TÄNKER NI? Läs mitt svar i kommentarerna...

3 kommentarer:

JohannaN sa...

Ja, att flyga är verkligen elefanten i rummet. Hur tänker du där? Sjukt svårt dilemma. Hela jag älskar ju att resa, så att inte göra det innebär att jag gör avkall på det som är jag. Men kanske är det bara ett lyxproblem? Dvs att inte vilja avstå något för sin "rätt" att självförverkliga?

Bella sa...

Ja, det känns lite som ett priviligerat medelklass lyxproblem?!? Jag har alltid värnat mer för människor t.ex. usla arbetsförhållanden etc och även många i fattigare länder lever ju på turism... så frågar är om de kommer få det bättre/sämre om vi "rika" slutar flyga dit?

Jag har rest mycket i mitt liv, mina föräldrar har varit runt halva världen. Min syster har rest jorden runt 2 ggr/6 månader per gång. När jag var liten bilade vi till Spanien varje sommar (i alla fall 6-7ggr). Jag kommer nog vilja bila genom europa nån gång med mitt barn. Jag vill gärna visa honom de största europeiska städerna under hans uppväxt. Vill att han ska känna sig en global världsmedborgare.

Sen skulle jag vilja åka till flera länder i central/sydamerika där det pratas spanska. Ja, för att uppmuntra språket. Att han känner att det är viktigt att kunna.

Jag vet inte, jag kommer nog inte sluta flyga de närmaste åren. Jag flyger till Spanien ca 4-5ggr per år både för min och hans skull. Att han känner sig hemma både i Sverige och Spanien. Om nått år kommer det troligen bli kanske 3ggr, när jag inte har lika mycket semester/föräldraledighet som nu (börjar nytt jobb i framtiden).

Jag har inget bra svar. Men frågar är vad som gör skillnad på riktigt? Har du sett Cowspiracy??? Den fick mig att tänka till på råd som kortare duschare, svalare temp. hemma, återvinna etc hur mycket det motsvarar om man jämför mot att bli vegan...?

Jag tycker det var en intressant tabell i artikeln du tipsade om. Den fick mig att tänka till.

Sen är barnets pappa pilot...

Tuvilda sa...

Att åka tåg är väl kanske ett alternativ? Men det tar längre tid och mer energi... Jag åkte tåg till Spanien en gång och kan tänka mig att göra om det ifall jag har gott om tid, och när känner man att man har det?

Jag drömmer om ett tåg som går från Norden till Spanien, utan byten, så att det bara blir restid och inte massa vänttid också...