18 feb. 2016

5 år sedan jag blev mamma...

För 5 år sedan jag var höggravid i v.36, ovetandes om hur mitt liv på några timmar skulle förändras föralltid. Bebisen låg i säte, jag hade för högt blodtryck, kände mig tung, otymplig och orolig.

"En lite dramatisk historia med vattenavgång i vecka 36+3, akut kejsarsnitt då han satt i säte och pappan påväg med flyg från Spanien..." så beskrev jag min förlossning här på bloggen.

Jag minns en kommentar på ett av alla mina gravid/mammatankar-inlägg om hur allt kommer kännas självklart o normalt (med tvåspråkighet/ bikulturalitet etc) när barnet väl blivit lite större. Precis så känner jag nu, fem år senare. Barnets favoriträtter är paella och köttbullar, han pratar svenska med mig och spanska med sin pappa, att vi reser till Spanien flera gånger per år, vi firar svensk jul o spansk Reyes etc.

Det är ju vårat liv, det enda barnet känner till, för honom är det helt normalt att hans pappa bor i Spanien. Han vet ännu ingenting om normer, kärnfamilj, hur det "borde" vara. Så skönt men jag bävar inför att hans trygga lilla värld snart blir större.. när han börjar skolan, går hem till kompisar, alla andras frågor etc.

Ett av mina ärligaste gamla mammatankar-inlägg om hur att bli mamma inte blev alls som jag trott hittar ni här.

Jag trodde innan vi fick barn att vi skulle dela (någorlunda) lika på bebisnätter etc. Det enda vi hade bestämt var att min sömn var viktigast, att pappan skulle låta mig sova... Det började bra, jag pumpade/gav ersättning då amningen krånglade och vi delade lika, halva natten var, de 3 första månaderna men sen nattammade jag och tog alla läggningar, vakennätter själv i (håll i er) 20 månader och vår relation gick åt helvete...

Läste Jämställdhetslistan inne hos Livet & LA, Alla bebisnätter - check!, alla nattningar - check!, alla vab-sjukdagar/nätter - check! 95% av alla lämningar/hämtningar... men nu när vi bor tillsammans är jag stenhård med att pappan handlar, lagar mat (till barnet), tvättar, diskar, plockar undan etc. Tyvärr är det väldigt jobbigt och irriterande att den andre personen inte vill ta sitt ansvar, smiter undan, ljuger och är nöjd med att vara lekpappa några enstaka veckor per år.

Tänk att jag skulle bli en "hippie-mamma" som samsover, långtidsammade, nära föräldraskap (Attachment Parenting), slow parenting etc. Ensamstående mamma på heltid (sen barnet var 15 månader), projektleder, planerar för framtiden och försörjer oss ensam. Heja mig! - Som kämpat och orkat mig igenom småbarnsåren (mer eller mindre) ensam...

I helgen ska barnet ha sitt första kalas med inbjudna kompisar, på lekland!?! Hade någon sagt det till mig för några år sedan... men som sagt, det är så mycket som jag ALDRIG skulle göra när jag blev mamma... Ett gemensamt 5-årskalas med bästa kompisen och 10 förskolekompisar. Förhoppningvis kommer han älska det, det är ju faktiskt det viktigaste.

Veckans tips:
1. Denna veckan har jag ritat en förskola i bottenplan på ett hyreshus och självklart ville jag skapa en giftfri förskola som jobbar med Grön flagg och har en kreativ utemiljö. Älskar mitt jobb!

I Naturskyddsföreningens giftfri förskola finns många tips till hemmet som värm ej mat i plast, undvik mjuka plasttryck och mjuka plastleksaker, tvätta nyinköpta kläder, dammsug, våttorka och vädra (kemikalierna samlas i damm!) och köpa parfymfritt/miljömärkt/ekologiskt. Prata om kretslopp, återvinning och miljön med barnen. Gör utflykter i närmiljön, parker, skogen etc. Jag kan inte neka mitt barn när han ber snällt om att få köpa blommor, trots att jag inte har gröna fingrar men det kanske barnet har?

2. Boktips om du vill läsa/lära mer om miljöfrågor:
Den onda badankan & Badskumt – Katarina Johannson
Handla rätt för en giftfri barndom – Anne Lagerqvist, Christine Ribbing och Karin Wallis
Den hemlige kocken och Äkta vara - Mats-Erik Nilsson Äkta Vara
Ett renare liv - Tina Holt & Birgitte Magnussen
Köp dig fri, om design, överlevnad och konsumtion - Ingrid Sommar och Susanne Helgeson
Tjäna pengar och rädda världen, den hållbara ekonomins entreprenörer - Erika Augustinsson och Maja Brisvall
YES, Därför köper vi det vi inte behöver av Katarina Bjärvall
(Såg ni matdokumentärerna Forks over Knives eller Cowspiracy?)

Köpte Så funkar det, hemma och runtomkring till snart 5-åringen och han älskar den. Den förklarar hur allt funkar i en stad/samhälle, en allmänbildande bok för nyfikna frågvisa barn.

3. Jag läser i bloggarkivet, mina egna mammatankar från våren 2011. Sista veckorna som gravid, chocken med vattenavgång i v.36 & akutsnitt i Feb., första tiden som nybliven mamma i Mars , mammaledig i Spanien i maj, när jag bestämde mig att framtiden finns i Sverige i juni, svensk förskola i juli, nattamning o barnmat i aug. och sömnbrist och framtidstankar i sept.

5 år, redan fem år sedan jag blev mamma...

1 kommentar:

Bortugal sa...

Heja dej! Kram!