5 feb. 2016

Genus, jämställdhet och åsikter...

"Fast alla män är väl inte starkare än alla kvinnor? Alla är ju olika. Det handlar inte om att skapa ett könlöst samhälle utan bredda bilden om hur en man/kvinna är. Att inte knuffa in små pojkar i den hårda tuffa mansboxen. Min son kanske blir en stor stark polis som är känslig, omtänksam, vårdande etc. och jag hoppas även en jämställd pojkvän/man till sin framtida partner. Det handlar om att ge 100 möjligheter istället för 2 (som den väldigt bra boken heter) Titta gärna på länkarna: pojkar löper större risk att begå våldsbrott, misslyckas i skolan etc. mycket pga av den stereotypa mansrollen." Mitt svar på en kommentar angående Livet & La inlägg om att skapa snälla empatiska pojkar jag postade på FB.

Har förskolan blivit vår tids barnhem, debatt i DN skapade disskutioner på FB så här kommenterade jag:
"De flesta barn i Sverige börjar ju förskolan vid 1,5 år vilket är jättesent om man jämför med resten av Europa/ världen. Även att kunna vara hemma med sina barn i 1,5 år är ju länge och lyx. Jag tycker debatten blir fel när vi igen pratar om att det är mammorna som ska vara hemma mer med barnen medan papporna jobbar (ofta för mycket). Det blir ju inte en så jämställd relation och kanske en kvinnofälla för framtida pension, skiljsmässa etc. Kanske båda borde gå ner i arbetstid isådana fall? Jag gick på dagis heltid från jag var 8 månader, lämnades först/ hämtades sist under hela min barndom. Jag hämtar mitt barn 16 varje dag, han vill inte gå hem för han tycker det är så kul och trivs så bra med alla sina kompisar. Sen får vi ju inte glömma bort alla som inte har något annat alternativ än jobba heltid båda två. Alla lever ju som sagt inte med en partner/man som tjänar tillräckligt för att försörja en hel familj. Men att fler borde välja tid med sina barn framför ett större hus, bil, konsumtion etc håller jag med om..."

"Fast nu glömmer du väl bort att anledningen bakom förskolan är att kvinnor ska kunna arbeta och kunna försörja sig själva. Kombinera arbetsliv och barn, det är ju en helt fantastiskt frihet. Det finns ju så många länder i världen där kvinnor är beroende av sina män..."

Mitt barn gick hem hand i hand med sin killkompis från förskolan, de kramades, pussades, skrattade och sa att de var kära och mitt hjärta blev alldeles varmt, där i regnet en grå trist februaridag. Jag tänker väldigt mycket just nu, när barnet snart fyller 5 år, på hur jag ska göra för att få behålla mitt snälla empatiska känsliga barn när han växer upp.

Veckans tips:
1. Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två, Kristina Henkel och Marie Tomicic
Det handlar om att ge dem 100 sätt att vara på, 100 sätt att göra, tänka, tycka, vilja och önska.
Läs lite konkreta tips hur inne hos Lady Dahmer t.ex. – Läs in vänskaplig kärlek istället för romantisk, – Ge leksakerna ny innebörd. - Erbjud fantasi och kreativitet i hur man leker med leksaker. - Byt ut han/hon när du läser. - Se upp med att ofta uppmärksamma flickor för deras kläder och utseende. Läs även Vi ser det vi förväntar oss i DN Väldigt bra skrivet om boken.

2. TED talk "A call to men, Tony Porter" eller med svensk text: Upprop till alla män "Tony Porter har ett upprop till alla män: sluta att bete dig "som en man". Genom starka berättelser från sitt eget liv visar han hur den mentalitet som nöts in i så många män och pojkar får lära sig från unga år att utnyttja och misshandla kvinnor och varandra. Hans lösning: bryt mot mansbilden!"

3. The Mask You Live In "follows boys and young men as they struggle to stay true to themselves while negotiating America’s narrow definition of masculinity. Research shows that compared to girls, boys in the U.S. are more likely to be diagnosed with a behavior disorder, prescribed stimulant medications, fail out of school, binge drink, commit a violent crime, and/or take their own lives." Finns på netflix!


Om du inte sett Miss Representation- the film exposes how mainstream media and culture contribute to the underrepresentation of women in positions of power and influence.


4. "Genus spelar en viktig roll i hela världen. Och jag skulle gärna vilja att vi i dag börjar drömma om ett annorlunda samhälle. En rättvisare värld. En värld med lyckligare män och lyckligare kvinnor som är ärligare mot sig själva. Och det är så här vi ska börja: vi måste uppfostra våra döttrar annorlunda. Vi måste även uppfostra våra söner annorlunda."
Chimamanda Ngozi Adichie
TED Talk "We should all be feminists"

TED Talk "The danger of a single story" - "Våra liv, vår kultur, består av många sammanvävda berättelser. Novellförfattaren Chimamanda Adichie berättar om hur hon fann sin egen röst - och varnar för att om vi bara hör en enda berättelse om en person eller ett land, kan det leda till ödesdigra missförstånd."

5. "Vi som är föräldrar till pojkar har ett enormt ansvar att hjälpa dem bli snälla, empatiska, hjälpsamma och inte ta så mycket plats på andra bekostad. Det är vi som ska förklara för dem att man aldrig rör en annan människa utan hens tillåtelse och att ett nej alltid faktiskt betyder nej. Lära dem om kvinnors och mäns lika värde. Det här är ju självklarheter, tänker ni kanske nu. Men det är det inte alls. Vi lever nämligen i en kultur som gör allt den kan för att mota in kvinnor och män i specifika roller där männen har vissa egenskaper (de tar plats, visar med hela handen, är högljudda, starka, hårda och självsäkra) och kvinnorna en annan (de är hjälpsamma, empatiska, vårdande, mjuka, sätter sina egna behov i andra etc)." ur Livet & LA blogginlägg som jag delade på FB.

PS: En del av er är ju vän med mig på FB men inte alla, så tänkte det var kul att dela och få höra fler av era tankar och åsikter.

4 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Bra skrivet!

Tuvilda sa...

Min sambo ville se tv på spanska som omväxling och föreslpg Documentos TV. Jag hittade den här som handlade om feminism... Det gick hem! :)

http://www.rtve.es/alacarta/videos/documentos-tv/documentos-tv-machismo-no-se-ve/3191698/

Ann-Christin sa...

Barnen och jag pratar ofta om det här, senast idag när vi behövd köpa kläder. Dottern föredrar att ha den typen av kläder som är placerade på "killavdelningen", hon vill ha mjukt, baggy, hoodies och T-shirts med coola spelrelaterade tryck - man absolut kjol och glitter ibland också. Hon har precis börjat ifrågasätta det här med könsroller. Jag vill ge dem självkänsla nog att gå sin egen väg och strunta i vad andra säger om hur de bör klä sig etc. Och sonen som ville ha rosa klänning hela tiden när han var 4-5, då fick vi försöka att stötta honom i det samtidigt som vi försökte förklara att andra nog kanske inte skulle tycka att det var lika ok som vi. Det är en svår balansgång - man vill ju ge sina barn hela världen men samtidigt socialisera dem så att de inte får det svårt - så att de samtidigt passar in.

Bella sa...

Tack Anna!

Ska kolla på det Tuvilda!

Ann-Christin: Ja, en svår balansgång. Jag har börjat märka av det mer och mer nu när barnet snart är 5, börja lyssna på andras åsikter, fördomar och säger saker som andra (barn) sagt. Nästan varenda dag får jag försöka ge andra synvinklar. Som tur jobbar förskolan med genus och det hjälper... men ja, självkänsla, gå sin egen väg samtidigt som de vill passa in, vara som alla andra och den sociala pressen är ju så stor.

Jag funderar mycket hur skolvalet kommer påverka mer eller mindre hela barnets uppväxt, kompisarna, lärarna...