25 mars 2016

Att resa och leva länge...

Så påminns jag om att allt kan förändras på ett ögonblick, jag kramar om de jag älskar lite extra, njuter lite extra av den varma barnkroppen jag trängs med på nätterna och många tankar på världen mitt barn växer upp i. Hur det snart inte går att skydda honom från allt ont, hur gärna jag än skulle vilja... Jag försöker skydda honom mot de blodiga bilderna på spanska nyheterna, vill inte att han ska behöva växa upp så fort. Men, hur länge? Jag brukar försöka svara på frågor, på en 5-årings nivå.

Livet fortsätter, vi hjälps åt med fruktfrukost, salladslunch och varm middag. Jag får några timmar för mig själv med en bra bok (Fyren mellan haven). Vi pratar om att resa, räknar hur många länder de andra varit i. Min far kommer upp i 79 (!), min syster 45 (Jag ca 20, mest Europa när jag växte upp). Jag njuter av att umgås med familjen, äta tillsammans, prata om minnen, livet. De viktigaste.

(Skrev resten tidigare i veckan...)

De blå zonerna inspirerar mig just nu, både för maten, livsstilen och resandets skull. Att resa med barn, både kortare utflykter i närmiljön, upplevelser jag vill dela med mitt barn och längre resor om några år. Just nu sitter jag i sommarhuset på La Manga och tittar ut över havet o regnet öser ned. Om nån timma åker vi till Cartagena och hoppas på bättre väder imorgon. Första dagen var som en varm sommardröm, jag o Dani spenderade några timmar på stranden (med kläder på). Jag inser att jag är som lyckligast på stranden, speciellt när det inte är för varmt, inte är bikiniväder utan att kunna gå dit ofixad i myskläder, ta med lite picknick och bara vara...

Vi pratar om boken "the blue zones" av Dan Buettner (har tipsat tidigare om hans TED talk how to live to be 100+), om att äta mer vegetariskt, ren näringsrikt mat, mycket bönor, linser, nötter, frön, örter, grönt te, alger. Fisk o skaldjur. Odla egna grönsaker, fruktträd, kryddor. Låta magen vila på natten, prioritera sömn, röra sig i vardagen, umgås med familj o vänner, laga och ät mat tillsammans. Skapa egna rutiner/traditioner och skaffa mål och mening med livet. Något som får dig vilja gå upp varje dag. Flow!

Downshifta. Lär dig hantera stress, ta hjälp av andning, meditation, yoga, mindfullness. Träna hjärna, läs, lös problem, prata med vänner, rör på dig via att gå o handla, dans, trädgårdsarbete, promenader etc. Ta hand om sina åldrande föräldrar. Behöver läsa mer om demens...

Skapa egna rutiner och traditioner är någonting jag tänker mycket på, mitt barn börjar bli så stor att han minns, kopplar ihop händelser. Både små vardagsrutiner som fredagsMYS (vi myser i soffan, läser böcker, äter choklad o popcorn. Jag skiter i disken etc och bara myser... Ibland blir det tacos, ibland pannkakor, ibland räkor) eller att vi åker till Spanien på påsk och umgås intensivt med familjen, lagar mat, pratar om minnen och får några härliga soliga timmar på stranden.

Jag hoppas på några timmars egentid med en bok i en solstol. Jag lyssnade på att resa podden om att resa på sitt eget sätt, att alla är olika och vill få ut olika saker. Om värderingar i hur andra reser, vad andra söker, om semesterminnen i sociala medier. Fånga glada minnen. Om att uppleva olika kulturer, traditioner, seder. Om etiskt resande, att stödja lokalbefolkningen, att reflektera över kontraster, ansvar. Att prioritera att resa och spara pengar, att välja upplevelser, skapa minnen. Att resa med barn.

Att resa till Spanien är ju nästan inte som att resa för oss, utan att åka hem till sommarhuset. Barnet bodde här 4-5 månader som bebis under mammaledigheten, vi har varit här 3-4ggr per år sen dess. Hans pappa bor här, mormor o morfar brukar vara med. Vi lever vardagsliv, lagar o äter mat hemma, barnet har leksaker och känner igen sig i närområdet. Ett annat hemma. Att växa upp mellan två länder, städer, platser... och förhoppningsvis känna sig hemma på båda.


Veckans tips:

1. "Sluta sträva efter att vara perfekt! Släpp önskan om att vara den perfekta föräldern. Det är en farlig förebild. Våga bjussa på dina dåliga sidor och lite lathet. Visa att du också har känslor och inte alltid orkar. Budskapet till barnen är att de också får vara mänskliga. De får också ha dåliga dagar, fel och brister. Var med och sänk kraven för oss alla!" 8 tips till en mer jämställd relation i Mama.

2. "Jag vägrar att se mammalivet som ett pussel. För livet med barn är inget problem. Mammalivet är ett konstverk. Upplev skillnaden. När du ser ditt liv som ett konstverk i stället för ett pussel finns inga givna svar. Inga bitar, som någon annan bestämt hur de ska se ut och hur de ska passas ihop. För nu är det du som bestämmer. Du håller penseln... Nästa gång en kvinna (jo, för det är andra kvinnor som ställer frågan), undrar hur du får ihop livspusslet – få inte dåligt samvete, känn ingen stress för att du inte fått ditt ”livspussel” att passa in i samhällets alla normer om hur många timmar du ska hinna träna, städa, hämta, lämna, jobba, ha sex, laga mat, hänga med tjejkompisarna och allt det andra... Det finns ett konstverk som du målar varje dag. Och vet du. Måla gärna utanför ramarna. Tänk utanför ramarna. Lämna trygghetszonen. Och välj att hylla olikheterna. Att alla vi kvinnor målar helt olika konstverk. Gör våra helt olika val." Frida Boisen om livspusslet

3. Att resa podden avsnitt 8 "I dagens avsnitt av Att resa-podden pratar vi om att resa på sitt sätt. För, mitt sätt att resa behöver inte nödvändigtvis vara rätt för dig och vice versa. Eller? I avsnittet diskuteras bland annat begreppet resesnobberi, den polerade ytan på sociala medier, etiskt resande, provocerande citat…"
http://attresapodden.se/008-att-resa-pa-sitt-satt/

4. MatDokumentärer:
- Cocked på Netflix, jag såg avsnittet om vatten, laga mat i grytor/soppor i Indien och luft, om surdegsbröd och hur man bakar bröd traditionellt i Marocko. dokumentären beskriver hur vi traditionellt lagat mat från grunden med naturliga råvaror, från jord till bord. Hur vi (amerikanerna?) förlorat vårt kulturarv att lära sina barn laga mat.
- sockerfilmen av Damon Gameau (fransk dokumentär?) http://www.svt.se/dox/se-program/sockerfilmen-avsnitt-1 Har inte sett den, men tänkte den passar bra i påskgodistider... även om jag tycker det är bättre att dra ner på socker i vardagen än just högtider, barnet äter än bara choklad och är nöjd med 10 små bitar.
- tipsar igen om Forks over Knives, Food inc, Cowspiracy om ni inte sett dem...

2 kommentarer:

Åsa sa...

Vad du har mycket tankar och influenser! Vad du tar in mycket, TED talks och annat om olika sätt att se saker. Jag vet inte varför jag inte lyssnar på/läser sådant för det är ju intressant, låter intressant när du skriver om blue zones och sånt. Nu har jag i alla fall gått in för det där med maten, för en bättre hälsa. Tänkt att jag ska göra det länge men skyllt på familjen och att jag inte är så road av matlagning, vill hålla det enkelt, men nu är det grönt och frön som gäller till 100% sedan två veckor tillbaks för mig. Gröna smoothies och ingefära. Hälsan är viktigast! Glad Påsk till er i Spanien, hoppas solen kommer tillbaka! /Åsa

Bella sa...

Tack! Kul att du tycker om mina funderingar och tankar. Det handlar nog om att jag överfört research-tänket från när jag jobbade som modedesigner till livsstil. Jag samlar, sparar ideer och inspireras av saker omkring mig och när man väl börjar leder det ena till det andra...

Jag försöker lägga till några nya nyttiga råvaror sakta men säkert som mer spenat, mer brocoli, mer frön. Att välja till istället för att ta bort. Sen påverkar det ju självklart att jag har celiaki, glutenintolerans och måste kontrollera ALLT jag äter + att jag har haft problem med IBS, tarmarna, fick magsjuka jätteofta etc sen jag var tonåring och nu äntligen känner jag att jag mår bra, slipper ha ont och oroa mig för magen. Sååå skönt!

Lycka till med nya livsstilen! Om du har pinterest så samlar jag massor med recept där https://www.pinterest.com/designbella/plant-based-clean-eating/ Googla på plant based, eat clean...