24 maj 2016

Hälsohelg i Höga Kusten...

Hemma igen efter en långhelg i Höga Kusten. Wow för Skuleskogens Nationalpark! Den var magisk, trollsk - vilken naturupplevelse. Höga berg och djupa dalar med sjöar, så vackert Sverige är. Känslan att vilja uppleva mer av Sverige... men inser att vandra i skogen, bo i tält etc nog inte är min grej (vilket är ok) utan jag är nöjd med korta turer på några km under dagen och sova i säng. Tyckte bilresan längs Höga kusten var fantastiskt vacker och funderar på att vilja åka tåg längs norrlandskusten. Så fint att få dela upplevelser tillsammans med barnet, mormor, morfar och släktingarna.

En hälsohelg med vegan och raw food. Nyttiga juicer, smoothies och efterrätter. För min del självklart ingen gluten, men även ingen laktos, socker. Ni som är lite kritiska tycker jag absolut ska testa en Detoxhelg även utan kaffe, alkohol, kolsyrat etc. Jag känner mig så påfylld med energi. Magen mår bättre och kroppen känns piggare. Precis vad jag behövde efter att ha känt mig lite svag...

Jag samlar recept på min pinterest DesignBella, för er som är nyfikna, men mitt bästa tips är att låna några böcker på biblioteket. Testa de recept som tilltalar. Vi började dagen med ett stort glas rumstempererat vatten, sen ett glas med varmt vatten med en halv citronjuice. Sen en smoothie, jag tycker om med mycket frukt och mindre grönt. Så åt vi groddad bovetegröt med kanel, kardemumma, havregrynsgröt med grönt bananmos. Jag tyckte helgens bästa var raw bolognese: mixat soltorkade tomater, paprika, mango, en hel kruka basilika och zuchinispaghetti. Mixa kalla såser kommer jag göra mycket i sommar planerar jag. Så gott med sötpotatismos och blomkålsmos (+broccoli?) med färska kryddor, vitlök. Efterrätt med mixade nötter, avokado o lime, hallonmos. Raw key lime pie. Även goda raw chokladbollar.

Vi pratade om varför man ses som taskig för man vill att barnet ska äta hälsosam nyttig mat, varför det provocerar så att inte vilja att barnet äter socker, gluten, laktos. Jag är ju väldigt strikt med vad jag äter 80/20 pga av min glutenintolerans och IBS. Jag älskar glass, äter det nån gång i veckan (nu under sommarhalvåret) men tänker att jag kan ju testa göra egen raw glass eller egen isglass för att fylla mitt och barnets behov. Barnet äter nog mer 60/40 (han dricker för mycket mjölk, äter mycket mackor, pasta) och min tanke är att öka den nyttiga hälsosamma delen med mer grönsaker, frukt, vegetarisk mat under de kommande åren... Stackarn har levt på bananer i helgen. Han vägrade smaka. Han har en period just nu när ingenting längre är gott så tyvärr har han gått ner lite i vikt. Inte så att jag oroar mig men det är ju lite irriterande när inte ens de tidigare "säkra korten" längre funkar, vanlig svensk barnmat - korv, köttbullar, pasta...

Jag fick höra att jag måste försöka släppa alla andras åsikter, problem, liv. Jag känner av och tar in för mycket. Det stressar mig. Jag måste försöka slappna av, att kroppen lever som under hot pga av stressen. Det var bra att höra. Jag märker ju själv att jag inte orkar leva så här under längre perioder utan måste finna ett sätt att få den ensamma vardagen med barn, jobb att fungera utan avlastning, barnvakt. Allt ansvar på mig. Men nu ser jag mållinjen, bara 4 veckor kvar...

Till 5 veckors semester i Spanien. Med förhoppningsvis några timmar av egentid, några dagar i veckan medan barnet är med sin pappa på stranden, i poolen, handlar mat, hälsar på spanska släktingarna. Innan dess avsluta flera olika projekt på arkitektkontoret, skapa broschyrer för alla nybyggda hyreshus och förhoppningsvis några härliga dagsutflykter. Marstrand, Göteborgs Norra Skärgård, Varberg, Borås Djurpark, Liseberg... vädret verkar bli sommarhärlig närmaste veckorna (barnet verkar tyvärr ha pollenallergi) så jag hoppas på att hinna njuta av sommarsverige. Läste ni "hinna njuta"... ja, denna stress - Stressnjutning pga av vädret. Inte hela tiden planera, ligga två steg före, vänta in fint väder... även om jag nog får acceptera att det är en del av mig, vem jag är.

Det känner jag aldrig i sommarhuset i Spanien, där går jag ner i varv och bara är. Tar långa promenader på stranden. Njuter av att laga fruktfrukost, salladslunch och varm vegomiddag. Matplanering har börjat inför sommarjobbet som kock i vårt sommarhus. Förra sommaren lagade jag vegetariskt men i år tänkte jag ta ett steg längre med mer vegan, raw food, grön paleo. Växtbaserad mat. Så löjligt trendig jag känner mig...

Veckans tips:
1. Annika Colombialiv bilsemester i Sverige, så många bra tips från alla läsare. Jag tipsade även om Casa Annika om Madrid och Dear Sally om Barcelona, vilket väckte många minnen och gav mig lust att resa. Älskar promenera i storstäder. Jag har även funderingar och lust att bila/åka tåg längs kusten Barcelona, Cambrils, Valencia, Alicante under julresan... Fira jul i Bcn hos min syster? Ta en tur i Södra Spanien från Murcia, Almeria, Nerja, Granada, Sevilla. Portugal. Inte denna sommaren men kanske nästa?

9 kommentarer:

Åsa sa...

Hittade spagetti gjort av quinoa här. (Är inne på v 8? utan mjölk, mjöl, socker och kött) Till det pesto av persilja basilika mandel vitlök och citron + massa olivolja. Ska prova din sås med.

Bella sa...

Här kommer recept Åsa
Spagetti bolognese raw vegan
Ingredienser:
Pasta:
3 zucchini

Sås:
2 röda paprikor
1 mango
20 soltorkade tomater
1 kruka basilika
Knippe gräslök (kan uteslutas)

Gör såhär
Svarva eller hyvla Zucchinin till pasta.
Kör alla övriga ingredienser i matberedaren.

Jag brukar också köpa den glutenfria med quinoa i Spanien eller bönspaghetti.
Din pesto ska jag testa

Anonym sa...

Kan man köpa spaghettisquash i Sverige? Jag köpte det här för att testa och det ser verkligen ut som spaghetti när man har bakat den i ugnen. Maken tyckte att det var sådär men jag tycker att det var gott. Mycket godare än bönspaghetti som jag testade någon gång och inte ens lyckades äta upp. Tips!

Går det tåg längs Norrlandskusten numera? När jag var liten var det tåg från Sundsvall in i landet till Ånge, och sedan upp till Vännäs innan det gick ut till kusten igen. Det var mycket diskussioner om att göra en tåglinje ett tag vill jag minnas.

Casa Annika sa...

En resa till södra Spanien tycker jag är en bra idé! Ni är välkomna till Sevilla, det vore roligt med besök!

Bella sa...

Karinistan: Jag tror inte man kan köpa zuchinispaghetti i Sverige utan vi gjorde egna med en apparat. Jag tänkte göra med en potatisskalare... Jag tycker faktiskt de glutenfria bönspaghetti är helt ok. Men jag har inte så höga krav. Glutenfritt är ju inte som äkta vara. Skulle vilja testa baka med bovete...

Ja du, vet faktiskt inte men tror det. Mina släktingar åker nattåget till Sthlm och det pratas om att den linjen ska läggas ned. Vet inte om jag kommer göra tågresan, det var mer en känsla... precis som viljan åka tåg i Spanien, Frankrike, Italien...

Bella sa...

Casa Annika: Sevilla står högt upp på min lista. Har bara varit där en gång expo 92, världsutställningen... Det var så varmt och häftigt. Jag var ju bara 11 men minns det så väl.

Du får höra av dig om ni åker mot Murciaregionen...

Anonym sa...

Ja, det går tåg längs norrlandskusten. Googla Bottniabanan! :)

Hälsar Tuvilda, 365UME

Anonym sa...

Liknande recept-tips:

http://365ume.blogspot.se/2013/05/tallarines-de-zanahoria-y-calabacin.html

Hälsningar från Tuvilda! :)

Anonym sa...

Tänkte bara förtydliga vad jag skrev om - spaghettisquash är en squash som ser precis ut som spaghetti när man har bakat den i ugnen (https://en.wikipedia.org/wiki/Spaghetti_squash). Inget att förbereda utom att halvera och ha på lite olja och sedan bara skrapa ut "spaghettin" med en gaffel. Jättehäftigt!