27 juni 2016

Spanien, semester och framtidsfunderingar...

Så sitter jag på en solstol, i skuggan på terrassen med utsikt över Medelhavet. Första timmarna av egentid på tre månader. Jag har gråtit igenom en halv bok (Det vi inte visste var lycka) medan barnet lekt med sin pappa i poolen och på stranden. Jag oroade mig lite i onödan för spanskan. Barnet förstår och även om han är lite osäker så bubblar meningarna. Jag bestämde mig även för att inte bara säga till barnets pappa utan båda två - Glöm nu inte solkräm eller kom ihåg att dricka mycket vatten i värmen.

Vi har det helt underbart! Redan första dagen mindes barnet våra invanda rutiner med morgonpromenad på stranden för att låta mormor och morfar sova. Vi köper bröd och cruasan (ej till mig) påväg hem och barnet får höra hur stor han blivit. Que grande! Como crèce! Jag gör fruktfrukost som vi njuter av länge och sen badar barnet i poolen medan jag tittar på, sen bad i havet innan jag gör salladslunch. Så tittar vi på film - succén! Vi har redan sett Dumbo, pinocchio, Råttatouille och Aristocats (fanns i bokhyllan). Morfar har letat fram gamla spel, så vi har testat plockepinn, domino, kasta gris och en egen variant av Alfapet. Läst böcker och målat. Barnet har lekt med sommarhusets alla leksaker och jag märker hur han trivs bättre i sin egna fantasivärld, med sig själv. Så sakta mer tid för mig, att kunna göra annat. Jag har lagat varm vegetarisk mat till middag. Vi har sovit jättebra, vaknar utsövd trots att vi fortfarande delar en 1,20 säng.

Måste vara havsluften eller att stressen börjar gå ur... Lugna enkla dagar med tid för tankar och funderingar. Bestämde mig för att inte ta med mobilen till stranden eller poolen. Första insikten är hur sakta tiden går när man bara är i nuet. Barnet leker själv i sin egna fantasivärld och jag lyssnar på fågelkvitter, känner hur solen värmer, vinden smeker, hur det doftar av gräs, blommor, pool eller hav.

Var ser du dig själv om tio år?
Vad skulle du vilja ha upplevt tills dess?
Visualisera en framtid.

Resor och upplevelser. Närmast planerad är Danmark - Legoland, färja från Göteborg (barnet är så peppad - Visit Denmark reklamen funkar nästan för bra he he). Jag söker på vad mer vi kan uppleva. Randers Regnskog och Givskud Zoo för barnet men för mig? Skagen, Aarhus och Aalborg. Tips? Museum, design, konst...

Jag har lite lösa tankar på att besöka både Malmö/Köpenhamn och Stockholm igen med barnet inom närmaste året. Kanske Paris och London innan skolplikt (1:a klass?) pga av dyra biljetter på skollov. Jag älskar stora städer med många museum. Kultur. Jag sparar gärna pengar varje månad för att kunna uppleva saker tillsammans, resa. Sen behöver inte alla upplevelser kosta så mycket pengar, som att åka kollektivt ut i skärgården. Tänker att till hösten ska vi åka mer till Botaniska trädgården, Slottskogen även Delsjön. Fortsätta gå på museum. Till vintern för första gången testa åka skidor och skridskor med barnet (nära Göteborg?).

Mental 5-årsplanering till jag fyller 40, barnet 10. Drömresan jag sparar pengar till. Vart har jag inte bestämt mg än. Borde bli bättre på att fira mig själv, har aldrig tyckt om stora kalas men en weekendresa kanske får bli en ny födelsedagstradition. Varje år. Läste inspirerande om Singapore - Sentosa, låter som en dyr drömresa med barnet.

Läste om att många inte har råd att leva upp till svenska mått för en lyckad semester, att åka utomlands, till nöjesparker, hyra stuga. Om ångest och skam både hos barn och föräldrar. Jag funderar över mina egna val och prioriteringar. Om att spara pengar till utflykter, semestern. Om hur bortskämt jag har det med gratis boende i Spanien. Om jag i framtiden kommer ha råd att ha kvar sommarhuset...

Sommarens första bok (allt jag önskar mig) handlade om att vinna på lotto. Självklart kom tankarna på vad jag skulle göra... Men jag drömmer inte om lyxbilar, märkeskläder, klockor, väskor, dyra restauranger. Däremot kom tankarna på en lägenhet i centrala Göteborg med barnrum, nära skolan. Ett hem för de kommande 10-15 åren.

Jag funderar fortfarande mycket över skolvalet. Kanske eftersom så många av barnets kompisar börjar skolan efter sommaren. Efter jul ska skolorna besökas och beslutet fattas. Det är ju lite svindlande att tänka att på en del skolor är valet ända till 9:an. Tills barnet är 15 år. Hela mitt barns barndom... Pratade lite med barnets pappa, om beslutet om svensk skolgång. Att mitt beslut kan förändra mitt barns framtid.

Worldschooling. Resa och upptäcka världen. Att uppleva saker tillsammans. Att följa barnets intresse. Just nu djur och flaggor/länder/språk. Lego och Duplo är annars hans största intresse därav Legoland. Jag sökte lite på nöjesparker nära sommarhuset. Att kanske göra några utflykter, inte bara bad och strand i fem veckor. Nöjesparker, Djuparker och vattenland i Torrevieja, Elche, Alicante. Terra Mitica och Terra Natura i Benidorm. Ciudad de las artes y las ciencias i Valencia, L'Oceanogràfic. Åh, arkitekturen! Cartagena kommer vi säkert besöka en gång i veckan, kanske Murcia en gång. Jag skulle så gärna vilja börja åka runt mer men mitt åksjuka barn hindrar mig, att det ändå är ganska många timmar i bil. Nu på sommaren nästan för varmt, får bli i september eller jul.

Nej, nu får jag sluta tänka på framtiden och försöka vara här och nu. Att uppleva glädjen och lyckan i de små sakerna. Som att få prata om livet och att unna sig själv med min älskade mamma, i solnedgång. Önska att livet hade en pausknapp.

Veckans tips:
1. Slow Fashion by JohannaN skriver om Slow Living - Så funkar det "Att leva slow handlar alltså om att stanna upp och känna tacksamhet. För slow living handlar om att lyssna på sig själv, och att våga vara självisk. Den viktigaste frågan av de alla: vad är syftet med det jag gör? Gör jag det jag gör för min egen skull eller för vad jag tror är omgivningens förväntningar?"

2 kommentarer:

ANNA sa...

Mycket inspirerande blogg du har! Detta var precis det jag behövde höra, TACK! :)
Står i valet och kvalet att byta boende. Drömmer om hus men inte i centrum :) så många liknande tankar! Kommer kika in fler gånger.
/ ANNA

Simone sa...

Vilken härlig semester!