19 juli 2016

Worldschooling, sociala medier och placeras i fack...

Det är svårt att inte påverkas av vad som pågår i världen. Världen mitt barn växer upp i, än en gång försöker jag undvika att min 5,5-åring ser eller hör nyheterna. Men mina tankar snurrar kring hur jag kan förklara. För mitt barn. Jag vill så gärna att... Minns ni vad Nelson Mandela sa om hat? Att barn lär sig hata, lär sig rasism, lär sig fördomar. Supersnippan och några andra jag följer på FB la upp en länk från amerikansk tv med Jane Elliot - såg ni? Om human race, ignorans och att vi lär våra barn rasism.

Worldschooling är mitt svar för att förebygga, att lära mitt barn om världen, geografi, kartor, länder, språk, kulturer. Vi kommer troligen inte resa jorden runt under ett år men förhoppningsvis till flera olika länder under hela hans uppväxt. Jag fann ett blogginlägg om "raising global citizens". Det väckte idéen att spinna vidare på mina tankar och ta hjälp av böcker, film, mat, musik, museum. Google earth. National geographic kids. Följa barnets intresse för flaggor, kartor. Ett land i taget. Vi har ju redan börjat med Sverige och Spanien. Danmark. Frankrike (barnet känner igen Eiffeltornet från flera barnfilmer och serier. Just nu är Mästerflygarna (superwings) och äventyr i tid och rum (just in time/ justo a tiempo) favoriter och jag uppmuntrar genom att titta tillsammans och ställa frågor. Ta bilder, skapa fotoalbum, dokumentera, skriva, rita - resedagbok?

Jag har börjat planera inför barnets sista år på förskolan. När vi kommer hem ska jag kolla upp barnets syn och om han behöver gå hos en logoped. Vi fick remiss hos BVC. Jag tänker fortsätta med våra lässtunder varje kväll, Öva alfabetet, skapa ord för att sakta lära sig läsa. Göra olika övningar för bättre uttal av konsonanter.

Jag lyssnade på podden Ofiltrerat, om verkligheten bakom sociala medie-världen. Om dagens unga influencers som visar upp lyx, reser runt jorden, en romantiserad bild som är Photoshopad o retuscherad förutom allt smink, löshår, spraytan samt duktig fotograf/kamera. Jag kan inte låta bli att tänka på modebranschens photoshots, att sälja drömmar. Reklam. Men skillnaden är att mitt jobb var väldigt oglamouröst. Att backstage är det hårt jobb för att få ett modeföretag att fungera. Det lilla som visas upp, efter 1 år eller 6 månaders jobb.

Att tjäna pengar på att resa runt jorden, visa upp sin kropp i bikini för pengar. Är bloggare/instagrammare nutidens fotomodell? Ja, vem skulle tro att det skulle bli ett yrke? Jag är glad att jag inte är tonåring idag med ännu högre krav på en vältränad modellkropp, hälsohets, på lyx - restaurang, resor och uteliv. Skönt med mammalivet känner jag, att mina förebilder verkar leva mer balanserat, snygga och trygga i sig själva. Vågar skriva mer åsikter, inte bara ytligheter.

Jag blev bjuden på ett glas vin häromdagen eller jag tackade nej till vinet. Nej till öl. Och nej till kolsyrad läsk. Jag vill egentligen inte sätta en etikett på mig själv som nykterist eller en stämpel som vegetarian. Tycker det är så tröttsamt när jag måste placera mig själv i ett fack då de ställer högre krav på mig. Förväntningar. Eller alla frågor som kräver svar. Men jag erkänner att jag tröttnat på semester = alkoholkonsumtion.

Allt som inte visas upp, existerar inte. Allt som visas upp, analyseras för att placera i fack. Semester för mig är tid för reflektion och eftertanke. Lata dagar med en bok eller podd. Jag får några timmar för mig själv, att samla tålamod. Tålamodsprövande minst sagt att underhålla barnet så att resten av familjen kan ha en lugn semester - puh! Det har blivit lite för mycket tv och netflix. Spanskalektion?!? För att laga fruktfrukost, salladslunch och varm middag tar ju sin tid. Sen fixa annan mat till barnet på annan tid - puh! Varje dag badar barnet i poolen, leker på stranden, äter glass. Tyvärr är den varma salta lagunen, innanhavet Mar Menor, förorenad pga utsläpp från odling. Vädret är lite blåsigare och svalare än vanligt. Ingen värmebölja här utan lagom 25-28 grader. Inga myggor!

Det väcker mina tankar om en hållbar semester. Konsekvenser. Lyssnade ni på Johan Rockström Sommarprat förra året? Jag lyssnade igen häromdagen. Planetary Bounderies. Att förändra det vi kan i vardagen. Att skapa en vision om en hållbar framtid. Att vara influencers som påverkar andras val. Att vi idag litar på våra Sociala medievänner. Vi skapar en identitet genom våra val. Värderingssystem, att spegla mig i "rätt" åsikter. Skiftet från "work of watching" till "work of being watched". (Irritationen när alkoholreklam riktas till mig för första gången efter att ha skrivit att jag köpt Cava till syrrans 40-årsfirande...)

Ni som följer mig på pinterest DesignBella vet att jag tycker om det futuristiska, så hans ord blev bilder i min fantasi.

Veckans tips:
Podden Ofiltrerat
Säker stil podden
Johan Rockström sommarprat 2015
Filosofiska rummet (varför köper vi det vi inte behöver?)
Lyssnade ni på Gunhild Stordalen?

3 kommentarer:

Bortugal sa...

Men vad vidrigt med Mar Menor!!
/En vars barn sa häromdagen att om man är bråkig år man gå på en speciell skola, och där går många med brun hud. Jag vet inte vad hon fått det ifrån, men vi har lite att snacka om tror jag.

Tuvilda sa...

Angående hållbar semester: Har du funderat på att åka tåg någon gång från Göteborg till Cartagena? Det tar ca 46 timmar enligt DB Bahn och det är ganska många byten. Min dröm är tåg som går direkt från typ norra Sverige ner i södra Europa, med några stopp kanske enligt vart/varifrån folk vill resa just idag. Då hade det gått både snabbare och varit mycket smidigare!

sök på: https://www.bahn.com/i/view/SWE/se/index.shtml

Jag gjorde en sådan resa en gång (själv, utan barn): http://365ume.blogspot.se/2009/10/ak-tag-till-spanien.html

Det var både segt och härligt. Sedan har jag tänkt att om jag gör om det nån gång så skulle ett längre stopp i t ex Paris, där jag ändå var tvungen att vänta i 8 h, inkluderande en natt på hotell vara värt. För man blir himla trött av att åka tåg sååå länge!

Bella sa...

Tåg genom Europa! Näe, det har jag faktiskt inte... Jag har åkt tåg i Spanien, Madrid- Cartagena, Barcelona - Alicante, Madrid - Bcn. Jag har en del tankar på att bila för att Dani ska upptäcka och förstå hur lång det är och samtidigt se Europa men tåg är ju faktiskt en rolig ide... Men då kanske stanna i tex. Köpenhamn, ?, Paris, Barcelona.... Du väckte en ide!

Galet att du faktiskt åkt tåg! Imponerad!