25 okt. 2016

Att resa med barn, Stockholm och museum...

Så är vi hemma igen efter en weekend i Stockholm. Jag har funderat en del över att resa med barn. Det är något jag gärna vill göra men som ibland får mig att tänka över för vem jag gör det. Att våga, att orka, att prioritera, att vilja eller inte...

I söndags hann vi med 4! museum - Tekniska Museet, Polismuseet, Sjöhistoriska och Naturhistoriska Museet. Ja, kanske inget jag rekommenderar men de 3 första ligger precis bredvid varandra i Museiparken och jag hade mentalt planerat för ca 2h per museum, det brukar vara lagom för min 5,5-åring. I verkligheten blev det 1,5h på Tekniska, 1h på Polismuseet och 1,5h på Sjöhistoriska. Det låter kanske som för lite och stressande men så kändes det inte. Vi tog det i barnets takt. Vi började dagen på Tekniska Museet precis när de öppnade och hann testa nästan alla olika experiment i utställningen Mega Mind innan det blev för mycket folk. Polismuseet besökte vi ju förra året så i år gick vi endast till barnavdelningen, lyssnade på polisen som berättade och barnet (som inte tycker om att klä ut sig annars) ville absolut ha på sig poliskläder och testsitta både polisbilen och motorcykeln. Bäst enligt honom, som fortfarande vill bli polis när han blir stor.

På Sjöhistoriska (fri entre) betalade jag 30kr för Skaparverkstaden, vilket barnet tyckte var väldigt roligt och jag blev inspirerad att skapa mer hemma. Vi åt lunch, jag åt en god höstsallad med grillade grönsaker men... Ja, mat känns som det mest komplicerade delvis pga min glutenintolerans (+ helst vego) men även för att barnet fortfarande är väldigt restriktiv med att prova nya rätter. Räddaren i nöden är att jag alltid (försöker) ha med banan, macka och en flaska vatten i väskan. När jag måste gå ut själv och äta med barnet blir det helst café med barnmeny (pannkakor/köttbullar).

Ja, kriser och utbrott är väntade men det tar på tålamodet. Så efter att barnet vägrat äta lunch och lekt länge i lekrummet så funderar jag på vad vi skulle göra resten av eftermiddagen. Klockan var bara 15 och vädret var regnigt/kallt/blåsigt. Så jag bestämde mig för att ta buss+tunnelbana genom halva stan till Naturhistoriska (som stängde kl. 18). Vi kom dit kvart i fyra och blev tipsade om att kl. 16 gick "En resa bland korallreven" på Cosmonova. Wow, vilken upplevelse! Bäst enligt mig, om ni har möjlighet gå och se film där. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara men det är en enorm kupolformad bioduk så du omsluts av filmen. Filmen var pedagogisk, lärorik och så vackra havsbilder från Västpapua. Efter filmen gick vi igenom museet, barnet tyckte de stora skeletten var läskiga och tyckte mest om liv i vatten. Tema HAV igen!

På vägen tillbaka till hotellet i buss efter en lååång dag krisade det rejält (jag undrade varför jag utsätter mig själv för det här?) så det blev faktiskt snabbmat till kvällsmat - nuggets (med mjölk, äpple) till barnet, en glutenfri halloumiburgare till mig och sen en lugn kväll i hotellsängen framför tv:n. Jag tycker fortfarande att det svåraste är att äta ute när vi reser. Att äta ute på lunchen är inte lika stort problem men att äta middag på restaurang med övertrött barn, de flesta känns för fina och inte så barnvänliga. Nästa resa (Köpenhamn i december) får jag nog söka lite mer innan på restaurangalternativ. Sen sparar jag ju in pengar på att inte äta middag ute. Jag bor helst i lgh med kök så jag kan handla, laga mat och umgås hemma med barnet på kvällen. I Barcelona var det väldigt bra att kunna dela in dagen och åka hem och äta lunch, vila lite under siestan. Ja, det blir ju långa, intensiva dagar ändå.

Vi åkte tåg och i sista stund köpte jag åksjukearmband som verkar fungera bra. Hurra! Ångrar att jag inte testat tidigare, så mycket ångest, tårar och kräks liksom. Jag hade förberett med klister- & målarböcker, pixiböcker, picknick (+ mutor som choklad & klubba) och barnet hade som vanligt packat en egen liten ryggsäck med leksaker. Jag hade även med ipaden. Till hemresan köpte jag lego att bygga då jag bara kände att 3h tågresa är precis vad mitt tålamod klarar av efter 3 dagar hemifrån. Puh!

Nu är det bara 3 veckor kvar till barnets pappa kommer och jag funderar på om jag ska åka iväg nånstans ensam, antingen hälsa på en kompis eller kanske unna mig en hotellnatt på SPA? Annars irriterar jag mig lite på att alla museum, barnbutiker, mataffärer etc har läskiga halloweentema inför höstlovet då barnet är lättskrämd. Ja, han vägrade gå in i några butiker. Jag vet inte riktigt vad vi ska göra de kommande två helgerna för att undvika alltihopa. Några idéer för att försöka göra det läskiga mindre läskigt? Skönt att de inte ska ha någon maskerad på förskolan iallafall.

Jag skulle gärna vilja skriva något tänkvärt om länkarna nedan men känner att jag har tillräckligt med att få vardagen att fungera och orka vara mamma. Känslan av otillräcklighet spökar, höstvädret påverkar mitt humör och lusten finns helt enkelt inte där för att analysera eller skriva om annat än vad vi gör och vår vardag. Läs, fundera och kommentera gärna så viljan att fortsätta blogga om intressanta funderingar kommer tillbaka.

Veckans tips:

1. UnderbaraClara ryter ifrån om klass och miljöfrågan i Expressen (Läs både krönikan och kommentarerna på hennes blogg jag länkar till)

2. Trendensers "svar" om hållbarhet och konsumtion även Husligheters om "Vem bestämmer vem som är klimatsmart"

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad befriande att läsa att du tycker det kan vara intensivt att resa med barn. Det tycker vi med. Föredrar att göra utflykter hemma. Att äta på restaurang har jag aldrig uppskattat tillsammans med barn och då är han jättelätt för han är van att sitta stilla länge, han tycker om att äta, vi har övat och han vet att man måste lyssna, och vi tar med pyssel som han tycker om. Men jag själv lyckas inte riktigt njuta lika mycket som hemma. Det känns att jag passar barn. Jag är lite nervös. Och ibland blir det katastrof. Så nej jag tycker det är bortkastade pengar. Föredrar hyra lägenhet men helst skulle jag vilja ha sommarstuga... Min sambo är mer en drömmare och mindre ängslig? Så han vill planera semester. Jag stannar gärna hemma. Men vi är överens om att skjuta skidsemester på framtiden tror jag. Brukar dessutom bli sjuka i februari... Men som du beskriver lite härligt och stor dos jobbigt. Sedan gillar jag att man får lite hemlängtan. När barnet var bebis tyckte jag faktiskt det var lättare att resa. Angående konsumtion tycker jag det är galet hur mycket alla shoppar, reser och inreder. Lite skönt slippa den hysterin i Frankrike? Vi shoppar mycket mindre än innan barn men vi har stor volvo och flyger jättemycket så vi är absolut inga miljövänner, tvärtom, men jag är lite stolt att vi faktiskt använder upp våra kläder. Mitt barn har nog mindre kläder än många kompisar och vi föräldrar med. Ibland saknar jag att känna mig trendig men äsch jag är ju 35... Och sedan är ju Sverige ett litet land vad gäller hur mycket individer och politiker kan påverka . Kina och USA. Där önskar jag miljöpolitik?

Tuvilda sa...

ang resor med barn: Vi har precis köpt vår första resa med lillpojken. Vi ska åka till Göteborg över jul, med direktflyg från Umeå. Sen vet jag faktiskt inte hur vi ska ta oss hem. Jag hoppas att flygresan går bra med tanke på bebisen, som då kommer vara ca 4 månader. Jag funderar på att åka tåg hem (dagtåg, ca 10h) men det kanske är för tufft? Just nu är han ju väldigt lugn så länge han får vara i famnen och äta då och då, men inte vet jag hur han kommer vara om två månader... Spännande!

Bella sa...

Ja, det är väldigt intensivt att resa med barn, vi reser ju mest till Spanien och sommarhuset och det är ju som ett andra hemma och fram till nu, när barnet är 5-6år har vi knappt rest någonstans om det inte varit av familjeskäl, hälsa på släktingar i andra städer men jag vill ju gärna resa och ja, våga utmana mig själv men resan till Sthlm fick mig ifrågasätta om jag vågar ett land där jag inte talar språket...? Det kanske blir London istället till våren...

Ja, vilken skillnad det är på köphysterin i Sverige vs Spanien. Stor skillnad, nästan ingen renoverar flera hem, köper nya möbler etc utan hemmet, möblerna man har är de som finns, nu köps det nog fler mindre inredningsprylar men mycket mindre än här. Kan ju vara så att i Spanien umgås man inte hemma på samma sätt, jag tycker många lägger mer pengar på kläder än inredning, speciellt då klä upp barnen i dyra märkeskläder för att visa upp. Sen kanske det även är mycket yta med stylade inredningsbilder, instagram etc som inte finns än i Spanien men kan vara påväg...

Jag flyger också mycket så där är jag ingen miljövän men försöker ändå leva mer hållbart i vardagen mycket för att lära barnet. Så jobbar jag ju med arkitektur och inredning och då påverkas jag av allt jag läser, ser, och i projektet vi gör försöker jag alltid få in odling, solceller, lekplats etc. Att välja hållbara material.

Bella sa...

Tuvilda: åh! Jag tyckte det gick jättebra att resa med ett litet barn, allra lättast innan de börjar krypa, vilja stå upp, börja gå etc så jag tror inte det kommer gå jättebra. Även tågresa! Det tar ju tid att komma ut till flygplatsen, vänta etc också. Sen är det olika för barn men en del kan ju få ont i öronen vid landning... Så låt barnet dricka!