4 feb. 2017

Ny utvecklingsperiod, utseende och sociala medier...

Livet som ensamstående mamma i VABruari är sjukt tålamodsprövande, att barnet även gått in i en ny utvecklingsperiod (6-års) gör att det känns som om jag inte har nån koll längre... så efter att ha fått ångest och gråtit på köksgolvet googlade jag och insåg till min lättnad att det är normalt, att sexåringen beter sig som en liten tonåring. Att försöka finnas där, lyssna, stötta, trösta, svara. Att välja mina strider. Att försöka fråga: Hur tänkte du nu? innan jag börjar skälla över barnets nya knasiga påhitt.

Jag har funderat över bilder på barn på sociala medier, bilder på mitt barn på instagram. Vilka bilder är ok, vilka är det inte? När borde jag börja fråga innan jag publicerar? När kommer han inte längre vilja vara med på foton... Jag tog en fin bild när han badade och testade roliga frisyrer. Jag publicerade den, hans överkropp syns suddig. Efter nån timma skriver hans pappa att han vill att jag tar ned bilden. Jag frågar varför och han svarar att den känns för intim. Jag tar självklart bort bilden men den lämnar mig med frågeställningar. Vart gränsen går? Ålder? Jag har publicerat 5-10 glada, skrattande badkarsbilder tidigare och ser ingen skillnad. Förutom kanske att han inte längre ser ut som ett småbarn. Jag har ett stängt konto endast för släkt och vänner, publicerar mest för min egen skull, älskar skrolla tillbaka och minnas.

Tankarna snurrar... jag har fullspäckade fotoalbum från jag är liten, många suddiga bilder, bilder där jag är glad, ledsen, arg, sur, söt, nyvaken, naken, fula frisyrer, åttiotalskläder he he. Mest bilder från semestrar och högtider. Jag älskar de där albumen, skäms inte alls och tycker bara det är kul att ha. Jag har ju valt att inte publicera några bilder alls på den här bloggen.

För första gången verkar utseende vara viktigt för barnet. Speciellt håret och tröjan. Jag känner att jag lyckats undvika utseende fram tills nu. Att barnet fått vara bara barn utan att bry sig hur han ser ut. Med mjuka, sköna färgglada kläder utan tryck. Nu är det väldigt viktigt med tröjor med coola tryck och tyvärr så är alla färger inte längre ok... Att handla kläder på storpojk känns riktigt trist och väldigt stereotyp. Jag pratade med pedagogerna på förskolan och ja, det är svårt att undvika när de är mest pojkar i barngruppen att det blir fysiska lekar. De är väldigt gulliga mot varandra, kramas, säger att de älskar varandra men det blir mycket pojklekar.

Barnet undrade varför jag alltid tittar mig i speglar (när jag går förbi) och det är ju en bra fråga!?!

Nästa vecka börjar barnet på sin första aktivitet. Dans - Prova på flera olika dansstilar. Jag funderar över om han inte kommer vilja fortsätta, vara där ensam utan mig etc. Första gången får jag vara med om jag är aktiv - kul! Jag kände att det var dags att prova på en aktivitet utanför förskolan och att det förhoppningsvis är ett bra sätt att gå lite utanför hans comfort zone med ny lärare, nya kompisar etc.

Jag lånade en bra bok om att börja skolan. Jag antecknade massor med tips som att köpa en almanacka (lära barnet veckodagar, månader, årstider), klocka, höger/vänster, lära sig sin födelsedag, adress, mitt telefonnummer, gå på toa själv, äta med bestick, vänta på sin tur, räcka upp handen, ljuda bokstäver, Alfapetet, räkna, mäta med linjal, klippa med sax, grundfärgerna och blanda färger, klippa ur tidningar, fortsätta mönster etc. Annars håller vi mest på med de där självklara hyfs som att säga tack, ursäkta, förlåt. Jag som trodde vi var förbi det stadiet men nix. Rätt och fel, moral börjar bli viktigare... Frågorna mer komplicerade och kunskapshungern enorm. Så nyfiken på hur allt funkar.

Lärdomen från de senaste veckorna är att mitt barn inte förstår ironi, sarkasm, skämt utan tar allt jag säger på största allvar och personligt. Älskar du inte mig längre mamma?

Veckans tips:
1. "Att gå i ettan, föräldrabok om skolan" Lånade bok med fakta och konkreta tips, idéer och tankar.

2. 6-åringen - Vi är inne i en utvecklingsperiod (PUH!) och jag söker förståelse och svar (läs: googlar!).
Ökat behov av självständighet, barnet blir modigare och vågar mer. Barnet jämför likheter och olikheter. Sköta toalettbesök själv, passa tider, förstå instruktioner och hålla redan på sina kläder. Lära sig ha tålamod och vänta på sin tur. Spela olika slags spel tillsammans. Ge barnet en almanacka och en klocka att använda om barnet frågar om dagar och tider. Låt barnet upptäcka sin värld genom att till exempel besöka museer, bibliotek, göra utflykter eller vara ute i naturen. Gör en miniträdgård i fönstret. I småkrukor kan man plantera olika kryddor och blommor. Klippa mönster och figurer (och bokstäver) med en sax. Fritidsaktivitet (dans!)
Källa: Barnets utveckling 6-7 år på 1177.se

3. Så fint angående att söva (större) barn varenda kväll. Det är den finaste stunden på hela dagen, då vi delar tankar, närhet och trygghet.

1 kommentar:

Åsa sa...

Nu måste jag berätta en lustig sak! Jag var ute och sprang längs en flod och där fanns ett föreningshus med en stor gräsmatta framför. Det var fest i huset och utanför lekte några barn. Ett av dem var din D och jag kände igen honom från dina bilder så jag pratade med honom och frågade var hans mamma var. Du var inne i huset på festen, så jag passade på att titta in och hälsa på dig! Du kände igen mig också, så vi kramade om varann och växlade ett par ord om detta lustiga sammanträffande och sedan gick jag vidare. Detta drömde jag förra veckan. Hur konstigt var inte det?! Trevligt att träffas i alla fall!