6 dec. 2017

Skapa barndomsjulminnen...

Någon annan som börjat känna julstress, julklappshets och alla andras förväntningar? PUH! Jag älskar myset, ljusen, att umgås med familjen men snabbt kommer prestationsångest. Jag får ofta ångest av högtider då jag vill att allt ska vara så perfekt, magiskt, minnesvärt... Löjligt mentalt ansvar om att skapa en magisk jul för barnet. Mammans ansvar? Varje år försöker jag sänka kraven men samtidigt skapa fina minnen tillsammans. Jag försökte redan för några år sedan att bestämma vad som är viktigt för mig, fråga mig själv för vem skull jag gör vad och bara göra det som gör mig glad.

Skapa våra egna jultraditioner
Låna och läsa julböcker
Lyssna på julmusik
Klä en minijulgran (grandoft!)
Adventsljusstake
Dricka julte (köper indisk chai med smak av kanel/kardemumma)
Baka pepparkakor (köper färdig glutenfri deg)
Tända ljus
Jul på Liseberg (älskar det, i år var det perfekt med snö, ljusshow, fyrverkerier och snurra karusell)
Julbord (Första gången för barnet - kanske ett bra sätt att föra vidare den traditionen?)

Julmat. Älskar julgröt med kanel och kardemumma (mmh!). Gör även min egna variant av Rocky road med cashewnötter, pumpafrön, solrosfrön, tranbär och dumle. Som varje år försöker jag introducera fler vegetariska alternativ på julbordet. Jag lagar en blandning mellan janssons/potatisgratäng med soltorkade tomater och inlagd paprika. Ugnsrostade grönsaker. Brysselkål, broccoli, rödbetor, sötpotatis, pumpa etc. Försöker göra nån fräsch sallad med granatäpple. Barnet äter endast köttbullar, kokt ägg, potatis så han är enkel att göra nöjd. Hemma doftar det av kanel, kardemumma, apelsin med kryddnejlika, clementiner. Jag skulle vilja få in mer natur, mossa, blommor etc - får bli nästa år!

Jag har sen ganska många år tillbaka en egen liten tradition- att köpa ett nytt julpynt varje år. Det började när jag bodde i Spanien och längtade efter mysig svensk jul. Hygge! Så på rea köpte jag mig en design adventljusstake, en sån där sak som jag vill behålla i framtiden. Sen köpte jag flera olika silvriga saker att hänga i granen. Så önskade jag mig adventsbarn från Rörstrand som fanns hemma när jag var liten- barndomsjulminnen för mig, precis som änglaspel. I år har jag letat efter en modern julstjärna men de jag tycker är snygga är så dyra. Nu har jag en liten låda med julpynt som vi tar fram varje år.

I skolan lär de sig nu om årstiden vinter och skapar massor med julpyssel. Så skönt att kunna stryka det från min mentala lista även om vi pärlar mycket hemma just nu. Jag fick t.o.m skaffa mig ett strykjärn efter 5 år utan för att kunna stryka pärlplattor ha ha. Än vet jag inte riktigt hur de kommer fira lucia (verkar bli luciafika med sång i klassrummet), de övar iallafall på klassiska svenska julsånger och förra årets tomtedräkt passar.

Jag har under de senaste åren testat olika typer adventskalendrar (pixikalender, legokalender, upplevelsekalender, chokladkalender etc) så det kanske är det som är grejen för mig. Att göra olika varje år. Årets upptäckt var snällkalendern från Friends. Jättefin! Många fina konversationer med barnet om hur man är en snäll person. Enkla tips som att säga hej, le, hjälpa till, visa omtanke, fråga hur nån mår etc.

Sedan flera år har jag även som tradition att barnet skänker bort leksaker innan jul. Jag förklarar att det finns många barn som inte har så många leksaker och att de blir jätteglada för hans gamla, de som han inte leker med längre, som han vuxit ifrån. Om det är nån enstaka leksak som skapar gråt så låter jag självklart honom behålla den men det brukar bli några kassar. Lära barnet att ge, inte bara få.

Jag gav barnets pappa en översatt önskelista (tuschpennor, målarbok, pärlor, såpbubblor, ballonger etc) och tänkte ej köpa med några julklappar ner till Spanien. Förra året hann vi åka hela familjen och handla julklappar tillsammans innan julafton men i år landar vi på eftermiddagen den 23:e. Morfar erbjöd sig att åka med barnet och köpa en stor julklapp medan jag handlar/lagar julmat. Vi vuxna köper inte till varandra, jag brukar skänka pengar till välgörenhet och i år pratar vi om att gå på spa/massage ihop. Skänka bort en upplevelse!

Min mamma är så generös och vill så gärna köpa julklappar så vi är inte helt överens men sakta drar vi ner nivån. Jag minns barndomens jular i överflöd. Sjukt många julklappar, klassiskt hemlagat julbord på gammaldags vis. Hur mamma somnade helt slutkörd varje år under Kalle Anka. Alltså hon jobbade heltid, hade 3 barn och fixade en magisk jul. Heja min älskade mamma!

Decembermys. Det är mörkt när jag lämnar, det är mörkt när jag hämtar. Stämningen med alla vackra ljus i hela stan, alla adventsljusstakar och stjärnor i alla fönster. Julstaden Göteborg. Det snöade när barnets pappa var här, inte tillräckligt mycket för att åka snowracer men barnet lekte glatt i nån timma innan det slaskade bort. Jag kunde checka av snö på min mentala "barndomsjulminnen"-lista. En vän påminde mig häromdagen att mitt barns julminnen kommer vara annorlunda än mina egna men det betyder inte sämre eller bättre.

Detta blir tredje året vi firar i sommarhuset i Spanien. Lugna sköna dagar utan stress. Fira i mysbyxor utan smink. Musik, god mat och mycket prat. Umgås med familjen. Det är nästan folktomt i området, vilket hjälper för att känna lugn och ro. Förra året var det 18-20 grader och vi lekte på stranden, tog långa promenader och njöt av solen på terrassen. Jag läste många böcker, varje år ger jag mig själv en hög boklappar. Från mig, till mig. Jag försöker även omfamna att barnet älskar ”tacky christmas”. Det operfekta, det roliga o knasiga, ja, sänka min ambitionsnivå helt enkelt. Det viktigaste är ju att julmysa tillsammans.

Var snäll mot dig själv i jul!

Läs gärna tips för en mer hållbar jul:
Slow fashions inlägg om julhets, stress och förväntningar
Think Organics tips för en hållbar jul
Husligheters klimatsmarta jul


2 kommentarer:

Johanna - Slowfashion.nu sa...

Så kloka tankar, och blir så glad att du gillar mitt inlägg om just stress och förväntningar. Ska bli intressant att se vart mina idéer om julen tar vägen om några år när min lilla unge är äldre. Gissar att det blir mycket julklappar redan i år då alla i familjen peppar så på att få köpa gulliga grejer.... =)

Anonym sa...

Julklappar och inte skämma bort. Det är ju jättesvârt. Vi har bestämt att det ska vara en julklapp frân mamma och en frân pappa och brukar räkna med tvâ klappar frân mormor och morfar och tvâ stycken frân farmor. Det blir sex paket och det tycker jag är ganska lagom. Men det slutar oftast med det dubbla. Vi köper själva fyra presenter av bara farten, och mormor och morfar köper fyra för de vill veta vad barnet önskar sig och har själva en idé, och farmor köper fyra stycken hon med... när han fyllde sex tror jag han fick 10 presenter. Och dâ hade han inget barnkalas... I âr blir det minimalt julfirande för vi ska resa med tâg till alperna och barnet ska gâ i skidskola. Sâ av julstämning har vi bara hälften pâ din lista typ julgran och julkalender, clementiner, pepparkakor, julmusik, julsaga och en burk sill. Och har inte hunnit dekorera pepparkakshuset ännu... God Jul i alla fall!